Girona

futbol

girona

Dos socis amb majúscules

El Girona fa pública l’entrada de dos nous inversors, que passen a controlar el 88,6% de les accions

El City Football Group, representat per Ferran Soriano, i una nova empresa de Pere Guardiola, Girona City Group, obtenen el 44,3% de títols cada un després de l’acord amb TVSE Futbol

El Girona FC va fer públic ahir un anunci esperat que s’havia anat demorant. El club de Montilivi, instal·lat des que va pujar a primera divisió en una altra dimensió, va confirmar un relleu a la propietat que ha de corroborar l’ambició que fa temps que destil·la el seu projecte, capitanejat ja de manera oficial i pública no només pel City Football Group, sinó també per Pere Guardiola, a través d’una empresa –Girona City Group– que controla com a propietari i com a director executiu. Els dos nous inversors es reparteixen a parts iguals el 88,6% de les accions, després de l’acord amb la fins ara societat màxima accionista, TVSE Futbol.

Una fórmula nova

Les negociacions per al relleu a la propietat del Girona s’allarguen des de l’any passat, segons especifica el comunicat fet públic pel Girona. La fórmula triada és una novetat a Montilivi, perquè no hi haurà un sol màxim accionista, sinó que serà una mena de bicefàl·lia entre el City Football Group –un conglomerat que és propietat d’una empresa d’inversió d’Abu Dhabi i que té diversos negocis relacionats amb el futbol, amb el Manchester City com a pal de paller– i el Girona City Group, l’empresa creada per Pere Guardiola. Cadascun dels dos inversors té ara un 44,3% de les accions del Girona, tot i que entre tots dos poden acabar controlant més d’un 96% dels títols. En qualsevol cas, amb aquesta bicefàl·lia, cap de les dues parts arribarà mai a tenir el 50% de les accions, cosa que pot ser útil per esquivar, per exemple, un conflicte d’interessos entre el Manchester City i el Girona en l’hipotètic cas que arribessin a coincidir en competicions europees. D’entrada, el Consell Superior d’Esports (CSD) ha donat el vistiplau a l’operació de compravenda entre TVSE Futbol i els dos nous inversors, un tràmit indispensable per al relleu al capdavant d’una societat anònima esportiva.

El potencial dels dos nous inversors alimenta les expectatives de consolidar el Girona en l’elit del futbol professional. De fet, tant Ferran Soriano –com a màxim responsable executiu del City Football Group– com Pere Guardiola destaquen l’ambició a mitjà i llarg termini, amb la idea de mantenir-se molts anys a primera divisió i aconseguir-hi èxits. Tant els responsables dels dos nous màxims accionistes com el president del club de Montilivi, Delfí Geli, defensen també que la identitat del Girona sortirà reforçada.

Un canvi de mans en una societat pot generar molts moviments a tots els nivells. En aquest cas, però, l’anunci de la compravenda no significarà ni de bon tros cap alteració en la feina diària de l’equip i de l’entitat, perquè fa temps que a Montilivi es treballa amb aquest escenari i amb el paraigua essencialment del Manchester City, que ha anat cedint jugadors –aquesta temporada, cinc–, ha obert les seves instal·lacions perquè el conjunt de Pablo Machín hi fes l’estada de pretemporada i el va visitar en el trofeu Costa Brava. Això és el més visible, però al darrere hi ha el benefici directe de tota la xarxa d’infraestructures i mitjans de City Football Group.

DUES GOTES D’AIGUA

Girona City Group és l’ànima bessona de la societat propietària del Manchester City

TRÀMIT SUPERAT

El Consell Superior d’Esports (CSD) ha donat el vistiplau a l’operació de compravenda

NORMALITAT

L’anunci no altera el dia a dia perquè fa temps que el Girona treballa en aquest escenari

El tercer canvi de mans de la societat anònima esportiva

J.D. / X.M.

Des que el Girona FC es va convertir en societat anònima esportiva el 2009, el canvi que es va fer oficial ahir és el tercer relleu de màxim accionista a l’entitat. El juliol del 2010, Josep Delgado va tancar amb Josep Gusó –el president de la conversió– i Josep Rofes la compra del 72% dels títols de la SAE del Girona, després d’un procés laberíntic, amb canvis de rumb constants, i amb la viabilitat del club amenaçada perquè s’havia de fer front a pagaments urgents. L’etapa de Delgado, amb Unió Esportiva Girona SL com a societat màxima accionista, es va allargar fins a l’estiu de fa dos anys. Després d’una mena de subhasta en què també hi va entrar l’empresari argentí Ricardo Pini, Delgado es va acabar entenent amb Pere Guardiola, que va ser la persona clau perquè el hòlding Horace Partners, que tenia el 100% de les accions de TV Sport Events –amb Jean Louis Dutaret i Samir Boudjemaa, que només van ser un dia a Girona, de responsables–, passés a ser el propietari. La societat màxima accionista del club va passar a ser TVSE Futbol, ara rellevada pel tàndem entre el City Football Group i el Girona Football Group.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)