Girona

Impactes per partida doble

La integració absoluta al City Football Group servirà de motor al Girona just després de l’històric ascens a primera divisió

El moviment a la propietat, pendent només de fer-se públic, confirma l’ambició del projecte a Montilivi

L’imminent relleu en l’accionariat del Girona FC significarà el segon gran impacte d’un estiu que ha de marcar un punt d’inflexió majúscul a Montilivi. L’ascens a primera divisió, que situava per primera vegada en la història un equip de la demarcació en la màxima categoria, ja obria un escenari molt llaminer per al Girona, i l’entrada dels nous propietaris l’acabarà d’impulsar a una altra dimensió. Immers de ple en l’univers City, el Girona es beneficiarà de la potència i els tentacles d’un club que, des de l’arribada del xeic Mansour bin Zayed al Nahyan, s’ha situat al primer ordre del futbol mundial.

L’acord, madurat des de fa temps i pendent només que es faci oficial i s’escenifiqui, permetrà al City Football Group –propietari íntegre del Manchester City, el Melbourne City, l’Atlético Torque i d’un 80% del New York City– controlar com a mínim el 80% de les accions del Girona, que és el percentatge que té TVSE Futbol. El futur màxim accionista, però, podria guanyar encara més part de pastís, perquè també negocia la compra del 18% de les accions que són encara propietat de Josep Delgado.

Una de les particularitats de l’operació que s’ha de tancar de manera imminent a Montilivi és que hi entrarà directament Pere Guardiola, que es quedarà un percentatge de les accions. El germà de l’entrenador del City ja ha tingut un pes rellevant des que va gestionar l’anterior canvi de propietari –de Josep Delgado a la societat francesa encapçalada per Jean-Louis Dutaret i Samir Boudjemaa– i ara és probable que faci un pas endavant i tingui un paper més actiu i visible. Pere Guardiola, de fet, és un dels noms propis més destacats de l’impuls a Montilivi.

El fet d’entrar directament en l’òrbita del Manchester City permetrà al Girona afrontar l’estrena a primera divisió amb garanties. Com a debutant en la màxima categoria, la prudència marcarà el discurs, però el projecte està pensat a llarg termini, amb vocació de continuïtat a primera i amb molta ambició. Per al Manchester City, tenir una subestació a la primera divisió espanyola és molt atractiu.

Malgrat que d’entrada els ingressos es multipliquen, el club ha d’assumir l’augment de despeses ja no només per a la confecció de la plantilla (rescissions incloses) i l’adequació de l’estadi, sinó també l’encariment del concurs de creditors, ja que estant a primera desapareix la quitança del 40%.

Quique Cárcel
Tot i que va arribar a Girona un any abans, el canvi d’amos del 2015 va enfortir el director esportiu, per la sintonia i la confiança que hi ha. És el pal de paller de l’estructura tècnica a Girona i té molt de pes en la relació esportiva entre els clubs.
Gironins amb Pep
Al cos tècnic de Guardiola al City, hi ha dos gironins amb passat a Montilivi. El farnesenc Domènec Torrent i l’arbucienc Carles Planchart, que van treballar junts a la banqueta del Girona, han seguit Guardiola a Munic i a Manchester.
M. Bin Zayed
Abu Dhabi United Group, l’empresa de Mansour bin Zayed al Nahyan, va comprar el Manchester City el 2008 i està fent créixer el City Football Group. El xeic, germà de l’emir d’Abu Dhabi, té una potent companyia de petroli.
Pere Guardiola
El germà de l’entrenador del City ja va tenir un paper clau en l’anterior canvi de propietat del Girona, de Josep Delgado a TVSE Futbol. Assessor extern fins ara, s’implicarà en l’accionariat i passarà a tenir un paper molt més actiu.
Ferran Soriano
“En Ferran està molt il·lusionat”, deia Pep Guardiola –en una entrevista a Catalunya Ràdio– sobre la possibilitat d’ajudar el Girona. Soriano, que va ser vicepresident econòmic del Barça, és des del 2012 el principal executiu del City.
Txiki Begiristain
“De moment som molt amics. Ja veurem què passa després”, deia el director esportiu del City l’endemà de l’ascens del Girona. Txiki ha tingut diversos contactes amb els responsables del Girona i fins i tot va fer una visita a Montilivi.

El tercer canvi de mans a la SAE

X.M.

Des que el Girona FC es va convertir en societat anònima esportiva el 2009, el que s’ha de tancar de manera imminent serà el tercer relleu de màxim accionista a l’entitat. El juliol del 2010, Josep Delgado va tancar amb Josep Gusó –el president de la conversió– i Josep Rofes la compra del 72% dels títols de la SAE del Girona, després d’un procés laberíntic, amb canvis de rumb constants, i amb la viabilitat del club amenaçada perquè s’havia de fer front a pagaments importants de manera urgent. L’etapa de Josep Delgado, amb Unió Esportiva Girona SL com a societat màxima accionista, es va allargar fins a l’estiu de fa dos anys. Després d’una mena de subhasta en què també hi va entrar l’empresari argentí Ricardo Pini, Delgado es va acabar entenent amb Pere Guardiola, que va ser la persona clau perquè el hòlding Horace Partners, que tenia el 100% de les accions de TV Sport Events, passés a ser el propietari del Girona. Amb aquest moviment, la societat màxima accionista del club va passar a ser TVSE Futbol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)