Girona

Marta Madrenas

Alcaldessa de Girona

“La relació entre l’Ajuntament i el Girona ha de ser un «win-win»”

“El Girona no tindrà barra lliure en la concessió, però serem receptius i ells, segur que tot el que demanin serà raonable”

“No anem tard, tot i que s’ha de córrer, ja que els ‘tempos’ administratius no són els d’una entitat privada”

“Per voluntat, els que necessitin, però no depèn ni de nosaltres ni del club”

“Descartadíssima”

M’imagino Montilivi molt canviat, perquè en la construcció ara tot és possible i la voluntat del club és invertir-hi molt
Des del minut 0 vaig dir que mantenir les aportacions no tenia sentit. El Girona és ara un club musculat econòmicament
Si tot el curs hem estat orgullosos de l’equip, la situació actual ja és d’exultació. Són valents i no es rendeixen mai

El Girona i l’Ajuntament han format dos equips de treball que es troben amb una periodicitat setmanal amb l’objectiu d’anar avançant cap a un acord definitiu sobre una concessió a llarg termini de Montilivi. Sota la premissa que la venda de l’estadi al club està “descartadíssima”, l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, exposa la voluntat inequívoca de l’Ajuntament d’arribar a una bona entesa amb el Girona FC, que està decidit a remodelar de dalt a baix la instal·lació i a assumir tota la inversió, però a partir del nou conveni. L’actual contracte de concessió expira al juny.

