Girona

futbol

girona

A partir d’ara ja tot és transcendent

El Girona tanca una pretemporada irregular i tirant a dolenta amb un últim test que deixa motius per a l’optimisme

Només ha guanyat dos dels nou amistosos, i Machín ha fet servir 28 futbolistes, 8 dels quals del filial

Des que el Girona és en la Lliga de Futbol Professional (temporada 2008/09), mai havia fet una pretemporada tan dolenta, numèricament parlant, com la que acaba de tancar: només dues victòries i sis gols a favor en nou amistosos. La gran sort és que en tots els partits de preparació, la transcendència és zero. El període de prova, però, ja s’ha exhaurit i a partir d’ara cada partit i cada resultat tindrà una transcendència màxima. Començant pel de dissabte a Montilivi, contra l’Atlético de Madrid.

“La línia de treball és molt bona, però estaria bé començar a guanyar algun partit.” La frase és d’Aday Benítez l’endemà que el Girona perdés a Puertollano contra el Getafe (1-0) en l’amistós que possiblement hagi fet més nosa que servei de tots: viatge de 800 quilòmetres, gespa impracticable i 40 graus de temperatura. Tot i la intranscendència dels resultats, la plantilla necessitava alguna cosa positiva a què aferrar-se i guanyar autoestima. L’equip encara va continuar amb dubtes el cap de setmana següent, amb un doble 0-0 a Olot i a Reus. Finalment, la visita del Manchester City va servir per aconseguir precisament això que buscava Aday i els seus companys: un triomf contra un equip de Champions, porteria a zero, to físic notable, bones sensacions. I els plusos afegits que el debut del Girona a primera divisió i la visita de l’Atlético posarà tothom amb les revolucions al límit: al vestidor i també a la graderia.

Tres partits a Anglaterra

El Girona va ser dels últims equips a posar-se en marxa. Va fer un primer entrenament el 14 de juliol, una minestada de dos dies a Peralada i del 20 al 28 es va tancar en règim de concentració a la ciutat esportiva del Manchester City. L’estada a Anglaterra va tenir tocs surrealistes, perquè el Girona va haver d’amagar els quatre cedits del Manchester City (Pablo Maffeo, Aleix Garcia, Douglas Luiz i Marlos Moreno) perquè no tenia el permís oficial dels citizens. No els va poder utilitzar en els dos partits amb públic contra el Nottingham ni l’Oldham, tot i que és possible que Machín els pogués veure en acció en el duel a porta tancada del 22 de juliol contra el Huddersfield, ascendit aquest any a la Premier (1-0). El Girona va tancar la gira amb una victòria i dues derrotes, però va estar molt condicionat –sobretot en l’amistós contra el Nottingham– per les limitacions: a banda de no poder fer jugar els quatre del City, les lesions de Carles Planas i de Juanpe Ramírez van deixar el tècnic amb molt poc marge de maniobra, fins al punt que en el partit jugat al City Ground de Nottingham, jugadors que havien estat substituïts van tornar a sortir a la gespa en la segona meitat.

El gol, el problema

Per primera vegada en els deu últims anys, el Girona té una mitjana de gols a favor inferior al gol per partit. Dels sis que ha marcat en nou amistosos –en cinc no ha vist porteria–, tres han estat de jugadors del filial (Andrés, Soni i Andzouana). Els tres que han marcat jugadors del primer equip els han fet un carriler (Aday) i dos migcampistes (Eloi i Portu). La parella Stuani-Marlos, que ha coincidit a la gespa en 217 minuts en quatre partits, no s’ha estrenat. Machín ha utilitzat un total de 28 jugadors, 8 dels quals jugaran al Peralada, el filial.

SURREALISME

Sense el permís del City, el Girona va haver d’amagar durant l’estada a Manchester els quatre cedits
La meitat els han marcat jugadors del filial i l’altra meitat, un carriler (Aday) i dos mitjos (Eloi i Portu)
4
El partit contra el City
El darrer enfrontament de la pretemporada va servir perquè l’equip s’enfortís anímicament amb vista al debut de lliga. Tot i que el Manchester City no va posar les revolucions al límit i va deixar primeres espases sense jugar, el triomf va tenir un valor moral afegit. L’equip de Machín va estar compensat: sòlid al darrere i amb arribades interessants a dalt. 4
El balanç defensiu
El conjunt de Pablo Machín ha tingut uns números més que correctes en defensa: set gols encaixats en nou partits (mitjana de 0,77) i quatre vegades la porteria a zero. En els tres últims duels de pretemporada (Olot, Reus i Manchester City), l’equip gironí no ha encaixat ni un sol gol i ha deixat els rivals amb poques oportunitats. 4
La il·lusió del debut
Amb l’inici de la lliga a tocar, el Girona tindrà un plus que tenen tots els equips acabats d’ascendir: la inèrcia i la il·lusió, que en el cas del Girona serà màxima perquè mai ha jugat a primera divisió. Fa nou anys, quan el Girona va debutar a segona A, ho va fer amb un sonat 0-1 a Balaídos contra el Celta.

EL PASTÍS DELS GOLS

4
El gol perdut
El gol ha estat un dels grans problemes del Girona en els partits de preparació. Només n’ha marcat sis en nou enfrontaments (una mitjana de 0,66 gols per partit) i els dos únics davanters que han sucat són jugadors del Peralada (Soni i Andzouana). Els altres quatre gols els han fet Andrés (també del filial), Eloi, Aday i Portu. Stuani i Marlos no han vist porteria. 4
Plantilla a mig fer
Machín no ha pogut fer la pretemporada somiada perquè li han anat arribant futbolistes molt amb comptagotes, i encara no els té tots (n’han de venir cinc o sis més). No ha pogut repartit els minuts amb jugadors estrictament del primer equip i ho ha hagut de compensar amb vuit jugadors del filial, el Peralada. 4
L’acoblament
La bona actuació de dimarts contra el Manchester City va coincidir amb un onze en què hi havia set futbolistes de l’any passat. Això sol ja vol dir la importància de tenir apresos i assumits els conceptes del dibuix de Machín. Els nous (de moment deu, i pujant) ho estan treballant, però els falta rodatge i, sobretot, temps.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)