Girona

Una excepcionalitat de Machín amb lectura afegida

Estrany. El tècnic, que està confiant en el bloc de l’ascens i té inactius un grapat de fitxatges, va decidir fer un sol canvi contra la Real, tot i l’escàs marge després dels partits de seleccions

Avalat pel bon rendiment, Pablo Machín ha anat reforçant amb el pas de les jornades l’aposta pel bloc amb què va assolir l’ascens a primera divisió, alineant des de l’inici un munt de futbolistes que la temporada passada competien a segona A. Això limita les possibilitats de bona part dels fitxatges de l’estiu, la majoria dels quals s’han d’esperar a tenir l’oportunitat des de la banqueta. Si és que Machín la mou, perquè divendres es va quedar més quiet que mai. Després d’haver fet dos canvis al Ciutat de València, en un partit que només es va complicar en el temps afegit, el tècnic va sorprendre contra la Real, ja que l’entrada d’Aday per Mojica (79’) va ser l’únic canvi del Girona. Machín va deixar passar els últims minuts, amb 1-1 en el marcador, sense fer cap més canvi. I això que el partit estava condicionat pel fet que jugadors com Maffeo i Stuani havien tingut poquíssim marge després dels compromisos de seleccions.

L’excepcionalitat de Machín, que només havia fet un sol canvi en un altre partit com a entrenador del Girona, es pot interpretar com un missatge cap al club, en el sentit que va preferir mantenir els jugadors que tenia al camp que no pas fer entrar homes com Douglas Luiz, Kayode i Olunga, tres homes de vocació ofensiva que han arribat aquest estiu, i que estant tenint un protagonisme molt limitat. “L’entrenador ha de decidir, encara que no siguin decisions populars o populistes, i busca el millor per a l’equip. No vol dir res”, va assegurar després el tècnic, que va argumentar que veia bé jugadors com Borja García, Stuani i els dos pivots (Àlex Granell i David Timor) i que per això havia decidit no fer els dos canvis que encara podia fer.

El segon de 157 partits

En els 400 partits que el Girona ha jugat en la LFP només en divuit ocasions el tècnic que dirigia en aquell moment l’equip no ha gastat els tres canvis que reglamentàriament té l’opció de fer. I és que els entrenadors de qualsevol categoria solen aplicar totes les substitucions, o bé pel cansament que puguin arrossegar els seus jugadors, per contrarestar els canvis del rival, per mirar de canviar el signe del matx o altres motius tàctics i tècnics que ajuden a aconseguir els millors resultats. Amb Pablo Machín a la banqueta existeix un precedent en què el de Gómara tan sols utilitzés un sol canvi durant els 90 minuts d’un enfrontament. El curs 2014/15, en un partit entre el Girona i el Mallorca a Montilivi que va acabar amb empat a zero, Machín va introduir Aday en el lloc de Coris i no va tocar més la banqueta definint la situació com a “fet estrany”, sobretot perquè el resultat era d’empat a zero i semblava que l’equip pogués necessitar alguna mena de revulsiu o canvi. Anteriorment, Raül Agné tenia l’honor de ser l’únic entrenador que havia aplicat una sola substitució durant un matx. Farcit de baixes, el de Mequinensa només va moure una peça amb el Girona-Osca (1-1) en joc del curs 2010/11. Dani Nieto va rellevar David García (60’) i el tècnic no va provar res més.

Més que mai

En cadascuna de les cinc temporades que encadena al Girona, Pablo Machín mai s’havia deixat de gastar algun canvi en més d’una ocasió en tota la campanya. Enguany ja ho ha fet en tres enfrontaments –en l’inaugural contra l’Atlético i el penúltim matx contra el Llevant va fer dues substitucions i en aquest darrer partit contra la Real tan sols un.

Abans d’estrenar-se a primera divisió, Machín no havia fet els tres canvis disponibles en un partit en quatre ocasions en total. I és que, dels sis darrers canvis que ha tingut l’oportunitat de fer, només n’ha gastat tres, un missatge entre línies que es pot interpretar de diverses maneres.

EL PRECEDENT

Machín ja havia fet només una substitució contra el Mallorca, el curs 2014/15

POC HABITUAL

En 400 matxs en la LFP el Girona només ha fet un sol canvi en tres ocasions
És el primer cop en un mateix curs que no ha gastat els canvis en més d’un partit (3)

AMB MACHÍN

Dels sis possibles canvis en els dos últims partits, Pablo Machín n’ha gastat només tres
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)