Mundial

El protagonista

L’ocàs de Cristiano

Sense equip, després de la disputa amb el Manchester United, i relegat a un segon pla amb Portugal, ja eliminat del mundial, l’astre lusità busca l’últim desafiament a punt de fer 38 anys

El temps passa per a tothom. És llei de vida. També per a Cristiano Ronaldo, llegenda del futbol, que, als 37 anys –aquest febrer en farà 38–, viu ara mateix el tram final de la seva carrera. A banda de l’edat, els darrers esdeveniments ho han palesat: sense equip, ja fora del Manchester United després de la disputa que hi va protagonitzar, i amb un paper secundari amb Portugal en el mundial, en què va acabar sent suplent, ha arribat a l’ocàs de la seva carrera. Al 7, aquest curs se l’ha vist, tant amb els red devils com a Qatar amb el combinat portuguès, molt lluny de la seva millor versió. Sense aquell puntet de físic que el feia millor que la resta en els metres finals, el seu rendiment ha disminuït; li costa més desfer-se d’un rival en un espai reduït, ja no arriba abans que ningú a una rematada dins l’àrea, no s’impulsa com abans per rematar de cap, no arma el xut tan ràpid, i, també, té més dificultats per sostenir una cursa amb un defensa a camp obert. Accions en què les dècimes de segon són clau per marcar la diferència a aquests nivells i en què Cristiano ja no és superior.

Aquesta baixada de prestacions ha estat, al final, el que va acabar desembocant en la seva sortida del Manchester United, club en què Erik ten Hag el va relegar a un segon pla que no va acceptar. El lusità, que el curs anterior havia marcat 24 gols (18 en la Premier League i 6 en la Champions League), aquest només en va anotar 3 (1 en la Premier League i 2 en l’Europa League) en 16 participacions, 10 com a titular. També és el que l’ha portat a finalitzar la copa del món, la cinquena que disputa, a la banqueta amb Portugal, en què Fernando Santos va donar la plaça en la punta de llança a Gonçalo Ramos, tant en els vuitens de final com en els quarts, després que Cristiano acabés la fase de grups amb només un gol i de penal. S’entreveu com l’última participació en un mundial de l’atacant, que es va acomiadar entre llàgrimes dissabte després de l’eliminació contra el Marroc. “Guanyar una copa del món per a Portugal era el somni més gran i ambiciós de la meva carrera”, va dir ahir en un escrit a les xarxes socials, en què va refusar totes les polèmiques que durant la cita mundialista han aparegut a l’entorn de la seva figura, com ara la que el va vincular amb una amenaça de deixar la concentració quan va saber que seria suplent. “No val la pena reaccionar en calent. Només vull que tothom sàpiga que s’ha dit molt, s’ha escrit molt i s’ha especulat molt, però la meva dedicació a Portugal no ha canviat en cap moment. Sempre vaig lluitar per l’objectiu de tots i mai donaria l’esquena als meus col·legues ni al meu país”, va continuar. “Ara, espero que el temps sigui un bon assessor i permeti que cadascú en tregui les seves pròpies conclusions”, va cloure. Cristiano busca ara un nou desafiament que posarà punt final a la seva trajectòria; se l’ha situat a l’Al-Nassr de l’Aràbia Saudita. Ell, de moment, ho nega.

Les dades
1
gol
ha marcat Cristiano Ronaldo en aquest mundial, de penal contra Ghana. És l’únic jugador de la història que ha marcat almenys un gol en cinc edicions del mundial. En total, n’ha marcat vuit.
3
dianes
ha anotat aquesta temporada amb el Manchester United en setze participacions, deu com a titular, una en la Premier League i dues en l’Europa League.
8
jugadors
han disputat cinc copes del món: Lionel Messi (Argentina), Andrés Guardado, Guillermo Ochoa, Rafa Márquez i Antonio Carbajal (Mèxic), Gianluigi Buffon (Itàlia), Lothar Matthäus (Alemanya) i Cristiano Ronaldo (Portugal).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)