Més futbol

Primer pas de la justícia en la lluita de la Lliga contra els usuaris de la pirateria

Afers judicials El jutjat mercantil 8 de Barcelona emet una interlocutòria que obre la porta a la Lliga a demandar els usuaris particulars de pirateria

És una petita victòria per a la Lliga de Futbol Professional espanyola, però en cap cas ha guanyat la batalla de la pirateria. Dijous el jutjat mercantil número 8 de Barcelona va emetre una interlocutòria de diligències preliminars que atén la reclamació de la Lliga per poder identificar usuaris que exploten il·lícitament els seus drets d’emissió del campionat de futbol professional. La reclamació d’informació que fa la Lliga és el pas anterior a presentar una demanda contra tots aquests usuaris, ara emparats per la llei de protecció de dades. La Lliga vol esgotar la via judicial per poder tenir la possibilitat d’identificar els anomenats “pirates” a través de les operadores de telefonia, que poden facilitar els noms i els DNI de totes les adreces IP que ara mateix consten a la Lliga.

Ara s’obre un ventall de possibilitats molt diverses. Tot dintre del marc de casos de responsabilitat civil, no penal, fet que no comporta presó, sinó sancions econòmiques, segons el Tribunal Suprem en una sentència que afirmava que les retransmissions de futbol no entraven en els delictes penals. La indemnització econòmica seria la solució si s’acabés resolent a favor dels demandants.

El principi del final?

És una de les grans preguntes que s’han generat al voltant de la interlocutòria publicada pel jutjat mercantil. El panorama que s’obre ara és feixuc i llarg i tot fa pensar que s’acabarà en un procés judicial llarg. El debat radica entre el monitoratge de les connexions i, sobretot, el dret a la intimitat i a la privadesa –els usuaris que generen i consumeixen pirateria–, que topa amb el respecte cap als drets de la propietat intel·lectual de la Lliga, el gran titular. Un cop es vegi el pròxim pas judicial, s’haurà de veure quin pes de la balança és més fort. Un autèntic xoc entre dues legitimitats diferents. La possible resolució de la reclamació de la Lliga pot encendre el debat dels preus elevats, en comparació amb altres lligues

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)