2a divisió FEF

L’hivern dels traspassos

2a divisió B. Després d’anys de crisi, els clubs amb més recursos de la categoria han arribat a pagar contraprestacions econòmiques per fitxar

El paradigma ha canviat. Després de temporades de crisi i intercanvis de cromos en què ningú no parlava de clàusules de rescissió ni traspassos a segona B, amb l’excepció dels filials, en aquest mercat d’hivern hi ha hagut força moviments en què per alliberar futbolistes s’han abonat diners. No són grans quantitats, com en el futbol professional, ja que els jugadors tenen també fitxes més baixes, però tot i això s’albira un canvi de tendència. En el futbol català, el cas més clar és el del Cornellà, que va rebre una compensació econòmica per la marxa d’Enric Gallego a l’Extremadura, i també per la de Sasha, encara que més petita, a l’Ontinyent. El seu director general, Andrés Manzano, matisa conceptes: “No es tracta de cobrar un traspàs, es tracta de fer que el jugador pagui la seva clàusula per rescindir el contracte si vol marxar.” El màxim dirigent verd ja ho va deixar clar quan Enric, el màxim golejador de la categoria se’n va anar en l’inici del mercat: “El seu adeu és un contratemps molt gran per a nosaltres, que volíem que es quedés, però si s’abona la seva clàusula no podem fer res.” De fet, la contraprestació (d’entre 50.000 i 80.000 euros, segons fonts pròximes a l’Extremadura) ha anat molt bé al Cornellà per poder apuntalar una posició bàsica, ara que el club està en plena lluita pel play-off.

El fet que hi hagi entitats de la categoria fitxant a cop de talonari, però, no agrada a tothom. El president de l’Olot, Joan Agustí, parla clar i català a l’hora d’exposar la seva opinió: “Em sembla vergonyós i denunciable que hi hagi traspassos a segona B, però en un context en què ningú es pregunta sobre les xifres que es paguen en el futbol, sumant-hi el fet que els clubs humils estem a banda i no interessem, s’actua amb total impunitat”, assenyala el dirigent garrotxí, que critica la desigualtat que hi ha: “La competició no és justa si hi ha clubs als quals s’ha permès impagar deute històricament i a sobre abonen traspassos per fitxar jugadors.” I és que la internacionalització i la mercantilització dels clubs de futbol també es fa palesa a segona B, en què, més enllà de l’Ontinyent i l’Extremadura, clubs com ara el Mallorca i l’UCAM han abonat clàusules de rescissió.

Més valor a la categoria

“És cert que en aquest mercat d’hivern ha quedat palesa una nova tendència a pagar per jugadors a segona B, i això demostra que hi ha un mercat”, diu el representant de futbolistes Mario Barri, que creu que si això es gestiona bé pot ser positiu: “Està bé posar en valor futbolistes d’aquesta categoria, i els traspassos també poden anar bé per als clubs amb menys recursos, però duent-los a terme sempre que no es perjudiqui la projecció del jugador, ja que a segona B no es cobren grans quantitats.”

El president del Badalona, Miguel Ángel Sánchez, veu bé “cobrar traspassos quan venen filials a buscar jugadors”, tot i que és més reticent que n’hi hagi entre clubs humils. Sánchez, en tot cas, està més preocupat perquè tothom compleixi la llei laboral, ja que creu que no es competeix en igualtat de condicions: “No pot ser que a Catalunya siguem els únics passerells que fem cotitzar tots els jugadors a la Seguretat Social i després hi hagi equips del mateix grup que no ho facin i estiguin impunes.”

LES FRASES

Em sembla vergonyós que hi hagi traspassos a 2a B, havent-hi clubs que han impagat deute
Joan Agustí
president de l’olot

NOU PARADIGMA

No es tracta de cobrar un traspàs, és fer que el jugador pagui la seva clàusula si vol marxar
Andrés Manzano
DIRECTOR GENERAL DEL CORNELLÀ

SEGURETAT SOCIAL

Demanar traspàs a filials em sembla bé, però fer-ho entre clubs més humils ja és una altra cosa
Miguel Ángel Sánchez
PRESIDENT DEL BADALONA
Amb petits traspassos es posa en valor el jugador, però tampoc no se l’ha de perjudicar
Mario Barri
representant de futbolistes
Fins ara només els filials o els clubs de LaLiga solien abonar traspassos a 2a B
Des de Catalunya es denuncia la impunitat que hi ha a fora amb les irregularitats
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)