Més futbol

La nova Champions: 36 equips i adeu als grups

Nou format. La UEFA aposta per ampliar el nombre de participants, eliminar la divisió per grups i jugar una lligueta prèvia de deu jornades per accedir als vuitens

L’anunci oficial de la creació de la superlliga ha sacsejat el món del futbol en les últimes 24 hores. Les reaccions no s’han fet esperar i l’allau de rèpliques i contrarèpliques generades ahir tindrà continuïtat en els propers dies, setmanes i mesos. Aquesta és l’única cosa que sembla garantida ara mateix.

El president de la UEFA, Aleksander Ceferin, va amenaçar ahir els clubs fundadors i els seus jugadors amb futures sancions si la superlliga tira endavant, però l’organisme europeu no només va verbalitzar la seva rotunda disconformitat amb el nou projecte, sinó que va fer un pas més i també va posar damunt la taula el nou format que han ideat per a la Champions. Reformulació en clau d’evolució com a rèplica a la revolució iniciada pel Barça, el Madrid, l’Atlético, el United, el City, el Liverpool, l’Arsenal, el Tottenham, el Juventus, el Milan i l’Inter.

Reformulació

Després de la reunió del comitè executiu que va tenir lloc ahir al matí a Montreux, la UEFA va presentar les bases de la nova Champions League, amb la incorporació d’uns canvis que entrarien en vigor a partir de la temporada 2024/25.

La proposta de la UEFA és eliminar els vuit grups actuals i apostar pel format lligueta. Aquesta lligueta seria de deu jornades i cada club jugaria cinc partits com a local i cinc com a visitant. Els vuit primers classificats accedirien a la fase de vuitens de final i, a més, ho farien amb el factor camp a favor, i del novè classificat al vint-i-quatrè jugarien un play-off per classificar-se. La fase de vuitens de final i la de quarts serien com fins ara, a doble partit, i el dubte és si les semifinals es mantindrien també a dos partits amb anada i tornada o s’aplicaria un format de final a quatre.

També estan definits els dies de partit. Els partits es jugarien els dimarts i els dimecres i hi hauria dues setmanes exclusives per a la Champions en què també es jugarien partits els dijous. L’horari de competició seria doble, amb partits en la franja horària de les 18.45 h i partits a les 21 h.

Una de les altres grans novetats és l’ampliació del nombre de participants: aquesta nova Champions la jugarien un total de 36 equips. Trenta-dos equips hi accedirien a través de la classificació en la seva lliga i hi hauria quatre equips més que hi accedirien de la manera següent: el tercer classificat del país amb el cinquè millor rànquing UEFA, un equip de la fase de classificació de tots els campions de lligues menors i dues places més per als de millor coeficient UEFA que no s’hagin classificat.

Com a clar contrapunt respecte al plantejament de la superlliga, la UEFA deixa clar en la seva proposta que l’accés a aquesta nova Champions continuarà sent amb caràcter obert i que els equips que la disputin serà perquè han fet mèrits de rendiment esportiu en les seves respectives lligues.

QUAN S’APLICARIA?

Els canvis que vol introduir la UEFA serien oficials a partir del curs 2024/25

HORARIS

Hi hauria partits en dimarts i dimecres (18.45 h i 21 h) i dijous de forma puntual

ACCÉS

S’accediria a la competició com ara: per mèrits de rendiment en les lligues nacionals
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)