Més futbol

TOT RECORDANT

El secret inconfessable de Fashanu

El jugador va confessar que era homosexual i es va acabar suïcidant avui fa 25 anys

Avui fa 25 anys va ser un dia trist per a l’esport i la societat en general, tot i que alguns hi van veure un punt d’inflexió. Justin Fashanu, futbolista britànic d’origen nigerià, es va suïcidar en un garatge abandonat de Londres i va deixar una nota en què acusava la societat d’haver-lo “condemnat”.

És una història ben trista. Amb tan sols 20 anys, i després de marcar 19 gols amb el Norwich City, va ser traspassat el curs 1980/81 al Nottingham Forest del llegendari Brian Clough per un milió de lliures. Aquesta xifra, per a la Premier League actual, pot semblar irrisòria, però en aquell moment va ser un traspàs de rècord per als dos clubs. Es tractava d’un davanter dels que imposen (1,90 m i 90 kg) que també era internacional.

La seva carrera feia un salt incontestable perquè fitxava per un equip que es trobava en aquell moment entre els grans d’Europa i en deixava un altre abocat a lluitar per la permanència. Tothom predeia un gran futur per a Fashanu, però tenia un secret inconfessable. Era homosexual.

Els mateixos companys, entrenadors i aficionats del Nottingham li van fer la vida impossible. Va sortir amb una noia però la va deixar. L’enganyava a ella i a ell mateix. El més greu de tot plegat va ser l’actitud de l’entrenador, Brian Clough, que va desaprovar la inclinació sexual del seu jugador. Quan va saber que el seu davanter visitava clubs gais de Londres li va prohibir entrenar i compartir vestidor amb la resta dels seus companys, que tampoc van fer res per donar-li suport. Les aficions rivals tampoc no li perdonaven la seva condició i l’escridassaven “fag, fag, fag, fag” –marica en anglès– a la mínima que podien.

El club finalment també el va apartar i el va acabar venent per 150.000 lliures tot i que havia marcat 20 gols en 62 partits. El 1990 el davanter va decidir fer un pas endavant i en una entrevista al diari The Sun va fer pública la seva homosexualitat. En els estadis encara es van escoltar més crits contra ell. El jugador, caigut en l’oblit, va anar passant de club en club. Els tabloides van tornar a sucar pa amb la seva figura quan un jove el va acusar d’haver-lo agredit sexualment. Tot i que la justícia va desestimar el cas allò va deixar tocat encara més el jugador, que el 1998 va prendre la decisió de posar fi a la seva vida.

Encara avui és extremadament difícil que els esportistes masculins reconeguin la seva homosexualitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)