Territorial

Andreu Subies, detingut a Madrid

L’expresident de la FCF i vicepresident de la RFEF haurà de declarar per una investigació que sorgeix del cas Soule

El jutge sospita que es van desviar diners d’obres de la FCF a fons particulars

Andreu Subies, president de la Federació Catalana de Futbol (FCF) des del 2011 fins fa tres mesos, va ser detingut ahir a Madrid en una operació de la Guàrdia Civil emmarcada en una peça separada dins del cas Soule. El dirigent lleidatà, que va abandonar la presidència de la FCF per ser la mà dreta de Luis Rubiales a la federació espanyola, haurà d’esclarir el seu paper en una presumpta inflació de pressupostos en les reformes de diverses seus de la FCF. De fet, més enllà de Subies, ahir també va ser detingut l’exdirectiu de la FCF Josep Contreras, amic íntim d’Ángel María Villar, ja que aquestes obres s’haurien fet a través de la seva societat, Tastavins SL. Aquest matí, a dos quarts de deu, tots dos hauran de declarar davant del jutge instructor del cas, Santiago Pedraz, a l’Audencia Nacional.

Ahir es va viure un dels dies més moguts que es recorden a la FCF en molts anys. Cap a les deu del matí, una comitiva d’agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil es va presentar a la seu central del carrer Sicília. Hi anaven per ordre del jutjat central d’instrucció número 1 de l’Audiencia Nacional, que busca documents que provin que els diners de les obres a les diverses seus de la FCF van acabar en fons particulars, tant de Contreras com de Subies. Més enllà de la seu central de la FCF, la Guàrdia Civil també va escorcollar la Mutualitat Catalana de Futbolistes i hi va analitzar diversos documents. Els agents hi van buscar informació tant d’obres com de diverses campanyes de l’etapa de Subies al capdavant de la FCF.

El cas Soule, instruït pel jutge Santiago Pedraz, investiga els moviments que l’expresident de la RFEF Ángel María Villar va fer durant el seu mandat per afavorir directius i familiars de directius de federacions territorials a través de presumptes adjudicacions de contractes d’obra o servei. A canvi, Villar esperava obtenir el suport a les seves candidatures per continuar al capdavant de la RFEF.

La causa que va impulsar els escorcolls d’ahir a la FCF i a la Mutualitat Catalana de Futbolistes parteix d’una denúncia anònima feta pocs dies després que Ángel María Villar fos detingut. En el document es feia constar una informació publicada pel diari digital El Món l’any 2016 que ja parlava d’aquestes irregularitats. Sigui com sigui, en la denúncia es detalla que l’empresa immobiliària Tastavins SL, propietat de Josep Contreras, havia rebut l’encàrrec de fer una sèrie de reformes a les seus de Barcelona i Tarragona, i que la RFEF hi aportaria 518.000 euros. El cost real de les remodelacions, però, hauria estat inferior a la meitat: 239.000 euros. Aquesta és almenys la quantitat per la qual Contreras hauria subcontractat les obres a l’empresa DTS Grup.

En el focus de la investigació, doncs, hi ha els 279.000 euros de diferència que no s’haurien justificat. Més enllà d’aquest front, l’UCO té també informes que assenyalarien altres irregularitats en l’adjudicació d’obres a les seus de Vilafranca del Penedès i Sabadell. El jutge, amb tot, pretén esclarir les sospites que es desprenen de la denúncia, que assenyala que aquests diners es podrien haver destinat a obres particulars en una propietat d’Andreu Subies i al restaurant que la seva dona regentava a Cambrils.

Rubiales, expectant

La detenció de Subies va alterar també la normalitat a la RFEF. El fins fa tres mesos màxim dirigent del futbol català va ser una figura clau perquè Luis Rubiales aconseguís els suports necessaris de les federacions territorials per guanyar la lluita per la presidència. El màxim responsable del futbol espanyol es va pronunciar ahir amb referència al procés judicial que s’ha engegat. “Vull reafirmar el compromís de la federació espanyola amb la justícia i espero que Andreu Subies pugui demostrar la seva innocència”, va dir Rubiales, i hi afegia: “Hem de ser rigorosos, i conèixer tota la informació en els pròxims dies per tenir la capacitat d’opinar.” El president de la RFEF va demanar també “la màxima celeritat possible” en el cas i va voler remarcar que “la transparència i el rigor són valors de la federació espanyola.”

Soteras, amb Subies

L’actual president de la FCF, Joan Soteras, vicepresident en l’etapa de Subies, va voler defensar la figura del dirigent lleidatà en la inauguració de la seu de la FCF a Mataró. “Crec en Andreu Subies i estic convençut i segur que no és responsable dels fets pels quals se l’assenyala; és innocent”, va assegurar ahir en declaracions a Catalunya Ràdio. I continuava: “S’ha de confiar en la justícia i, si hi ha alguna cosa irregular, sortirà a la llum. Les obres que es van fer a la FCF, però, estan a preu de mercat.”

SEGONA DETENCIÓ

Josep Contreras, exdirectiu de la FCF, també va ser detingut per aquest cas

INVESTIGACIÓ

El jutge sospita que l’empresa de Contreras va inflar el preu de diverses reformes a la FCF

EXPLICACIONS

El jutge Santiago Pedraz prendrà declaració aquest matí a Subies i a Contreras

REACCIONS

Rubiales espera que Subies pugui demostrar que és innocent i Soteras hi creu plenament

DISPOSITIU

La Guàrdia Civil va escorcollar ahir la seu central de la FCF i la de la Mutualitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)