Girona

Joan Francesc Ferrer ‘Rubi'

Exentrenador del Girona i el Llevant

“Em costa veure equips més regulars”

“Sent agosarat, per mi el Llevant i el Girona són possiblement els dos equips que acabaran en els dos primers llocs”, assegura el maresmenc

“Es veu continuïtat en la manera de fer les coses, i això és bo; el Girona mereix l'ascens, li toca”

Més que el sistema de Machín en si, és clau que hi creguin tant. Quan un equip té clar a què juga i hi creu, sempre és vàlid
El Llevant ha format un molt bon equip i ha transmès un punt de tranquil·litat per poder treballar. És molt consistent
Hi ha hagut contacte amb clubs de 1a i 2a A i això em fa estar tranquil, perquè tard o d'hora tornarem a treballar

Amb el Girona, Joan Francesc Ferrer, Rubi, (Vilassar de Mar, 1970) va completar una temporada magnífica que va fer somiar en l'ascens a primera, frustrat definitivament en l'última eliminatòria del play-off, contra l'Almeria. Amb el Llevant, hi va viure la seva primera experiència en la màxima categoria. El club granota hi va apostar en la desena jornada del curs passat, després d'una molt mala arrencada amb Lucas Alcaraz. L'equip no va aconseguir sortir del pou, i Rubi no va continuar a l'estiu a la banqueta. Ara, s'ho mira des de lluny, pendent de trobar equip, després de diverses possibilitats que no han arribat a concretar-se.

