Girona

El llogater que tothom voldria

El Girona s’ha gastat molts diners per condicionar camps d’entrenament com el de la PGA i de Riudarenes, que no són seus

L’anhelada instal·lació no té ni terrenys ni tampoc ubicació, i l’acord amb els Maristes perquè serveixi d’allotjament és una altra solució provisional que també té un cost alt

Les dues joies de la corona són Montilivi i la ciutat esportiva. La primera existeix des del 1970 i la segona és en l’imaginari de la propietat com una obra ineludible però que de moment no té ni tan sols ubicació. L’estadi –el club ha aconseguit la cessió d’ús per als propers 50 anys– i el que ha de ser la futura fàbrica de talents han de ser dos dels grans actius del club. Requeriran, això sí, inversions milionàries perquè són dues obres de magnitud i molt costoses econòmicament.

De moment, però, s’han vist ben pocs moviments en aquest sentit. Montilivi s’ha ampliat en 4.000 localitats –seran més de 5.000 quan la ferralla aparegui al gol sud–, però ha estat un creixement postís. Tant, que un hipotètic descens implicaria que les graderies retràctils que hi ha a la graderia de preferent, al gol nord i molt aviat al gol sud desapareguin en qüestió de setmanes.

I la fotografia de Montilivi tornaria a ser molt similar a la del 2016, amb un aforament per a 9.282 espectadors i poca cosa més. Això sí, amb nova il·luminació, perquè ja s’està treballant amb la col·locació de les torres, que han d’estar a punt per a l’inici de curs. Però sense el camp annex, que era un lloc habitual d’entrenaments que el club ha sacrificat per posar-hi un pàrquing que faciliti l’accés a l’estadi dels posseïdors d’un carnet de zona VIP.

Obres alternatives

Més enllà de les operacions milionàries amb futbolistes –els fitxatges de Marc Muniesa i de Johan Mojica hauran vorejat els 10 milions d’euros–, el club de Montilivi també se’ls ha gastat en infraestructures, però no pas a casa seva.

El Girona seria el llogater perfecte: bon pagador i sense escatimar en reparacions que assumeix en primera persona sense estar-se de res. L’Ajuntament de Riudarenes en dirà bé perquè el Girona li ha tancat la instal·lació i li ha plantat gespa d’última generació. Després d’entrenar-s’hi el primer equip, ara ha agafat el relleu el Peralada per als entrenaments, i el juvenil hi jugarà els partits.

Si fa no fa el mateix ha passat amb el PGA de Caldes de Malavella. Ja sigui assumint la construcció o pagant un lloguer de la instal·lació equivalent al cost de l’obra, el Girona s’ha fet a mida dos camps i mig perquè la plantilla s’hi pugui entrenar diàriament.

Són obres a casa dels altres, com també ho és l’acord al qual s’ha arribat amb els Maristes per convertir en allotjament dos pisos de l’edifici principal que actualment estaven en desús i que el club de Montilivi vol que siguin utilitzats per jugadors de futbol base de fora de les comarques gironines els quals, a més, estudiarien en aquest centre. Com a part de l’acord, el Girona assumirà tot el cost de les obres de condicionament d’un edifici que no és propietat del club.

Montilivi, per llarg?

El document de concessió de Montilivi determina que les principals inversions a l’estadi no es faran fins d’aquí a deu anys. Costa creure, però, que el club s’estigui de braços plegats amb una instal·lació que serà essencial transformar de cap a peus, sobretot si l’equip es consolida en la màxima categoria.

De moment, la primera gran inversió no està prevista fins al 2028, que és quan s’hauria de procedir a la remodelació total de la tribuna, la zona més cara de l’estadi però al mateix temps la d’aforament més reduït, tot i que també la que ofereix més possibilitats per fer un rentat de cara radical. Amb molts metres a l’esquena que no afecta la zona universitària (els dos gols, sí) ni el camí de pas que hi ha darrere de la preferent, la tribuna de Montilivi seria un dels grans punts de partida per a la transformació total de la instal·lació. Fins al moment, però, les obres estructurals a casa estan aparcades i la fórmula del lloguer s’està imposant per golejada.

LES AMPLIACIONS

En la preferent, el gol nord i aviat en el sud, les grades són provisionals i també de lloguer

MONTILIVI

La primera obra estructural (tribuna) no està prevista fins al curs 2028/29

EL PERILL

Amb un descens, Montilivi tornaria a l’estat del 2016, tot i que ja sense el camp annex

A Riudarenes, ara el juvenil i el Peralada

Només de pujar a primera, el Girona va aixecar el camp municipal de Riudarenes i el va transformar en un terreny de joc de màxim nivell, amb gespa híbrida. A més, com a part de l’acord, va instal·lar gespa artificial al camp del costat, més petit, per als esportistes de Riudarenes. L’equip s’hi va entrenar tot el curs passat, però ara ha cedit el pas al Peralada per entrenar-s’hi i al juvenil de divisió d’honor per jugar-hi

Lloguer de 3 anys al PGA, la nova casa

Dos camps de dimensions reglamentàries (un de gespa natural i un d’híbrida), un camp annex i àrees de vestidors, despatxos i gimnàs. Tot s’ha construït a dins les instal·lacions del PGA per satisfer les necessitats diàries del primer equip, que s’hi ha instal·lat aquesta temporada. El Girona en tindrà l’ús exclusiu per a tres temporades mentre madura la idea de tenir per fi una ciutat esportiva pròpia.

Una inversió a casa d’un altre als Maristes

Sense ciutat esportiva, el Girona també ha fet un pas endavant provisional en l’allotjament de jugadors del planter i s’ha entès amb el col·legi Maristes. Han firmat un conveni per deu anys, durant els quals el club es farà càrrec de la inversió per rehabilitar i adaptar les dues plantes més elevades de l’edifici principal, que és on s’allotjaran els jugadors. La idea és que aquest mateix curs s’instal·lin jugadors del planter als Maristes, on també podran cursar els seus estudis.

Uns 5.000 seients provisionals

El Girona ha fet créixer l’aforament de Montilivi a partir de graderies retràctils. Ho va fer després de pujar, amb les grades de gol nord i preferent (uns 4.000 seients) i ho farà ara a gol sud, amb com a mínim un miler més. Tot, a partir d’un contracte de lloguer a l’empresa suïssa Nussli, especialitzada en aquestes instal·lacions. Tot i que el Girona ja té la concessió d’us, la grada fixa va per llarg.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)