2a divisió A

2a DIVISIÓ A

Millora amb crueltat final

Xumetra (Elx), més complet que fa un any, ha quedat a les portes de l'ascens a primera

L'extrem diu que els àrbitres els han tret més del compte en el doble duel contra el Granada

3
GOLS
ha marcat Xumetra amb l'Elx, tots tres a casa: contra l'Albacete (1-0) i el Nàstic (1-0) en la lliga i en el partit decisiu contra el Granada (1-1).

El jugador de l'Estartit Jordi Xumetra hauria pogut pujar a primera divisió dissabte passat si algun detall (un gol mal anul·lat a Pelegrín, per exemple) hagués afavorit el seu equip, l'Elx, en la tornada de l'eliminatòria decisiva contra el Granada. El seu gol, l'1-1 (80'), va ser insuficient. Però Xumetra progressa i s'ha situat en l'aparador del futbol professional espanyol. «Quan vaig fitxar per l'Elx, ho vaig fer amb la intenció de jugar partits com els de la fase d'ascens, que et fan madurar com a jugador i com a persona.»

Després de jugar 1.980 i 2.189 minuts en les dues primeres campanyes al Girona a segona A, Xumetra s'ha superat al Martínez Valero. Ha estat titular en 33 partits dels 37 que ha jugat en la temporada regular i ha estat el segon jugador més utilitzat per Bordalás (2.599 minuts) –només l'ha superat el defensa Carpio (2.884)–. «Estic molt content. Vaig anar a veure què passava, amb la intenció de jugar com més minuts millor. A còpia de partits i d'entrenaments, m'he guanyat el lloc i he estat titular indiscutible. A més, hem fet una gran segona volta.»

L'Elx de Pepe Bordalás ha estat el millor equip del segona volta amb 41 punts, un més que el Barça B i el Valladolid (40) –el Girona ha estat novè amb 31–. Després de 42 jornades, l'Elx de Xumetra va ser quart. Va eliminar el Valladolid en la primera eliminatòria d'ascens –1-0 a fora i 3-1 al Martínez Valero–, però va caure amb polèmica contra el Granada.

En el tercer any a segona A, l'extrem de l'Estartit ha jugat partits de debò l'últim mes. «Aquestes eliminatòries i aquests partits et fan madurar. Has de saber jugar amb pressió, sense que et tremoli el pols», diu el jugador, de 25 anys. Xumetra ha destacat l'ambient de gala del Martínez Valero, amb 33.000 espectadors a les graderies, de les quals 20.000 ja esperaven els jugadors una hora abans que comencés el partit.

Amb Bordalás, intensitat.

Xumetra, Ángel, Mantecón i el porter Jaime s'han revalorat com a futbolistes en la gran campanya de l'Elx, igual que el tècnic, Pepe Bordalás. «És un entrenador que demana que siguem competitius, que anem a totes des del principi de cada partit», valora Xumetra.

Aprendre a llegir els partits

L'estiu passat Xumetra i Matamala, dos dels jugadors importants del Girona, van decidir canviar d'aires perquè el club no definia què volia fer i hi havia una incertesa preocupant. Matalama se'n va a Huelva i Xumetra va firmar un contracte per dos anys amb l'Elx. Després de quatre campanyes a Montilivi (amb dos ascensos seguits els dos primers anys, de 3a a 2a A, i les dues últimes a 2a A), Xumetra, que farà 26 anys el 24 d'octubre, va deixar el Girona i ara reconeix que està encantat de la vida del canvi. Tant ell com la parella i la família s'han adaptat bé a la vida a la capital del Baix Vinalopó. Futbolísticament, Xumetra ha fet un pas endavant. L'exextrem de la FE Figueres considera que ha millorat en aquesta campanya: «He après a llegir millor els partits, les accions... Això seria potser el que he millorat.» Xumetra, de vacances, espera que el seu club li faci saber la data de la tornada a la feina.

Els tentacles del Granada

La tensió entre l'Elx i el Granada va tenir el seu punt més àlgid al final del partit de dissabte passat. En la celebració de l'ascens a la gespa, alguns dels jugadors granadins van ser agredits per aficionats locals. Bordalás va dir que el seu homòleg del Granada, Fabri, era «indigne» com a entrenador i, abans del partit, el conseller delegat de l'Elx, Juan Carlos Ramírez, va titllar Fabri de «fill de puta». A Elx, els fa la sensació que el Granada té més poder com a institució i que els seus tentacles li han permès arribar més lluny. Així, Jordi Xumetra considera que els àrbitres han tingut un tracte de favor amb el Granada en la fase d'ascens: «No és normal que per pujar primera, a un equip li xiulin tres penals a favor i cap en contra. L'ascens és un premi molt gros, i això no és normal.» L'exjugador del Girona diu: «L'Elx no ha pujat per qüestions nostres i per qüestions externes. No som a primera perquè no ho han volgut.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)