Més futbol

Els punts sobre les is

Selecció espanyola. Alèxia Putellas i Irene Paredes denuncien la discriminació que pateixen per part de la federació des de fa anys i demanen respecte i poder jugar en unes condicions dignes

Ja fa un temps que les jugadores que militen en el futbol espanyol, especialment les del Barça, són referents en la societat. Per tot el que han aconseguit sobre la gespa i també fora. Són més que futbolistes. Malauradament, també per haver de reclamar coses tan bàsiques com el respecte i la dignitat per a les dones. Una lluita eterna en la societat i que elles també estan liderant després de tot el que ha passat el darrer any i, sobretot, en l’últim mes, després dels actes inadmissibles de Luis Rubiales. Les futbolistes han hagut de deixar de banda aquest rol i reclamar a la federació espanyola tot el que ha estat incapaç de proporcionar-los des de fa dècades.

Després de la convocatòria de Montse Tomé i de la reunió amb la federació i el CSD, ahir les protagonistes van alçar la veu. I no van ser dues jugadores qualssevol, sinó les dues primeres capitanes abans que esclatés el conflicte: Irene Paredes i Alèxia Putellas. Persones a qui s’ha d’escoltar. Ahir no va ser una excepció. Va ser una roda de premsa reivindicativa, exemplar, sincera i plena de missatges. Alèxia va ser la primera a prendre la paraula, i va descriure amb exactitud el sentiment del darrer mes. “Reclamàvem que se’ns escoltés des de feia temps perquè sabíem que hi havia una discriminació sistemàtica amb el femení. Vam lluitar molt per ser escoltades i això comporta un desgast que nosaltres no volem tenir”, va començar. “El que va passar a la final va ser inadmissible i l’assemblea va fer vessar el got. Allà vam dir que no volíem continuar per aquest camí. Tolerància zero amb el que havia viscut la Jenni”, va continuar, abans de mostrar-se optimista amb les conseqüències de la reunió de l’altre dia. “Volem ser futbolistes, però ens hem hagut de posar al cap que no és possible ser només futbolistes. La reunió de l’altre dia farà que això sigui un abans i un després. Confio que els acords faran que el futbol, l’esport femení i la societat siguin molt millors”, va explicar. També Paredes va qualificar la trobada de “constructiva”, si bé va reconèixer que cal “temps”. “Estem cansades. El que volem és jugar a futbol en condicions dignes i que se’ns respecti. Fins ara, això no ha estat possible. Hem estat sense suport. El CSD ha entrat de forma contundent i s’agraeix, però fins ara ens havíem sentit soles i així ho vam fer saber. Arriben tard. Hi ha coses que s’estan produint i millorant, però la llum al final del túnel encara no es veu. Volem que això pugui ser un punt d’inflexió en què les dones puguin mirar-se i aixecar la veu”, va sentenciar la central basca.

Els acords

“No volíem venir. Ens vam quedar perquè creiem que és el que hem de fer perquè els acords tirin endavant i això avanci”, va dir Paredes. Uns acords que pretenen protegir les futbolistes. “El sistema, la federació i els protocols han fallat. Es van treure comunicats en què desacreditaven la Jenni quan tot el món va veure què va passar. Es van tancar acords perquè no torni a passar, com la creació de protocols davant d’aquests casos. Volem una federació transparent que protegeixi les persones”, va explicar Alèxia. “Denunciem i demanem que a la federació hi hagi tolerància zero amb les persones que hagin amagat, aplaudit o incitat un abús. El futbol és un reflex de la societat. Un dels motius que ens empenyien a continuar amb aquesta denúncia és que no volem que això passi a la societat”, va reiterar la de Mollet del Vallès.

Tomé i el seu càrrec

Minuts abans de la roda de premsa d’Alèxia i Paredes, va parlar Montse Tomé. La seleccionadora no va assegurar que continuï al capdavant d’Espanya després dels dos pròxims partits. “Tinc confiança. Tinc ganes que se solucioni tot i treballar”, es va limitar a dir, alhora que va negar que les jugadores hagin demanat la seva marxa. “Jo això no ho he sentit d’elles. Hem de contrastar la informació”, va dir. Alèxia i Paredes ho van confirmar. “Mai hem demanat la destitució d’un entrenador. El que hem fet ha estat traslladar inquietuds o conceptes amb els quals el vestidor no s’acabava de sentir còmode”, va matisar Alèxia.

Tomé també va parlar sobre què havia fallat en la convocatòria. Segons ella, va ser un error comunicatiu. “Passen coses que jo no controlo, que gestionen altres. Potser hi ha hagut un error en la comunicació”, va explicar. Quan li van preguntar per què havia mentit quan va dir que havia parlat amb les jugadores, Tomé va treure’s la culpa. “Va haver-hi un error en la interpretació. Em van preguntar si havia parlat amb elles i vaig dir que sí perquè és cert, però no amb totes. Ningú em va preguntar si havia parlat amb totes”, va assegurar.

LES REIVINDICACIONS

Demanem que a la federació hi hagi tolerància zero amb les persones que hagin amagat, aplaudit o incitat un abús
Volem una federació transparent que protegeixi les persones
Alèxia Putellas
jugadora del barça i d’espanya
Hi ha coses que s’estan produint i millorant, però la llum al final del túnel encara no es veu
Irene Paredes
jugadora del barça i d’espanya
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)