Girona

Construint un futur prometedor

Francisco ja ha utilitzat aquest curs nou jugadors amb fitxa del filial

La dada posa de manifest el creixement exponencial del futbol de base del club en els últims anys

La temporada 2020/21 està sent una de les més peculiars que es recorden per totes les circumstàncies que l’envolten, però també està demostrant ser una oportunitat per veure com s’adapten tots els equips a un calendari maratonià que pràcticament no dona temps per al descans i obliga a explotar tots els recursos de què es disposa.

El Girona ho sap, i de quina manera, i és que les lesions i les expulsions han complicat encara més un inici de temporada tan exigent. Tot això ha obert la porta a noves apostes, perquè Francisco ha hagut de mirar cap al filial, i fins i tot al juvenil, per tirar endavant més d’un partit. Per això, després de dinou jornades ja hi ha nou futbolistes sense fitxa del primer equip que han tingut minuts en el futbol professional. Entre ells destaca Ibra Kebé, ja consolidat com un més del primer equip, i d’altres com ara Ramon Terrats, Pau Víctor o Pachón, que també han tingut un paper destacat en un moment o altre. A aquests quatre els han acompanyat Turmo, Jandro, Monjonell, Arnau Martínez i Gonpi, tot i que els dos últims només han tingut minuts en la copa.

Anys de treball

Veure com els joves comencen a treure el cap en el primer equip amb regularitat, més enllà de casos més puntuals com ara els de Pedro Porro o Valery, és una excel·lent notícia per al Girona, sobretot tenint en compte que quan l’economia et colla, com ara, la base pot ser una gran font on nodrir-se. Si s’ha aconseguit que els joves puguin tenir pes no és per la feina d’un dia. “Que debutin tants jugadors és una gran notícia perquè referma la bona feina que un ampli equip de treball està fent des de fa temps. Ja s’havien tingut resultats, però la línia ha de continuar sent aquesta perquè és el futur del club”, comenta Albert Síria, el director del Girona B i del futbol de base del club, que destaca com ha crescut el club en aquest sentit: “Hem treballat incorporant talent en les categories més baixes i les més altes. Ara comença a donar fruit el treball en la línia més llarga i això és important perquè el jugador que s’ha format aquí té una adaptació molt més fàcil al primer equip.”

Lògicament, que el treball en la base s’aprofiti en el primer equip depèn que els de dalt s’hi atreveixin, i en aquest cas Francisco ja ha demostrat que no li tremola el pols a l’hora de fer-ho. “És fonamental que tots, la base, la direcció esportiva i l’entrenador, tinguem clar que s’hi ha d’apostar. A vegades hi ha necessitats per les circumstancies i a vegades no, però s’ha de tenir valentia per fer jugar els joves. Ara bé, totes les decisions estan basades en el rendiment”, comenta Síria. Pel director de la base és important que “els jugadors s’hagin fidelitzat amb el Girona i no vulguin marxar a clubs més grans”, i té clar quins són els valors principals de la formació al club: “Ens hem guanyat el reconeixement entre els millors clubs de l’Estat. S’ha invertit molt, i estem lluny de monstres com ara el Barça i l’Espanyol. Treballem la construcció del futbolista en els aspectes tècnic, tàctic i físic, però sobretot destaquem en l’aspecte mental. Tots els jugadors tenen aptituds per ser professionals, però la mentalitat és clau perquè s’hi puguin estabilitzar. El futbolista s’ho ha de guanyar i no se li regala res, per això treballem molt aquest desenvolupament de la capacitat mental del jugador.”