“No preveig que no arribem a un acord per a la concessió de Montilivi durant els propers 50 anys.” Ho va dir Ignasi Mas-Bagà aquesta setmana passada en una entrevista a L’Esportiu. Ho subscriu?
Estic completament segura que arribarem a un acord. És molt important per a la ciutat tenir el Girona, igual que per al Girona, estar a Girona.
La concessió s’acaba al juny i es va crear un equip per parlar-ne fa justament un mes. S’hi van posar tard?
No. Tard no, perquè fa molt que hi estem treballant. Des d’abans de l’ascens. Encara no sabem la fórmula jurídica sobre si serà un nou conveni o una concessió. Però ara que tothom sap quines són les seves necessitats, sobretot el Girona, s’ha creat un equip concret per concretar els acords i tancar-los.
Com estan les converses?
Més que converses, ja són aportacions de dades i projectes específics sobre les necessitats del club.
El Girona parla de canvi d’usos a Montilivi. Per edificar, fer una zona comercial, de restauració... És el punt més complicat, aquest?
Algunes d’aquestes coses són previsibles i molt adequades, perquè tots entenem que Montilivi tingui una zona d’oci, amb restaurants, espais per a la venda de marxandatge i altres iniciatives... Són peticions absolutament normals que no són de difícil acord polític, tot i que sí de lenta burocratització. Tots sabem que administrativament hi ha uns tempos i que qualsevol modificació d’usos que hi pugui haver pot alentir les coses.
El Girona tindrà barra lliure?
Barra lliure, és clar que no. Però nosaltres serem receptius i ells, segur que tot el que demanin serà raonable.
Ho volen deixar tot lligat abans de fer la primera actuació. Ho veu molt difícil?
És que al juny s’acaba el contracte de concessió i necessitem establir el nou marc. Ja he dit que els tempos administratius no són els d’una entitat privada, sinó més lents. El Girona no va tard, però s’ha de córrer perquè necessitem ja el projecte exacte i les dades exactes per donar el vistiplau a la viabilitat.
La CUP ja es va mostrar en contra de la subvenció, tot i que el club ja ha dit també que totes les obres aniran a càrrec seu i que tindran un cost zero per a l’Ajuntament...
Jo no prenc decisions pel que digui un altre grup. Però abans que ningú digués res, sempre he manifestat que tractant-se de l’equip i l’entitat que és actualment el Girona, no tenia sentit que l’Ajuntament continués fent les mateixes aportacions. El Girona ara és un club potent i musculat econòmicament, i abans, no. Però això ja ho vaig dir des del minut 0. I per això no entenc el comentari d’alguns grups polítics.
El club ja ha endarrerit la instal·lació del nou enllumenat, que puja a més d’1,5 milions, malgrat que la LFP li mena la pressa perquè la il·luminació hi és insuficient. Ho entén?
Totalment. Em sembla enraonat que el club freni algunes inversions fins que no hi hagi l’acord ferm de la cessió de l’estadi. Jo, que m’agrada ser cauta, faria el mateix. De tota manera, crec que a les dues bandes estem tranquils perquè tot acabarà bé.
La concessió serà definitivament a 50 anys?
Aquesta és una cosa que no podem decidir ni el club ni l’Ajuntament. Per voluntat, estaríem encantats de cedir-los la instal·lació tant de temps com volguessin o necessitessin. Però és cert que hi ha uns requeriments legals que han d’establir la viabilitat econòmica de les concessions per poder-les quantificar en temps. I sobre la base d’aquests paràmetres surt un determinat número d’anys. S’ha de veure si poden ser vint, quaranta, cinquanta...
Com valora l’ampliació de 2.000 seients a la zona preferent i de 2.000 més al gol nord per al primer any del Girona a primera?
Molt bé. Més que res perquè s’ha demostrat que era una mesura urgent i adequada, ja que les grades s’omplen cada dia que hi ha partit Tot i que l’ideal seria fer unes obres i accions més consolidades i fermes.
Malgrat la sensació de provisionalitat han aguantat bé...
Han aguantat perquè l’empresa que ho ha fet és una de les més potents del món en graderies retràctils. I és evident que tots ens hem assegurat, el club i l’Ajuntament, que tècnicament fos una actuació impecable perquè la seguretat és prioritària. Aquest també és un valor que s’ha de reconèixer al Girona, que en cada pas que fa està demostrant seriositat i responsabilitat.
Ara volen ampliar el gol sud...
Nosaltres els donarem suport en tot el que puguem. Entenc que el Girona i l’Ajuntament han de tenir uns lligams estretíssims i ha de ser una relació win to win. Tot el que estigui a la nostra mà mirarem de fer-ho.
Hi ha grans estadis a primera i després hi ha Montilivi, inaugurat el 1970. El veu desfasat?
Sí. Ningú no pot dir el contrari. I és totalment cert que l’estadi, malgrat ser un equipament municipal, no ha estat una prioritat per a nosaltres mantenir-lo com una instal·lació de primer nivell. La prioritat de l’Ajuntament, i encara més en els últims temps, ha estat sempre les persones i evitar que patissin els efectes de la crisi.
Sembla un camp fet a pedaços, sempre amb remodelacions parcials i temporals amb l’única excepció de la graderia inferior de preferent [del 2010, amb el pla ZP]. El club aspira a molt més. Canvis estructurals...
Sí. Pel projecte que expliquen, el club vol transformar totalment Montilivi. I me’l puc imaginar molt canviat, perquè en la construcció ara tot és possible. Tot és voluntat d’invertir-hi més o menys.
La tribuna més petita de primera divisió (uns 1.500 seients). La famosa uralita... S’haurà de començar per aquí?
No ho sé. El que existeix, existeix. Però hi ha solucions per a la uralita i per a tot. Per sort, el Girona és ara una entitat potent i podrà assumir els canvis que cregui convenients.
Serà una remodelació bàsicament llarga. I per fases: tribuna, gol sud, gol nord, preferent. Amb l’ordre que es vulgui...
És clar que no es pot tancar la instal·lació dos anys i tornar-la a obrir. L’equip no pot deixar de jugar-hi partits.
La veu vostè, la zona d’oci integrada al camp?
Tot el que sigui una cosa raonable, i tant que sí! L’Ajuntament i tothom. No estem parlant d’una actuació desorbitada, però sí d’una zona que aglutinarà molta gent, sobretot els dies de partit, però que també es podria consolidar els altres dies [proximitat amb la UdG].
Per a l’Ajuntament és fonamental que el Girona jugui a Montilivi?
Torno amb el win to win. És imprescindible per al Girona i per a Girona en el sentit identitari. I ells també ho manifesten així.
Una altra cosa és la ciutat esportiva. El director general va dir que no es veuen amb cor de trobar uns terrenys adequats dins el municipi...
És cert que tenim un cert dèficits de terrenys al municipi. Però una cosa és on juga el primer equip, que és on t’identifiques, i una altra, on ha d’estar la ciutat esportiva. Fins i tot és positiu, des del punt de vista de voluntat de capitalitat generosa, que la ciutat esportiva pugui estar en alguna altra població veïna. Ens agrada que el club pugui abraçar tota la demarcació.
L’opció de vendre Montilivi al club continua descartada?
Descartadíssima.
Un pla B per part del club d’un estadi fora de la ciutat per si no s’arriba a un acord, el veu?
No. Les dues parts [club i consistori] pràcticament som una. Volem exactament el mateix.
Van començar la temporada de l’estrena a primera amb queixes sobre com arribar a Montilivi. Està tot ja sota control?
El tercer cap de setmana de partit a l’estadi ja va quedar afinat. Hem rebut moltes felicitacions de com s’ha organitzat la mobilitat. Sempre hi ha alguna crítica puntual de gent que voldria arribar més a prop. Hi continuarem treballant. No donem per finalitzat el dispositiu de mobilitat perquè continuem treballant amb la policia i els Mossos, que són els que estableixen els dispositius de seguretat, per veure si es pot acostar la gent una mica més a l’estadi. Però el més important és que hi ha hagut un canvi de xip. Són deu minuts o un quart d’hora caminant des del centre. I entenc que algun usuari s’hagi enfadat si s’ha trobat una multa al seu cotxe, però de vegades la gent no és conscient que hi ha una normativa i zones on no es pot aparcar.

La situació esportiva

L’ha sorprès el rendiment de l’equip en l’estrena a l’elit?
Estem feliços de com està anant la temporada. És evident que si l’objectiu que es plantejava era mantenir-se a primera, aquest ha estat superat substancialment. Si ja ens sentíem orgullosos del que vèiem, la situació actual ja és d’exultació. Els gironins estem molt contents i orgullosos de l’equip, però sobretot de la manera com juguen. Ho fan de manera valenta i fins al final, sense rendir-se mai. Veure jugadors amb aquests valors ens commou i fa que ens els sentim com a propis. I la imatge que l’equip està transmetent a fora és molt lloable.
Veu el Girona jugant a Europa?
Vull ser cauta i no posar massa pressió, però per la temporada que està fent l’equip no ho veig gens impossible i seria una satisfacció enorme. Però passi el que passi ja n’estem molt orgullosos. Anar a Europa seria una gran notícia ,i si no hi anem, no passa res...
Amb Machín o sense Machín?
Jo no soc ningú per donar consells, però sempre amb Machín, sense cap dubte. Ell és qui ens ha portat fins aquí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)