Girona

Creditors per fer tremolar

Entre el privilegiat, l'ordinari i el contingent, el Girona té 164 creditors

Més enllà dels que més quantitat acumulen, encapçalats per Hisenda i la Seguretat Social, destaca la presència de molts jugadors

La junta de creditors fixada pel 19 de febrer marcarà el full de ruta que haurà de seguir el Girona un cop surti del concurs i es comprometi a assumir els pagaments que havien quedat congelats quan hi va entrar, el juliol del 2013. La xifra global de deute s'acosta molt als sis milions d'euros i, per més que el club miri de tancar acords amb creditors ordinaris que acceptin quitances i que, per tant, la totalitat de les obligacions del club es redueixi, sortir del concurs el conduirà a un calendari de pagaments molt exigent. D'entrada, pràcticament la meitat del crèdit (2.970.422,43 euros) és privilegiat –sense dret a negociar rebaixes–. I pel que fa a la resta, les quitances també estan limitades. Anant bé, el club podria arribar a negociar unes quitances del 50% del crèdit ordinari, que significaria haver de pagar uns 1,4 milions d'euros, que s'afegirien als gairebé tres del crèdit privilegiat. Tot això tenint en compte que, com que la intenció del club és pactar un període de pagaments superior als cinc anys –la intenció és a un termini de vuit anys, tal com ja ha negociat amb Hisenda–, s'haurà d'entendre en la junta amb els creditors que representin un 60% del passiu.

Llista actualitzada

Fa poc més d'un any el Girona va presentar al jutjat mercantil la documentació amb tots els creditors que tenia controlats, però estava pendent del procés de supervisió i aprovació de l'administrador concursal (Rebollo Melció Associats). A tres mesos de la junta de creditors, la llista està actualitzada, amb els imports dels crèdits acceptats per l'administrador arran dels que havien comunicat tots els que reclamaven que el Girona els devia diners. És una llista de 164 creditors, entre els ordinaris (la gran majoria), els privilegiats i els contingents, que estaven al seu moment en conflicte i pendents de resolució judicial. D'aquests, per tant, en pot acabar caient algun –com el de l'extreballadora Gemma Deumal, que va arribar a un acord amb l'entitat–, tot i que la de crèdit contingent és, amb molta diferència, la xifra més baixa. Hi ha creditors amb quantitats reconegudes en dues de les tres naturaleses.

Com era previsible, Hisenda i la Seguretat Social encapçalen, per quantitat rebuda, la llista de creditors. Tots dos organismes tenen crèdit privilegiat i crèdit ordinari, i el club confia arribar a un acord de rebaixa, conscient que si ho aconsegueix s'estalviarà haver d'entendre's amb un gran nombre de creditors. Òbviament, com més creditors dels gruixuts (en deute reconegut) convenci, menys quantitat d'afectats necessitarà per arribar al percentatge exigit. I quan hi hagi acord amb el 60% del passiu representat, la resta s'hi haurà d'agafar, li agradi o no.

El tercer lloc en quantitat de deute l'ocupa l'exporter Roberto Santamaría, que supera els 200.000 euros, tot i que n'hi ha 150.000 que són crèdit contingent. Just darrere hi ha la Fundació Privada Catalana Girona FC, amb 185.000 euros, costes i interessos al marge. Amb els exresponsables del futbol de base, el Girona fa temps que hi intenta negociar una rebaixa molt significativa abans d'arribar a la data de la junta.

Una altra xifra força cridanera són els 150.000 euros reconeguts com a crèdit ordinari al CB Sant Josep, també en concurs (de fet, els dos administradors podrien haver tancat l'acord). La quantitat surt de l'acord de patrocini al qual es va comprometre Josep Delgado, en plena febre d'integrar esports dins la marca Tots Som Girona. Entre la resta de creditors, hi ha també un paper destacat d'un bon nombre de jugadors que han passat pel club, i també de diverses empreses de representació i intermediació de futbolistes. I de proveïdors n'hi ha de tot tipus i quantitats, des de simbòliques fins als 62.433 euros d'Elements o els 43.462 d'Autocars Calella.

Contra la massa, a part

Un cop va entrar en concurs de creditors, el juliol del 2013, tots els deutes acumulats van quedar congelats, pendents del procés de validació per part de l'administrador concursal abans de convocar la junta. Des d'aleshores, però, el club ha anat contraient altres deutes, de factures que no ha abonat perquè s'ha centrat en les despeses que ha de pagar de manera imperativa i sense demora (impostos i nòmines). Aquest deute que es va anar formant fa un any i mig és el crèdit contra la massa, que puja a uns 112.000 euros. El crèdit contra la massa va al marge de l'ordinari, però en principi els afectats haurien de cobrar abans. Una part del crèdit ordinari és subordinat, que serà l'últim de cobrar. A l'altre extrem hi ha el crèdit privilegiat i sobretot el privilegiat especial, que té unes garanties específiques.

LA XIFRA GLOBAL

El crèdit voreja els 6 milions d'euros, la meitat dels quals és privilegiat

COM A MÍNIM

Tot i les quitances, és probable que el deute que hagi d'assumir sigui d'uns 4,5 milions

ELS TERMINIS

Per a pagaments superiors a cinc anys, necessitarà acord amb el 60% del passiu

EN LA LLISTA

L'exporter Santamaría i la fundació que gestionava la base, molt amunt

UN ALTRE DE FORT

El club també deu 150.000 euros al CB Sant Josep, en concepte de patrocini

La plantilla reclama primes i drets d'imatge

Són 26 els jugadors –la majoria ja fora del club, però alguns encara al vestidor– que apareixen a la llista de creditors del Girona. La majoria de deute reconegut és per primes, tot i que no especifica si són per objectius comuns de l'equip o per rendiment individual (cada contracte és un món). La majoria de jugadors tenen una part de crèdit privilegiat i una altra d'ordinari. I alguns, a més de primes, tenen reconegut deute per drets d'imatge. Pel volum de la xifra, a part de Roberto Santamaría, destaca també Dani Erencia, tot i que la quantitat que reclamava (uns 145.000 euros, perquè defensava un contracte de professional per tres temporades) s'ha reduït a 80.000 euros. S'hi acosta David Juncà, perquè s'hi compten els 60.000 euros que el jugador de Riumors sempre ha reclamat per la primera de les tres temporades en què ja li haurien d'haver validat el contracte professional.

A més dels noms dels jugadors, en la llista de creditors apareixen diverses empreses relacionades amb els futbolistes, sigui per conceptes d'intermediació a l'hora de fer els fitxatges o per altres factures no especificades. També hi ha l'exentrenador Josu Uribe i Gorka Etxeberria, que va tenir un pas efímer com a tècnic assistent en la recta final de la primera temporada a segona A.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)