Nàstic

ACHILLE EMANA

JUGADOR DEL NÀSTIC

“S'ha de ser ambiciós per saber on es pot arribar”

Emana, content amb el seu rendiment, considera que el Nàstic ha demostrat que pot lluitar entre els millors

“El Girona està reaccionant, però nosaltres estem en un bon moment i no podem abaixar la intensitat”

Achille torna a gaudir
“El futbol dóna moltes voltes i per això visc el present i intento gaudir”, afirma Achille Emana, que va sortir del Camerun amb onze anys per viure del futbol i no li va ser fàcil. A València no li van anar prou bé les coses, però al Tolosa va tenir l'oportunitat de progressar des de baix i viure uns anys molt intensos, igual que al Betis. Després el club sevillà, amb problemes econòmics, el va vendre, i va iniciar una aventura pel futbol àrab i pel mexicà, en què no ho va passar bé i fins i tot es va plantejar retirar-se. Ara, a Tarragona, torna a gaudir, que és el seu objectiu principal.

Achille Emana (Yaoundé, Camerun, 1982) va aparèixer inesperadament al juliol al Nou Estadi per entrenar-se a prova. Se'l recordava pels seus bons anys al Tolosa i el Betis, per la mescla de potència i qualitat, i per això la seva arribada va il·lusionar. Amb el cos tècnic molt content, l'última paraula era seva. De seguida es va veure motivat i il·lusionat, i va acceptar unir-se al projecte grana. Mig any després, és feliç amb la decisió presa pel bon rendiment del Nàstic i el seu rendiment personal, decisiu en atac amb gols i assistències.

Sisè lloc i l'equip en un bon moment. N'hi ha per estar satisfet, no?
Sí, estem molt contents. Sabem que la lliga es decideix en tres fases. En la primera tothom s'ha de situar, en la segona s'han de guanyar el major nombre de punts i donar la millor cara per afrontar la tercera, que és la que ve i és decisiva.
En la tercera fase, l'objectiu ha de ser lluitar per l'ascens?
El Nàstic és un equip que acaba de pujar, un club humil, que d'entrada ha de lluitar per quedar-se a segona A, però si es dóna l'oportunitat de lluitar per pujar no tancarem els ulls, anirem per aquest objectiu.
És optimista?
Sempre ho sóc. Quan entro en un camp de futbol ho faig per guanyar, per sumar. Perdre no és un patró meu. Som optimistes, sabent perfectament la qualitat de l'equip.
Quan el van presentar a l'estiu ja va dir que el Nàstic podia ser ambiciós.
Sí, per què no? En aquesta vida si un no és ambiciós no arriba enlloc. Per a nosaltres és important ser ambiciosos, ja que pujar a primera revalora el club, tothom hi guanya. Ja em va passar amb el Betis i el Tolosa, ja sé què és i què significa pujar a primera. S'ha de ser ambiciós per saber fins on es pot arribar.
El Betis era llavors un equip obligat a pujar, amb més pressió, i en canvi el Nàstic no en té. Pot ser això un avantatge?
Sí, al Betis teníem molta pressió. Però aquí ja es comença a parlar d'ascens i, de fet, el somni de qualsevol aficionat i de qualsevol jugador és que el seu equip estigui a primera. Encara que potser sembli que no hi ha pressió, per mi n'hi ha. Sempre que entro al camp, tenim la pressió de sumar els tres punts, perquè és molt important anar sumant i portar coses positives per al grup, per al club i l'afició.
Diumenge els toca visitar el Girona. Quin rival esperen?
Serà complicat. El Girona ja ens ho va posar molt difícil en el partit d'anada. Aquesta setmana ho estem treballant bé, tenint en compte el que vam fer malament llavors i quin rival ens trobarem. Ells estan reaccionant, però nosaltres també estem en un bon moment, en una bona ratxa, i no hem d'abaixar la intensitat. A més, sabem que vindran molts aficionats de Tarragona i hem de mostrar la nostra millor cara.
Quina és la clau del Nàstic?
Que és un grup familiar. I com diu sempre el mister, un ha de saber on pot posar els límits, i nosaltres hem demostrat que podem posar-los a l'extrem. Al principi no es veia tant, perquè acabàvem de pujar, però hem mostrat que podem estar a dalt.
En l'aspecte personal, m'imagino que deu estar content de com li van les coses.
Sí, molt content. Estic molt agraït a l'equip, al cos tècnic, a l'afició, al president. No ha sigut fàcil tornar de l'estranger amb un nivell físic bastant baix. He hagut de treballar molt amb l'ajuda del preparador físic. Ara només espero continua posant-me al límit, donar el màxim, ja que un ha d'estar al cent per cent.
Se'l veu gaudir jugant a futbol.
Sí. Feia quatre o cinc anys que no podia gaudir del futbol. Amb les experiències a l'estranger he après molt, però ara que gaudeixo, amb l'afició donant-me suport en els bons moments i els no tan bons, em sento alleujat. És una gran victòria per a mi saber que puc entrar al camp a gaudir i fer gaudir.
Era aquest el seu objectiu personal quan va fitxar pel Nàstic?
Sí, però l'alegria més gran que tinc és veure com els meus companys disfruten i els més joves aprenen. I estic content de veure que hi ha molts nens que gaudeixen. Vénen al camp per veure i aprendre, i per a mi és molt important saber que estic fent el correcte per a ells.
L'ajuda en aquest sentit jugar amb el seu germà al costat?
Jugar amb el meu germà és un alleujament, perquè així puc dir que de nen ha passat a home, i és una alegria saber que seguir els meus passos li ha anat bé i ara és al camp per gaudir i aprendre, també del món real.
Quin és el seu secret?
Intento aportar una mica del que sé fer. Jo sóc un futbolista que juga per instint. Quan entro en un camp ho veig com si estigués amb els amics, per divertir-me, per treure una mica la pressió del resultat. El que més he après és que en futbol mai no saps què pot passar. El futbol dóna moltes voltes, i per això visc el present i intento disfrutar. Intento fer el gest tècnic que provo als entrenaments; si surt serà una sort per a mi, i si no, ho tornaré a intentar. En aquesta vida si no s'intenta no s'aconsegueix. Si no intentem pujar, segur que no ho assolirem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)