Llagostera

La gestió de la dificultat

Després de més d'una dècada d'èxits, el Llagostera es troba en una situació molt complicada

En el seu segon curs a segona, molts factors són desfavorables als d'Alsina

L'última dècada a Llagostera ha estat marcada per una paraula: èxit. L'entitat que dirigeix des de l'àrea esportiva Oriol Alsina ha passat de les categories regionals al futbol professional en un període molt curt de temps, un fet que només es pot aconseguir encadenant sense treva bons resultats. Per contra, aquesta temporada la situació s'ha complicat d'allò més i el tècnic, l'afició i tot el club han de conviure amb la dificultat que comporta ocupar l'última posició en la lliga i haver d'eixugar vuit punts per assolir l'objectiu de la permanència.

De motius que han portat el Llagostera a aquesta situació n'hi ha molts, i un de molt clar i irrefutable és que en molts partits el rival ha sigut millor que el conjunt de la Costa Brava. Enmig de derrotes merescudes, però, també hi ha hagut condicionants que han frenat la projecció del Llagostera, com ara les nombroses lesions que han afectat la plantilla, les decisions arbitrals que els han tret més del que els han donat i el rendiment més baix del que s'esperava de futbolistes en concret i de la plantilla en general.

Amb 24 jornades disputades i 18 per endavant, el club llagosterenc té molt assumit que li tocarà conviure i gestionar la dificultat del moment esportiu, una situació desconeguda fins ara. El repte és majúscul, ja que hi ha ben pocs casos d'equips que, havent sumat 18 punts en aquest moment de la temporada, s'hagin acabat salvant. Fins ara, el Llagostera ha aconseguit gestes per la part alta de la classificació que semblaven impossibles, però en l'actual hi farà un paper important la pressió que suposa l'amenaça d'un descens.

Aquesta reacció no es pot demorar més i la primera prova serà aquest diumenge a Palamós, en un duel contra l'Albacete, equip que també està en descens.

Els arbitratges li treuen més del que li donen

Les queixes en contra dels arbitratges han sigut constants des del club llagosterenc, un fet que s'ha accentuat en les últimes jornades, en què la situació de l'equip s'ha anat tornant més perillosa. De raó, als jugadors llagosterencs no els en falta, ja que és cert que han patit diverses accions en què les decisions arbitrals els han condicionat molt. Van ser errades força evidents el gol anul·lat per fora de joc inexistent a Juanjo a Mallorca quan el resultat era d'empat a zero, les tres accions no penalitzades a Vitòria –un penal, un gol en contra en fora de joc i una possible expulsió del rival Manu–, les dues mans a l'interior de l'àrea dels defenses del Mirandés no xiulades en un enfrontament que va acabar amb empat a zero i gols en fora de joc del Leganés (0-1) o a Almeria (2-1). En el mateix apartat de càstigs desproporcionats, s'hi pot encabir la dura sanció a Escassi –dos partits– després de veure la vermella contra el Lugo. Per contra, al Llagostera els col·legiats l'han afavorit escasses ocasions, com per exemple en el penal i expulsió que va encarrilar el triomf contra l'Alavés (3-0) en la primera volta –el comitè va treure la vermella a Carpio– o amb gols rivals anul·lats per fora de joc justos com el d'Abdón del Mirandés. També sembla clar que, ja sigui per defectes de forma –en els últims recursos presentats n'hi ha hagut– o per falta d'interès de l'estament sancionador, la força del Llagostera davant del comitè de competició és petita.

Molts moviments i un onze sense consolidar

En la gestió de la temporada, un dels principals maldecaps que s'està trobant el cos tècnic és el de consolidar un equip que doni bons resultats i pugui tenir continuïtat. En la impossibilitat de poder repetir una alineació, hi ha tingut molt a veure el reguitzell de lesions que han afectat el conjunt llagosterenc. Sense anar més lluny, en l'últim partit l'expedició blaugrana va viatjar a Vitòria havent de deixar set futbolistes a casa per lesió. Aquests problemes s'han acarnissat especialment en els jugadors incorporats en el mercat d'hivern, i que estaven cridats a donar un aire nou a l'equip: dels sis fitxatges que s'han fet, tres es troben fora de combat –Álex Cruz, José Carlos i Edu Oriol–, mentre que Fofo va jugar el seu primer partit hores després d'un episodi agut de gastroenteritis.

El Llagostera ha repetit ben pocs cops un equip inicial, un fet que el curs passat a aquestes altures ja s'havia corregit. En els despatxos, la confecció de la plantilla també ha comportat més feina de la prevista, ja que des de l'estiu més d'una trentena de futbolistes han estat a les ordres d'Alsina, i en el període hivernal s'han donat fins a sis baixes per poder fer sis incorporacions. Encara que el club de la Costa Brava vigili molt les finances, segur que s'ha produït un sobrecost per arribar a acords de rescissió amb futbolistes com Giva i Fran Cruz i incorporar noms com Tébar i Natalio.

Millora del joc però resultats escassos

La situació d'impotència en què es troba el Llagostera ha arribat a l'extrem que, tot i fer bons partits, no n'hi ha prou per obtenir els tres punts. Un exemple clar va ser a Vitòria, on, decisions arbitrals a part, el Llagostera va ser millor que l'Alavés en línies generals però ni així va poder sumar res. En aquest punt sí que hi té molt a veure l'efectivitat, ja que la sequera golejadora fa jornades que s'ha instal·lat al vestidor blaugrana, com ho demostren els dos gols –tots dos estèrils– en les nou últimes jornades, o les cinc que s'encadenen sense veure porteria. Sembla força clar que el desencert s'ha convertit en una gran llosa, ja que d'ocasions clares n'han generat, però falta ficar-la per desfer el malefici.

D'altra banda, el rendiment a fora de casa del club de la Costa Brava és esfereïdor, ja que encara no s'hi ha guanyat però després de 13 desplaçaments a domicili tan sols s'ha pogut sumar un punt de 39 possibles. Per acabar, el club llagosterenc té un repte en aquest segona volta, com és guanyar el goal average amb els rivals de la zona baixa. Ara mateix, respecte als quatre equips que té per sobre en la classificació, no el té guanyat amb cap.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)