Van arribar a parlar de la possibilitat de continuar al Llevant?
Ens vam reunir i la meva voluntat era continuar, però ells van entendre que era millor canviar. Crec que ells estaven contents amb la feina, però el fet d'haver baixat de categoria suposava una mica més de pressió per a la meva continuïtat.
Tampoc li devien penjar l'etiqueta del descens a vostè?
Crec que no. A primera hi ha cinc o sis equips que es barallen per eludir els tres últims llocs, i més o menys es pot saber fins i tot abans de començar. Quan vam agafar l'equip anàvem últims i hi va haver molts problemes. I en la fase de temporada que vam merèixer més punts, ens va faltar una miqueta de qualitat per definir els partits.
Li va fer la sensació que altres rivals es queixaven molt més, i amb menys motius, dels arbitratges?
Ja sabeu com sóc. No m'agrada criticar arbitratges. Però també hem d'aprendre tots plegats que tot això forma part d'aquest joc. Tots els equips veuen fantasmes a tot arreu, i no crec que sigui així. Però és veritat que quan vas tan justet de tot i et toquen aquests partits en què et perjudiquen, ho veus diferent.
A molts clubs que baixen de primera els costa arrencar. No és el cas del Llevant.
Crec que han fet les coses molt bé. Han donat continuïtat a jugadors que hi havia i que tenien bon nivell, i han fitxat de manera molt correcta. A més, s'ha transmès un punt de tranquil·litat per poder treballar. I fins i tot podríem afegir que partits amb resultats justets els han caigut a favor. Per tot plegat, és just que siguin on són.
Al Getafe i el Rayo, els ha costat molt més i fins i tot han canviat l'entrenador.
Si us hi fixeu, cada any és més o menys el mateix. Dels tres equips que baixen, a un o dos sempre els costa arrencar. Quan era al Girona, li va passar al Vila-real. Quan vaig anar al Valladolid, al Betis. El més normal és que, amb el pas de les jornades, vagin remuntant posicions, però a vegades els costa més o directament no hi ha paciència.
Quin és el punt fort del Llevant?
Per mi, un dels punts forts és que és un equip. Un equip que està molt compromès, que no destaca per una o dues estrelles, sinó per l'esforç de tothom. Això el fa ser consistent, i òbviament té recursos de molta qualitat en atac. La solidesa com a bloc, tant en defensa com en atac, crec que és el més destacat.
Roger Martí està inspirat. És la diferència entre primera i segona, o és que ara ha superat de debò la lesió?
És un jugador amb molta fam de gol, i que es fa molt pesat per als defenses rivals. És veritat que l'any passat a primera no va tenir fortuna de cara a porteria, però ja va fer molt bons partits i va oferir un nivell alt. Ja sabeu què passa amb els puntes, que viuen molt de les ratxes i hi ha moments de tot. Roger cada any és millor jugador.
El Llevant no té els 10 punts de marge de fa unes setmanes, però el veu amb la feina molt avançada cap a primera?
Sí. Per la puntuació tan alta que té i, sobretot, perquè em sembla molt difícil que hi hagi gaires equips que agafin molta continuïtat de bons resultats i siguin capaços d'enllaçar cinc o sis victòries. El Llevant, i aquí també hi inclouria el Girona, és dels equips més capacitats per agafar regularitat. I és veritat que és molt aviat encara, però el marge que va anar agafant li pot ser fins i tot suficient.
Poc podíem imaginar que el Girona rebria el Llevant en el segon lloc.
Fins que no ho veus, és difícil de preveure, tal com és la categoria d'igualada. Però fent un balanç, i sent molt agosarat, per mi el Llevant i el Girona són possiblement els dos equips que acabaran primer i segon. Em costa veure equips més regulars i consistents. Si he d'apostar per dos equips, ho faig per aquests dos. Entre altres coses, perquè els altres equips que han baixat arrosseguen un dèficit important. El Getafe s'ha anat acostant i pot ser una bona alternativa, però el Rayo ha perdut marge.
Fa dos mesos, el Llevant avantatjava de 12 punts el Girona.
Al Girona també li va costar l'any passat, una mica més, però va anar accelerant. I per mi ara ocupa el lloc on pot acabar la lliga. És dels equips als quals serà més difícil veure perdent tres partits seguits. Això vol dir que vas sumant sempre, i en una categoria en què costa tant, és molt benvingut. El veig clar candidat a l'ascens.
El sorprèn que el peculiar sistema de Machín continuï donant tan bons resultats?
Sóc dels que pensa que quan un equip té clar a què juga i hi creu, sigui amb el sistema que sigui, és vàlid. Hi ha un mèrit molt gran de l'entrenador. Per mi la clau no és el sistema en si, sinó la feina que estan fent entre tècnics i jugadors, i el fet que hi creguin tant.
Què és el que més li agrada d'aquest Girona?
M'agraden moltes coses. M'agrada veure Pere Pons consolidat, m'agrada la presència de gent de la terra, i m'agraden detalls com el plus de qualitat que hi posen homes com Borja García. I m'agrada que és un equip que juga clarament a buscar el gol.
Estan destacant molt homes de segona línia, com Borja i Portu.
Ja m'agrada, que triomfin els baixets. Es demostra que no és qüestió d'alçada ni de poder físic, sinó que també es premia el talent. Ells estan oferint molta classe, molta qualitat, però també compromís.
Encertar a l'hivern amb un golejador seria gairebé definitiu?
Penso que el Girona té bons golejadors. Però demanar que hagin marcat 15 gols en 16 jornades no és fàcil. Si la gent del club creuen que cal reforçar la davantera és perquè ho hauran analitzat, però el meu parer des de fora és que hi ha bons davanters. Poca cosa té a envejar dels altres equips de la categoria.
Lluitar per l'ascens aquell primer any era gairebé un miracle. Ara per al Girona ser a dalt ja no és cap casualitat...
Sens dubte, tot i que encara hi hagi gent a qui li costi veure el Girona com un equip fort de la categoria perquè no ha estat a primera o no té la història d'altres. Això és enganyar-se. És un equip totalment consolidat, que ha estat ben a punt de pujar. I si mirem els pressupostos, també és dels de la part alta. Sens dubte, el Girona és un equip dels forts de la categoria.
El projecte sembla seriós i ambiciós. Com el veu des de fora?
Es veu continuïtat en la manera de fer les coses. Sóc dels que creu que als entrenadors se'ls ha de deixar treballar a mitjà termini. A Girona s'està donant continuïtat a moltes coses que, per mi, són clau.
És el moment d'arribar a primera?
Sí. Li toca i ho mereix. De tota manera, no podem caure en l'error que si no es puja és un fracàs ni res. Assolir un ascens a primera divisió és complicadíssim. El millor és que s'està molt a prop i s'està treballant perquè aquest a prop es converteixi en una realitat.
Comparteix la idea que l'ascens ha d'arribar per la via directa, després de les garrotades dels últims anys?
No ho crec. Cada temporada és nova. Potser hi arribes en estat de gràcia, o tens aquell cop de sort que no has tingut en altres. El fet que no hagis pujat en tres play-off, no vol dir que no pugis en el quart.
És cert que es va frustrar el seu fitxatge pel Saragossa?
La veritat és que no hem acabat de consolidar res, però sí que és un dels anys que més ens estem movent per anar a veure gent que pregunta per la nostra situació.
Això vol dir que n'ha rebutjat alguna, o en totes ha acabat caient de la llista?
Hi ha hagut de tot. Clubs que al final s'han decidit per un altre candidat, i llocs on ara per ara hem preferit esperar si es podia obrir una altra porta. Hi ha hagut contactes fins i tot a primera, i això em fa estar tranquil, perquè crec que tard o d'hora tornarem a treballar. Hi ha hagut força possibilitats.
Per tant, deu mirar molt de futbol, tant de primera com de segona?
Sí, i tant. De primera i segona A, pràcticament ho seguim tot. També us diré que de primera em preocupo més aviat de la part baixa. No agafaré un equip de dalt. I els que menys miro són el Barça i el Madrid.
Serà demà a Montilivi?
No, però només per un fet. Intento prioritzar el temps i si sóc a casa puc veure un partit rere l'altre. Algun dia em farà gràcia anar al camp, però és que per televisió un dissabte puc veure cinc o sis partits i l'endemà, cinc o sis més. No solc anar a Montilivi ni a altres camps. És la meva manera de ser. A vegades sembla que hi vagis per no sé què. I no m'agrada. Òbviament, si hi ha alguna cosa molt concreta hi vas, i has de prescindir del que es pugui dir, però al final per conèixer els jugadors i analitzar els partits, ho pots fer tranquil·lament des de casa.
De caps de setmana de relax i desconnexió, per tant, pocs.
Cap. Quan hi ha lliga, hi ha feina a veure partits. Si hi ha un canvi d'entrenador d'un equip que ha jugat dissabte, és fàcil que et truquin l'endemà. Sempre val més haver vist el partit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)