IBRAHIMA KEBÉ
11 partits / 430 minuts
“El vam incorporar en l’etapa de juvenil però vam haver d’esperar per tramitar la seva documentació. Necessita un procés d’adaptació perquè ve d’una cultura completament diferent i ha d’agafar certs conceptes col·lectius i tàctics. El seu potencial és molt alt i entrava en la planificació del filial, però pel que fa a l’estructura de club teníem molt clar que hi havia la possibilitat que es pogués consolidar en el primer equip com ha acabat passant. Ha demostrat que té una intel·ligència futbolística molt gran perquè ha estat capaç d’assimilar i interioritzar tots aquests conceptes que necessitava. En poc temps s’ha convertit en un jugador molt més intel·ligent dins del camp i això li permet explotar les seves virtuts físiques i tècniques al pivot.”
RAMON TERRATS
4 partits / 261 minuts
“L’hem incorporat aquest estiu procedent del Sant Andreu perquè formi part de la plantilla del Girona B. S’ha format en estructures que treballen molt bé el futbol de base com poden ser l’Europa i la Damm i això li ha permès interioritzar des de petit la cultura de treball. Això ha fet que el procés d’adaptació fos molt senzill per a ell. A més, té una gran capacitat mental i molta estabilitat dins del camp i això li dona moltes possibilitats de donar un rendiment immediat. El que està demostrant és que té una grandíssima lectura del joc tant en la fase defensiva com en l’ofensiva i això és el que el fa diferent dins del camp, perquè necessita tenir unes aptituds físiques i tècniques, com és lògic, però gràcies a la seva lectura tàctica ho fa més fàcil.”
PAU VÍCTOR
7 partits / 162 minuts
“Fa anys que és al club i és un jugador en procés de construcció. Té un perfil diferent a l’habitual per explotar en la posició de segon davanter. No és el davanter referència típic ni tampoc el mitjapunta a qui li agrada tenir la pilota als peus. És un futbolista amb una arribada i definició de primer nivell, i ho completa amb una gran interpretació dels espais. Aquesta és la seva gran virtut que ha d’aprofitar. Físicament és un jugador amb un perfil molt estètic, que el fa molt vistós, i és que té una gran gambada. Per acabar d’arribar al seu màxim nivell i poder estabilitzar-se en el futbol professional ha de créixer en l’aspecte de personalitat i creure’s que pot ser un jugador important. Les aptituds per ser-ho per descomptat que les té.”
ÀLEX PACHÓN
3 partits / 108 minuts
“Des que el vam incorporar sent juvenil del Nàstic de Manresa va entrar en dinàmica Peralada. La seva potència física és determinant perquè és de primer nivell, i a més té molta mobilitat i dona opcions de generar espais. Si fa un pas endavant en l’aspecte tàctic pot tenir lloc al primer equip.”
ARNAU MARTÍNEZ
1 partit / 30 minuts
“Tot i ser juvenil de segon any ja ha debutat i juga força en el filial. No és gratuït perquè el club hi confia molt, però no se li regala res i l’exigència és màxima. Té un potencial enorme i destaca sobretot per la seva anticipació mental. On més pot aportar és com a central. Tot i no ser excessivament alt té un joc aeri molt poderós.”
ÀLEX ‘GONPI’
1 partit / 21 minuts
“L’hem incorporat aquest any per al filial procedent del Vilassar. Interpreta bé els espais i té un grandíssim joc entre línies. Té capacitat de desequilibri, és ràpid amb la pilota als peus i té una bona finalització. S’ha de construir en altres situacions i treballar la regularitat mental.”
ÈRIC MONJONELL
1 partit / 9 minuts
“El vam incorporar al juvenil per jugar de central, però també pot fer de pivot com està fent en el filial. Té una fase defensiva molt agressiva, a vegades en excés i ho ha de corregir, però té molta valentia i competitivitat. Destaca pel seu gran joc aeri, però també té la capacitat tècnica per filtrar passades i fer desplaçaments.”
ADRIÁN TURMO
1 partit / 8 minuts
“És un perfil de davanter diferent perquè ataca molt bé els espais. És perfecte per jugar amb dos puntes si té un davanter referència al costat. Té un tronc inferior molt potent i això li permet el seu estil de joc. Ha de fer un pas endavant en el joc entre línies tot i que no sigui la seva virtut.”
JANDRO SÁNCHEZ
1 partit / 4 minuts
“És al Girona des de l’etapa de futbol 7. És un migcampista de perfil anglès, amb molt recorregut al camp per estar present en fase ofensiva i defensiva. Té el físic i la capacitat tècnica necessària per fer aquest joc però ha de guanyar en confiança i personalitat per ser més estable. Si les coses li surten bé s’enforteix.”

LA VALORACIÓ

Ens hem guanyat el respecte com a acadèmia de futbol. Hem estat capaços de construir el futbolista en els aspectes tècnic, tàctic, físic i mental
Albert Síria
director del girona b i la base
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)