Futbol

Segona divisió A

Perduts enmig de la grisor

El Girona no té un bon dia a Elx i cau derrotat per culpa d'un gol en el minut 87 quan semblava que tenia l'empat al sac

Va perdre l'ocasió d'enllaçar la cinquena victòria, i demà el Getafe i el Cadis tindran l'oportunitat de situar-se a tres punts dels de Machín

ELX 1 GIRONA 0

ELX:Juan Carlos; José Ángel, Pelegrín, Josete; Dorca, Pelayo (Álex Fernández, 69'); Pedro (Rober Correa, 37'), Fabián (Armando, 88'), Iriondo; Nino i Guillermo. GIRONA:René; Ramalho (Coris, 88'), Alcalá, Juanpe; Cifu, Pere Pons, Granell (Longo, 65'), Aday; Portu Borja García; i Sandaza (Cristian Herrera, 86'). GOLS:1-0 (87') Rober Correa.ÀRBITRE:Valdés Aller, del comitè de Castella i Lleó.T.G.: als locals Fabián (80'), i als visitants Ramalho (23'), Granell (64').T.V.: cap.PÚBLIC:5.766 espectadors al Martínez Valero.

El Girona va estar ahir tan lluny de la victòria com semblava estar-ho de la derrota abans de rebre una estocada d'aquelles que et deixen glaçat. En el minut 85, la sensació era que ni jugant tres dies cap dels dos equips seria capaç d'alterar el 0-0, possiblement el resultat que millor hauria reflectit un partit espès, poc agraït per a l'espectador i molt més tàctic que cap altra cosa. I el desenllaç també va ser el més inesperat perquè l'Elx semblava que es conformava amb el punt i el Girona, almenys sobre el paper, havia posat una mica més de pebre en atac, tot i que la ceguesa ahir dels blanc-i-vermells de tres quartes parts de camp en amunt va ser màxima.

La derrota va tallar una sèrie de quatre victòries seguides i va estroncar la possibilitat d'igualar la millor ratxa de triomfs. Però no sempre seran flors i violes i algun dia havia d'ensopegar, i el Girona d'ahir es va semblar ben poc al Girona d'altres tardes. Defensivament va estar a l'altura, però ofensivament va estar a anys llum de la seva millor versió. L'1-0 va trencar la possibilitat de clavar una descomunal garrotada moral al Getafe i al Cadis, que demà tindran l'oportunitat de retallar tres punts als de Pablo Machín.

El control, dels locals

L'Elx, com ja havien fet altres rivals del Girona, es va plantar sobre la gespa amb tres centrals i va sortir força accelerat. Les urgències manaven i els locals no estaven ni de bon tros en condicions de regalar minuts. Ben al contrari que els de Pablo Machín, que van jugar d'entrada a veure-les venir i es van estimar més madurar el partit i esperar que el rival s'equivoqués.

El control del partit va ser local tot i que en el mig del camp la superioritat numèrica era del Girona (l'Elx jugava amb dos puntes i els visitants, amb un). Tot i això, va fer la sensació que les dues línies que Toril va teixir al mig (Dorca i Pelayo per darrere i Pedro, Fabián i Iriondo més avançats) van estar millor que no pas els visitants, que no van acabar d'agafar-li el fil al partit. Aday i Cifu van obrir el camp tant com van poder, però van tenir poc protagonisme. Sandaza va estar massa sol a dalt. Portu i Borja van rebre poques pilotes a tres quartes parts del camp. I Pere Pons i Granell no es van associar ni amb els carrils ni amb els mitjapuntes. El Girona va acabar fent un joc massa directe i els jugadors van estar massa lluny els uns dels altres a l'hora d'aconseguir accions de superioritat. L'Elx, en canvi, va acumular més jugadors per dins i va tenir millor tracte amb la pilota que no pas els gironins en la primera part. Per sort, van topar amb un equip defensivament ben organitzat i gairebé totes les aproximacions locals, que van ser unes quantes, van acabar en “uis” i en “ais”. René pràcticament no es va haver d'embrutar ni d'intervenir, tot i que el possible 1-0 va estar sempre més a prop que no pas el possible 0-1. Amb aquests paràmetres, el 0-0 del descans no era cap mal negoci per als gironins.

Ben poca millora

A pesar d'haver estat dominat pel rival, el Girona tenia el partit on volia. Igual que el dia del Saragossa i del Sevilla, als quals va clavar el cop de gràcia en la segona part després d'haver arribat al descans sense gols, com ahir. Els de Machín són un equip poderós físicament i que va creixent amb el pas dels minuts.

En la segona part, els blanc-i-vermells van fer una cosa que no havien fet en la primera, que era mantenir l'Elx uns metres més enrere de l'àrea de René. I en el minut 20, Machín va posar per fi companyia a Sandaza amb l'entrada de Longo. Era el moment escollit perquè fos un punt d'inflexió. Però no ho va ser, perquè l'Elx es va aplicar molt bé en defensa i va fer una pressió molt efectiva als homes de segona línia. Borja García i Portu ben marcats i poc inspirats. I els carrilers van continuar ben tapats i mig desapareguts.

