Internacional

Vila-real, compte amb el boig

Lliga de campions. El Vila-real es juga avui les possibilitats de seguir viu a Europa al camp del Manchester City, que viu la millor versió de Balotelli, amb quatre gols en els últims quatre partits

El City va pagar 28 milions d'euros per Mario Balotelli. Un any i escaig després, l'italià ha estat més notícia per lesions, escàndols i sortides de to que no pas pels gols. De madurar, no madura, però com a mínim ha recuperat l'instint i és un dels perills que el Vila-real haurà de lligar curt si vol mantenir les esperances d'allargar l'experiència europea. Vèncer avui a Manchester, no obstant, no sona gens factible, i més veient que els locals també tenen urgències, així com una inversió milionària, amb la qual no s'entendria un fracàs en la primera aparició dels skyblue en la màxima competició continental.

El Vila-real va veure com li tocava el grup de la mort. Mala sort i un repte tan engrescador com difícil d'assolir, tal com s'ha vist molt ràpidament. Dos partits, dues derrotes, així que el marge és ben escarransit, perquè no només el pas a la fase següent de la Champions s'ha posat costa amunt, sinó fins i tot l'allargar l'experiència europea a través del consol que suposa reenganxar-se a l'Europa League. Avui li toca visitar el City, que celebra que la baixa per lesió de l'argentí Kun Agüero quedava minimitzada per la qualitat d'Edin Dzeko, com va patir França en la jornada de seleccions, i el despertar golejador de Balotelli. L'italià ha marcat en els quatre últims partits i amenaça de justificar les expectatives aixecades quan va irrompre en el futbol d'elit.

“Ets un idiota”

El City començava a donar per perduts els 28 milions pagats a l'Inter l'estiu del 2010, però ara Roberto Mancini recupera de mica en mica el somriure. A l'inici de l'estiu, el tècnic italià va cridar-lo al despatx per a una reunió privada en què li va voler deixar les coses clares. Tensió, intercanvi de retrets i una frase contundent gravada a la memòria del jove punta: “Ets un idiota, no sé per què et vaig comprar.” Doncs va pel camí de trobar-hi la resposta. El caràcter potser no l'hi arreglarà, però si va fent gols, tot plegat serà molt més fàcil de portar. Com es va veure dissabte quan els aficionats de l'Aston Villa van riure-se'n perquè va relliscar en un xut. Primer va fer-los callar amb gestos ben visibles. I tot seguit, gol de tisora en el córner, i el punta que marxa directament a encarar-se amb els seguidors rivals, mentre els companys intenten que l'enèsim creuament de cables no vagi a més.

Un altre episodi d'un caràcter amb la polèmica de fidel acompanyant. Mai se separen dins d'un caràcter bipolar en què les sortides de to minimitzen la resta. En la pretemporada va provar una filigrana quan el gol estava fet i Mancini es va encendre. Al City li han obert diversos expedients, entre d'altres coses per haver llançat dards als juvenils o per una vida nocturna massa activa. Dissabte es va enganxar amb l'exblaugrana Yaya Touré en recriminar-li que no li hagués passat una pilota després de desmarcar-se. Espurnes que fan connexió al cervell i tot vola pels aires.

La cara solidària

El soroll que envolta Balotelli i la seva actitud desafiant transmeten una imatge molt agressiva. “És una llàstima veure-li la cara quan marca un gol. Sembla enfadat, no s'ho deu passar gens bé, i és molt trist perquè té una professió en què és un privilegiat”, va recriminar-li fa uns mesos el tècnic del Tottenham, Harry Redknapp. Potser tot li ve de no sentir-se estimat. Donat pels pares en adopció, ara els acusa de pretendre els seus diners, així que no els vol ni veure. I malgrat ser d'origen ghanès, és internacional italià. Amb una afició amb faccions d'extrema dreta, ser negre no l'ajuda a integrar-se, fins al punt que van dedicar-li una pancarta: “No hi ha negres italians.” El racisme l'ha dut a encarar-se amb aficions rivals en diferents partits quan era en l'Inter.

Tot aquest rebuig s'ha traduït en un costat solidari. Fa donacions constants per ajudar el Tercer Món i té adoptats cinc nens de faveles brasileres, xifra que vol fer créixer fins a 50. S'identifica amb el feble, com va comprovar un nen que plorava pel carrer. Balotelli s'hi va interessar i en saber que hi havia un grup que li feia la guitza quan anava a l'escola, es va oferir per acompanyar-lo, obligant els abusananos a disculpar-se i informar els pares de la seva mala conducta.

Són les dues cares de Balotelli. El Vila-real, però, només s'ha de preocupar de lligar-lo en curt perquè no allargui a cinc els partits consecutius amb gol. Avui tindrà més ajuda que dissabte, ja que Mancini va reservar David Silva i Nasri per a la Champions. Un punt de sis obliguen el City a espavilar-se per no veure com la paraula fracàs acompanya la primera experiència en la màxima competició continental. Amb tot en contra, els del País Valencià estan obligats a oferir una gesta majúscula.

Nàpols - Bayern
20.45 h
Man. City - Vila-real
20.45 h (TV1)
CSKA - Trabzonspor
18.00 h (Gol T)
Lilla - Inter
20.45 h
Basilea - Benfica
20.45 h
Otelul Galati - Man. United
20.45 h
Real Madrid - Ol. Lió
20.45 h (Gol T)
Dinamo Zagreb - Ajax
20.45 h
Leverkusen - València
demà, 20.45 h (Gol T)
Genk - Chelsea
demà, 20.45 h
Marsella - Arsenal
demà, 20.45 h
Olympiacòs - Dortmund
demà, 20.45 h
Xakhtar - Zènit
demà, 20.45 h
Porto - Apoel
demà, 20.45 h
Barça - Viktoria Plzen
demà, 20.45 h (TV3)
Milan - Bate
demà, 20.45 h

Pressió per a Inter, Lilla i United

En la fase de grups tan sols s'han disputat dues jornades, però hi ha equips que han vist com se'ls reduïa el marge d'error. L'Inter va refer-se d'un mal debut imposant-se a Moscou, però avui ha de sumar a Lilla per evitar que la paraula crisi torni a aparèixer en el dia a dia després de les dues derrotes seguides en la lliga. I per no embolicar encara més un grup en què el Trabzonspor s'està aprofitant dels problemes dels favorits. Els francesos arrosseguen l'inesperat empat a casa contra el CSKA de Moscou, així que els dos clars candidats a ser primer i segon, que pensaven tenir una primera fase ben plàcida, cal que s'espavilin.

El United és un altre equip gran obligat a posar-se les piles. Els suplents van empatar a Da Luz, però en els càlculs d'Alex Ferguson no hi entrava l'empat a casa contra un Basilea que acaba de canviar de tècnic per la fugida de Frinks a l'Hamburg. El campió anglès necessita el primer triomf.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)