Territorial

Entre oportunitat històrica i plataforma de proves

Copa Catalunya. El Vilafranca i l’Espanyol B buscaran el pas a la seva primera final contra el Nàstic, que jugarà amb els menys habituals, i el Sant Andreu, que continua acumulant minuts

La copa Catalunya és, depenent de la categoria de l’equip que la juga, o bé un caramel o bé una competició que fa més nosa que servei. Es pot veure força clar amb com afronten la semifinal d’avui els quatre equips que hi continuen vius. Ningú no renuncia a passar a la final, sobretot el Vilafranca i l’Espanyol B, que no n’han disputat cap, però mentre que a l’Alt Penedès s’ho prenen com una oportunitat per fer història, a la resta d’equips el trofeu té un valor més relatiu. Així, el Nàstic viatjarà amb una convocatòria farcida de jugadors del filial, mentre que en el derbi entre l’Espanyol B i el Sant Andreu David Gallego aprofitarà per posar a prova jugadors i Mikel Azparren procurarà desgastar els seus homes el mínim possible.

El Nàstic ja té prou feina en la lliga. S’ha encallat a la cua i necessita sortir-ne amb urgència. És per això que, tot i que la copa Catalunya és a Tarragona una competició secundària, guanyar pren importància. Perdre també a Vilafranca, en un partit en què Enrique Martín ho aprofitarà per “veure com està la gent que no juga i els nois de la Pobla”, agreujaria encara més la crisi. Val a dir, això sí, que l’alineació que el quadre grana presentarà al municipal –ahir Martín la va confirmar– serà molt diferent de la que presentaria en un partit de lliga, ja que la meitat de futbolistes són del filial. Vaja, res a veure amb com afronta aquest partit el Vilafranca, que és conscient que jugar la final de la copa Catalunya és una fita mai assolida per l’entitat, tal com remarca el tècnic: “Tenim moltes ganes de seguir fent història per a aquest club, tot i que som conscients, però, que serà un partit difícil.”

En la semifinal que es disputarà a Sant Adrià de Besòs, l’Espanyol B també intentarà accedir a una final que no ha disputat mai, si bé el que destaca més el tècnic quan parla de la copa Catalunya és que “dona la possibilitat de donar minuts als menys habituals i veure com estan realment.” D’altra banda, el seu homòleg a la banqueta del Sant Andreu, Mikel Azparren, sempre ha remarcat el valor de la copa Catalunya, però l’acumulació de partits –l’equip també és viu en l’altra copa– està passant factura a l’equip en la lliga, així que serà clau minimitzar el desgast.

El Nàstic, dominador recent

Tot i que els dominadors històrics de la copa Catalunya són el Barça i l’Espanyol, els canvis que hi ha hagut en la competició en l’última dècada –de fet, des de la creació de la supercopa el 2014 que ja no hi competeixen– han fet que el Nàstic s’hagi convertit en l’equip que més cops ha estat campió en l’etapa recent. I és que el conjunt tarragoní ha guanyat tres dels darrers deu trofeus, seguit pel Barça i l’Espanyol, que n’han guanyat un parell. Per sota, amb un títol cadascun, hi ha el Sant Andreu, l’Europa, el Sabadell i el Cornellà, que és el darrer campió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)