Tot passava en una franja de 50 metres al mig del camp, lluny de les àrees. I el 0-0 semblava inevitable fins que l'Elx es va trobar amb el gol. El va marcar Rober Correa, ni ell sap com. De fet, en 99 centrades de cada 100, el més lògic és que la pilota hagués acabat a les mans de René, però el porter va calcular malament la sortida i al Girona se li va escapar un punt. Perquè tot i que quedaven cinc minuts mal comptats amb el temps afegit, ja no hi havia res a fer.

MINUT A MINUT:

1' Als 13 segons del partit, en la primera acció, Ramalho fa una falta al vèrtex de l'àrea que Pedro executa de manera directa per sobre de la tanca defensiva i la pilota es perd a fora molt a prop del pal dret de la porteria de René.

9' Nino recull un córner que ningú no remata ni rebutja i la seva rematada des de la frontal toca lleugerament en Granell i es perd un altre cop a córner.

10' El servei de cantonada el remata Pelayo, que s'aixeca per damunt de Pere Pons, però la pilota es perd mig metre a l'esquerra del pal esquerre de la porteria de René.

15' Falta indirecta a favor del Girona. Alcalá ha de rectificar perquè se li tira un rival al damunt, però el seu xut posterior es perd lluny de l'escaire.

19' Nino despenja a dins l'àrea una passada llarga i cedeix la pilota enrere per a Guillermo, que remata amb tota la porteria per a ell però l'esfèrica topa amb el peu salvador de Juanpe, que evita mals majors.

20' Pelayo arranca en posició de carriler esquerrà, es fa un espai i remata amb la dreta des de la llarga distància, però la pilota s'escapa un metre a la dreta de la porteria visitant.

23' Aday cedeix a Portu i la centrada amb rosca del migcampista s'enverina i Juan Carlos ha de posar la mà i enviar la pilota a córner per evitar que s'escoli per l'escaire.

31' Pilota profunda per a Pelayo i la pilota s'acaba perdent per la línia de fons després que hagués aconseguit superar la sortida amb dubtes de René.

32' Pilota interior per a Guillermo, que la controla a dins l'àrea i quan està a punt de retratar René, Ramalho se li anticipa posant la punta de la bota i avortant una jugada de màxim perill.

43' Guillermo rep a la frontal de l'àrea, es regira i la seva canonada amb l'esquerra surt a fora molt a prop de l'escaire després de rebotar en la cama de Ramalho.

44' Granell serveix una falta en curt per a Borja García, que penja la pilota amb rosca, però Juan Carlos llegeix bé la passada i s'anticipa a la rematada dels centrals gironins.

48' Pere Pons cedeix la pilota a Portu. que prova el xut des de la llarga distància, però la pilota s'escapa un metre a l'esquerra de la porteria de Juan Carlos.

53' Pere Pons cedeix la pilota a Juanpe, incorporat a l'atac. El central, però, remata massa desviat des de 30 metres.

58' L'Elx s'acosta amb una jugada d'associació a la porteria rival i el xut forçat de Fabián amb la cama dreta crea molts problemes a René, que s'ha d'estirar al pal dret per aturar la pilota i ho ha de fer en dos temps després que se li escapi en primera instància.

64' Falta des del vèrtex de l'àrea que l'Elx posa a dins la cuina i entre Josete i Pelegrín rematen de cap i René, ben situat, atura sense problemes.

67' Aday talla una passada horitzontal de l'Elx i munta un contraatac amb superioritat gironina de quatre atacants contra tres defenses, però Portu no llegeix bé la penúltima passada i l'acció, claríssima, acaba en no res.

68' Centrada d'Aday i cop de cap de Sandaza a fora.

73' Pilota interior de Nino a dins l'àrea que Guillermo recull amb una passada d'esperó, però la pilota solta a l'àrea no troba qui la remati.

84' Rober Correa prova el xut des de la frontal, que s'enverina perquè toca en la cama d'un defensa visitant i la pilota es perd a córner.

87' 1-0. Centrada d'Álex Martínez i Rober Correa, de cap, acaba allotjant la pilota a les xarxes després d'una mala sortida de René i una mala entesa amb Juanpe.

92' Centrada de Borja que Cristian Herrera no pot connectar bé amb el cap. Només pot pentinar la pilota, que es perd per la línia de fons.

LA BATALLA TÀCTICA

Com el Girona, l'Elx es va plantar amb tres centrals, però va jugar amb dos davanters

EL PRIMER ACTE

Els il·licitans, més intensos, van tenir les regnes i el control, però no van fer mal

MADURACIÓ

Bé al darrere, als de Machín els va faltar ambició ofensiva en els 45 primers minuts