Girona

Nou duel català a Primera

Ha nascut una nova rivalitat

El Girona i l’Espanyol es troben per primer cop a primera i s’amplia el ventall de duels catalans

L’Espanyol ha participat en diverses edicions del torneig Costa Brava

La rivalitat entre equips catalans en la primera divisió s’ha centrat històricament en el derbi barceloní que protagonitzen el FC Barcelona i l’Espanyol. La llarga trajectòria de les dues entitats en la màxima categoria del futbol estatal els ha permès viure l’aparició esporàdica d’altres clubs catalans en l’elit, com el Sabadell, el Lleida o, més recentment, el Nàstic. Aquesta temporada, el Girona s’estrena en la primera divisió i trenca el monopoli dels equips barcelonins pel que fa a la rivalitat entre equips catalans. Després d’enfrontar-se amb el Barça a Montilivi a finals de setembre, l’equip gironí encetarà els seus duels contra l’Espanyol visitant-lo al seu estadi. Serà el primer partit en competició oficial entre les dues plantilles a banda dels enfrontaments de copa Catalunya –sovint amb més presència del filial espanyolista–, que sí que han disputat en els últims anys.

L’estiu en blanc-i-blau

El Girona s’estrenarà a l’estadi blanc-i-blau disputant un partit de lliga de primera divisió, però la primera plantilla espanyolista ja ha visitat en diverses ocasions Montilivi. De fet, el vincle de l’Espanyol amb les comarques gironines té molt a veure amb l’estiu i les pretemporades: el conjunt de Cornellà-el Prat ha realitzat diverses etapes de preparació de la competició a punts de la geografia alt empordanesa, com Navata i sobretot Peralada. D’altra banda, mentre el Barça fa temps que no participa en gires de preparació i exhibició per Catalunya, l’Espanyol sol disputar cada estiu alguns partits amistosos contra clubs catalans principalment de 2a divisió A i 2a divisió B. Des que el Girona competeix a la LFP –hi va pujar el curs 2008/09–, l’Espanyol ha jugat fins a tres edicions del torneig Costa Brava i ha jugat un amistós més a Montilivi.

Ben repartit

L’Espanyol ha participat en cinc edicions del torneig Costa Brava al llarg de la seva història. En la primera visita en l’etapa del Girona en la LFP, el conjunt espanyolista es va presentar a Montilivi un 22 d’agost del 2008, en el que suposava el primer partit dels blanc-i-blaus després de la pèrdua de Dani Jarque. El partit va estar marcat pel record al capità i pel fet que tots els futbolistes de l’Espanyol van jugar amb el 21 a l’esquena. Els gols d’Iván Alonso i Luis García es van imposar al que va aconseguir Manga (2-1).

Quatre anys després, l’agost del 2013, l’Espanyol va tornar a jugar el Costa Brava i de nou va ser el vencedor gràcies a una bona segona meitat i a l’encert golejador de Stuani. En aquell Espanyol ja hi jugaven Víctor Sánchez, David López i Sergio Garcia, que formen part de la plantilla blanc-i-blava aquest curs. El duel del 2013 obria tres estius consecutius en què el club gironí es va enfrontar a la primera plantilla de l’Espanyol ja sigués en el torneig Costa Brava o en un partit amistós. Precisament amistós va ser el duel que es va disputar el 5 d’agost del 2014, un partit que es va organitzar a corre-cuita i que va suposar la primera victòria del Girona contra el rival barceloní en l’etapa recent. Els golejadors locals van ser Jandro i Mata, mentre que Víctor Sánchez va marcar per l’Espanyol (2-1).

L’última vegada que gironins i periquitos es van veure les cares va ser de nou en el torneig Costa Brava, i la victòria va ser clara per als locals (3-0). El Girona de Pablo Machín, que s’havia quedat a les portes de primera divisió dos mesos abans per culpa de l’empat contra el Lugo, va desplegar la seva màxima efectivitat a pilota aturada. Richy va marcar de falta, Lejeune va fer pujar el segon gol rematant un córner i, per acabar, Felipe Sanchón va tancar la golejada transformant un penal.

L’escenari aquest dilluns serà ben diferent, amb dos equips que lluiten per començar a lligar el seu primer objectiu, que és la permanència. A més, l’estrena de la rivalitat entre l’Espanyol i el Girona a primera divisió tindrà un al·licient més degut a la situació dels dos equips en la classificació: el conjunt que dirigeix Quique Sánchez Flores és quinzè amb 16 punts, mentre que els de Machín només tenen un punt més, però ocupen la dotzena posició. El nou duel català a primera busca vencedor.

Anar a l’estadi blanc-i-blau, una qüestió de màxima voluntat

Inaugurat l’agost del 2009, l’estadi de l’Espanyol acull una afició sorollosa en un escenari magnífic per presenciar l’espectacle del futbol. L’aforament de 40.500 espectadors, però ha quedat massa buit aquest curs producte dels horaris que han afectat el conjunt blanc-i-blau aquesta temporada i que han convertit en una qüestió de màxima voluntat el fet que els seus aficionats vagin a veure l’Espanyol en directe. De fet, el duel contra el Girona serà el quart partit que l’equip blanc-i-blau juga en dilluns aquesta temporada al seu estadi. Jugar en dia laborable i a les 9 del vespre no afavoreix gens ni mica l’assistència d’aficionats al camp. També han hagut de fer front a un partit en divendres i d’un altre duel en dilluns però en aquest cas a domicili. L’horari de dilluns a les 9 del vespre també deslluirà el duel català d’aquesta jornada pel que fa a l’ambient a les graderies. Una mostra d’això és que l’afició del Girona disposava de 600 entrades per a un desplaçament còmode i en què els seguidors tenien una bona oportunitat de veure el seu equip fora de casa. Finalment, però, l’expedició blanc-i-vermella serà d’uns 348 aficionats gironins.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)