futbol

girona

Un equipàs que ho té tot

La vuitena victòria del Girona en els nou últims partits combinada amb l'ensopegada del Getafe situa els de Machín sis punts per sobre del tercer

Sobre un camp impracticable per la pluja, els blanc-i-vermells van fer una gran lectura de partit i no van escatimar ni un gram d'energia

Dos gols de cap de Longo (59') i Sandaza (69') van decantar el duel

GIRONA 2 SEVILLA ATL. 0

GIRONA:René; Ramalho, Alcalá, Juanpe; Maffeo (Sebas Coris 90'), Rubén Alcaraz, Pere Pons, Portu (Eloi Amagat 78'), Aday (Pablo Marí 84'); Fran Sandaza i Longo. SEVILLA ATL.:Caro; Carmona, Cristian González, Bernardo, Diego González, Matos; Yan Eteki (Álex Muñoz 75'), Fede San Emeterio, Curro (Schetino 58'); Ivi i Carrillo. GOLS:1-0 (59') Longo. 2-0 (69') Sandaza.ÀRBITRE:Alverola Rojas, del comitè manxec.T.G.: al visitant Cristian González (77').T.V.: cap.PÚBLIC:2.528 espectadors a Montilivi.

Aquest Girona està fet a prova de bomba. Tant li és el rival, l'escenari i la climatologia. S'adapta a tot i se n'ensurt sempre. Ahir, l'equip va agafar la disfressa de gladiador per afrontar un duel en una mena de piscina que va requerir tota l'energia possible i fins i tot una mica més. I el va resoldre amb dos cops de cap en deu minuts de les seves referències ofensives, Longo i Sandaza. L'italià ja n'ha fet vuit i el toledà va marcar per quarta jornada seguida.

El 2-0 va significar el vuitè triomf del Girona en els nou últims partits (24 punts de 27), una ratxa mai vista a segona A i difícil de trobar a segona B i fins i tot a tercera. I el negoci va ser del tot rodó perquè el Getafe es va deixar dos punts a casa contra el Mirandés. Ja són dos partits d'avantatge respecte al tercer classificat (ara el Cadis), i encara que falten 60 punts per posar-se en joc, la cosa pinta especialment bé.

Condicionants

La intensa pluja que no va parar de caure en tot el dia no només va condicionar el partit, sinó també l'alineació. Pablo Machín va posar tot el múscul que va poder a la gespa, que ahir semblava uns aiguamolls. En un camp en bon estat, ni de conya Borja García hauria estat a la banqueta. Però ahir no tocava futbol, sinó lluita, joc directe i molta força física. I el tècnic va rescatar de l'ampli fons d'armari que té jugadors com Maffeo, Alcaraz i Longo, els quals, sense pluja, tenien més paperetes de començar el partit veient-lo des de la banqueta que no pas amb un paper d'actors principals.

Ni un minut va haver de passar per constatar tot el que ja s'intuïa en l'escalfament. Els 105x68 metres de Montilivi eren una caixa de sorpreses. Zones on la pilota es quedava frenada per les basses i zones on la pilota lliscava tant que la perdies de vista. Era essencial una bona lectura d'aquesta mena de camp de mines. I més que encertar, el més important era no fallar, perquè les errades es podien pagar caríssimes. Al darrere, cap dels dos equips es va estar per històries i el partit es va convertir en un autèntica prova per als abductors dels futbolistes, que no en van jugar ni una. A dalt, els grans recursos eren les accions d'estratègia –si la pilota aturada és important en tots els partits, ahir encara ho era més– i les centrades a l'àrea des de la llarga distància. Per això també era molt important dominar el partit i mantenir el rival lluny de la pròpia àrea.

El Sevilla Atlético va arrencar millor que no pas el Girona, però els locals no van trigar a equilibrar el partit i de mica en mica a aconseguir el domini. Fer mal ja era una altra cosa, perquè la defensa andalusa –els visitants es van plantar amb tres centrals, com els gironins– va estar infranquejable. I les ocasions van anar molt i molt cares.

Acceleració

Els andalusos van mantenir l'equilibri de forces a còpia també de desgastar-se molt, però després del descans no van poder mantenir el ritme que li va exigir el Girona. Els de Machín van sortir a totes i també van saber aprofitar que la zona on atacaven en la segona meitat semblava en millors condicions que la de l'altra part de camp.

La llauna es va obrir en una acció d'estratègia. El Sevilla Atlético va badar en el córner en curt que Portu va servir per a Rubén Alcaraz, que va poder centrar sense oposició i amb la màxima precisió cap al cap de Longo, que no va perdonar. El Girona tenia mig partit al sac, però el va rematar deu minuts després en una acció per l'altra banda, la dreta, i amb dos protagonistes diferents: la centrada va ser de Maffeo i el cop de cap, de Sandaza, que va pentinar la pilota lluny de l'abast del porter visitant.

