Càstigs per aprendre’n

El Girona, capaç de resistir el zero amb vuit homes a Almeria, va veure com un Saragossa col·lapsat el fuetejava amb dos gols en el temps afegit i li espatllava un senyor partit

La progressió òptima d’un equip en construcció s’ha tacat amb desconnexions puntuals

L’orgull que va mostrar a Almeria el Girona, capaç de resistir amb només vuit jugadors el setge del rival i aconseguir un punt (0-0), anava pel camí de reproduir-se al cap de tres dies a La Romareda. Tot pintava d’allò més bé. Els gironins s’havien sobreposat a l’allau de baixes i havien situat un 0-2 en el marcador a partir d’un treball seriós, responsable, generós i solidari, tal com li agrada a Francisco. Però van apagar els llums abans d’hora. Tots. I en el temps afegit, la doble fuetada imprevista. El doblet de Juanjo Narváez deixava amb un pam de nas un equip que està traçant una progressió òptima malgrat les circumstàncies però que ha protagonitzat badades puntuals que l’han penalitzat. Els dos punts perduts a darrera hora a La Romareda són l’última mostra dels pecats de tendresa d’un conjunt en construcció i en creixement.

El primer

“Hem d’aprendre dels errors que hem comès, i jo el primer, perquè segurament no he sabut gestionar la situació com tocava. N’hem d’aprendre tots, els que hi eren i els que no, perquè això no ens torni a passar.” Aquesta és una de les reflexions que va fer Francisco Rodríguez, visiblement contrariat per l’empat a Saragossa. L’andalús es va posar ell mateix al davant a l’hora de fer autocrítica. Valent a l’hora d’apostar a l’onze inicial per Ramon Terrats, que va completar una gran actuació, l’andalús va fer entrar en els últims minuts, encara amb el 0-2 i amb el Saragossa cada cop més atuït, els joves Monjonell, Jandro i Pau Víctor. Uns moviments que es podien interpretar com un premi al jovent per l’ajuda en un context de moltes absències i que també tenien la lectura que la feina estava feta. I no ho estava. Va aparèixer Juanjo Narváez i va espatllar la feina dels gironins, que van badar i ho van pagar amb la pèrdua de dos dels tres punts. De l’empat amb regust de victòria als Jocs Mediterranis, al mal punt de La Romareda.

No és ni el primer ni el segon partit de la temporada en què el Girona acaba reconeixent que ha de fer autocrítica després d’una desconnexió que li ha costat cara. Ja li va passar quan va entrar en competició, a El Molinón, on una entrada innecessària d’Enric Franquesa just abans del descans va igualar les forces amb l’Sporting, que en la segona part va canviar el decorat, va passar de defensar-se a atacar i va resoldre la feina amb la inspiració de Djuka (2-0). Al cap d’una setmana, un error gravíssim puntual del porter Muric va ser determinant contra el Fuenlabrada, en l’estrena a Montilivi (0-1). L’acció de Franquesa la va calcar Antonio Luna a Lugo, on en inferioritat els gironins es van fondre en la segona part. Encara bo que a Almeria la pèrdua de papers de Monchu –el tercer expulsat del duel, res a veure amb les accions de Ramalho i Cristóforo– no va costar el punt.

3. SPORTING-GIRONA 2-0 L’expulsió de Franquesa.
El Girona jugava amb l’avantatge de la vermella a Gaspar (16’) i era molt superior, però l’expulsió per una falta innecessària de Franquesa just abans del descans va igualar les forces, i un doblet de Djuka en la segona part va fer caure els gironins.
4. GIR.-FUENLABRADA 0-1 Muric, retratat.
El Fuenlabrada va obtenir els primers punts a Montilivi gràcies a una badada incomprensible del porter Muric, que no va saber blocar una pilota fàcil i va regalar el gol a Diéguez (45’). El Girona tampoc va saber reaccionar.
7. LUGO-GIRONA 3-0 Luna la vessa.
El Girona va fer una segona part desastrosa, atropellat pel Lugo. El guió va canviar del tot arran d’una vermella de passerell d’Antonio Luna, que va frenar amb una entrada duríssima un contraatac de Gerard Valentín just abans del descans.
1. SARAGOSSA-GIRONA 2-2 Excés de confiança.
Tot semblava sota control amb el 0-2, i fins i tot Francisco va fer entrar molts joves en la recta final, però el Saragossa va treure el cap a última hora i, amb dues rematades de Narváez, va deixar amb un pam de nas els gironins.

FRANCISCO, TAMBÉ

El tècnic, que va acabar amb molts joves al camp, és el primer d’assumir errors

GUIONS REGIRATS

Les expulsions i el final inesperat a La Romareda han condicionat l’evolució

El primer gol en lliga de Valery

X.M.

El partit a La Romareda va servir per corroborar l’excel·lent estat de forma de Mamadou Sylla, autor del 0-1 i de l’assistència del 0-2, i per afegir un altre jugador a la llista de golejadors. És Valery Fernández, que va marcar el seu primer gol en la lliga amb la samarreta del Girona. El futbolista de l’Escala ja s’havia estrenat amb el primer equip, però en la copa, i en una de les grans cites. Valery va fer el primer gol en la tornada dels vuitens de final al Wanda Metropolitano, on els gironins van eliminar l’Atlético de Madrid (3-3). Dimecres, a Saragossa, el jugador empordanès va seguir i llegir bé la jugada de Sylla i va batre Cristian Álvarez. Valery, quart golejador del curs –després de Sylla (4), Monchu i Franquesa–, ha jugat cinc dels nou partits i no és titular des del segon.