Tot i que quedaven 20 minuts, el partit estava gairebé al sac. El Sevilla Atlético feia estona que ni s'acostava a René, ben protegit per un trio de centrals com Ramalho, Alcalá i Juanpe, que ahir no van deixar ni un pam d'avantatge a Ivi i a Carrillo. Dins el notable general de tot l'equip, el paper dels tres migcampistes va ser excel·lent. Pere Pons es va trobar com peix a l'aigua, Rubén Alcaraz va aportar consistència defensiva i visió ofensiva i Portu, omnipresent i amb una capacitat de lluita que no té límit, va ser aclamat per Montilivi quan Machín el va substituir per fer entrar Eloi. De fet, el tècnic va aprofitar els últims minuts per oxigenar l'equip i esgarrapar segons al rellotge. Va substituir Aday i va reforçar la banda esquerra amb Pablo Marí. I quan el Sevilla Atlético ja havia llançat definitivament la tovallola –els andalusos van intentar fer un pas endavant després del 2-0, però van topar contra un mur–, va rellevar l'altre carriler, Maffeo, per fer entrar Sebas Coris. Tant per a Maffeo com per a Aday, el partit va ser de molt de desgast, ja que les bandes estaven especialment castigades. De fet, no hi va haver cap jugador del Girona que no s'entregués al cent per cent. A banda de ser una exigència innegociable de Machín, el duel d'ahir així ho requeria.

MINUT A MINUT:

9' Ivi cargola una falta des del vèrtex de l'àrea que semblava que es perdia per la línia de fons, però Fede posa el cap molt a prop del pal esquerre de la porteria de René, sense precisió. La defensa acaba allunyant el perill..

10' Alcaraz no pot armar la cama dreta i ha de buscar un espai per fer-ho amb l'esquerra, massa alt.

16' Sandaza es llança llarga la pilota en una acció de contraatac i obliga Bernardo a jugar-se-la per enviar-la a córner i evitar la passada de la mort del davanter local.

20' Contraatac del Girona amb superioritat, però l'aigua evita que els locals afinin en la triangulació i es perd una bona ocasió.

25' Portu i Sandaza s'emporten una pilota a empentes i rodolons i Aday acaba provant el xut des de la frontal de l'àrea, massa alt.

30' Pere Pons penja una pilota a l'àrea i Longo, després d'un bon control amb el pit, no pot connectar la rematada.

32' Ivi cargola un córner, René es queda a mitja sortida i Fede San Emeterio remata de cap des de l'àrea petita, però un defensa envia a córner quan el 0-1 semblava inevitable.

38' Aday posa la pilota a l'àrea i Longo la recull, es regira i etziba un xut amb la cama dreta que s'escapa només un pam a l'esquerra de la porteria de Caro.

42' Contraataac molt ràpid conduït per Portu, que connecta amb Sandaza i aquest prova un xut amb la dreta, però li surt tou i centrat, sense problemes per a Caro, que bloca.

46' Alcaraz rep la pilota a la frontal, es desfà d'un rival i etziba un xut amb la dreta que Caro ha d'enviar a córner amb una gran estirada.

48' Longo fa una acció individual per l'esquerra, guanya la línia de fons, prova la rematada amb poc angle i Caro envia a córner quan ja es cantava el gol.

59' 1-0. Portu executa en curt un córner, Rubén Alcaraz cargola la pilota a l'àrea i Longo connecta un cop de cap impossible per a Caro.

69' 2-0. Pablo Maffeo envia una pilota dins l'àrea i Fran Sandaza la pentina amb el cap lluny de l'abast de Caro.

86' Ivi prova una falta des de molt lluny, però amb molta potència. René rebutja la pilota amb problemes i Pablo Marí l'acaba enviant a córner i evita que algun jugador visitant aprofiti el rebuig.

86' El llançament de córner el remata Álex Muñoz a l'altura del primer pal, però va a fora.

89' Carmona recull un refús en curt dels gironins, però la seva rematada des de la frontal es perd molt alta.

92' Falta llunyana a favor del Girona que Rubén Alcaraz executa directa, però massa centrada. Caro bloca sense excessives dificultats.

L'ALINEACIÓ

L'estat del camp va condicionar l'onze, i Maffeo, Alcaraz i Longo van ser titulars

CONDICIONANTS

En una gespa molt castigada, el futbol de toc i d'associació va ser impossible

LA PRIMERA PART

Els dos equips, plantats amb tres centrals, van prioritzar no equivocar-se

SOTA CONTROL

L'acceleració dels locals després del descans es va traduir en domini i ocasions

1-0 (59') I 2-0 (69')

Dues rematades de cap de Longo i Sandaza van liquidar el Sevilla en deu minuts

BONA GESTIÓ

El Girona va saber administrar el 2-0 i Machín va donar minuts a Eloi, Marí i Coris

EL MIG DEL CAMP

Dins el notable partit de l'equip, Pere Pons, Portu i Alcaraz van donar un gran equilibri