L’empenta del jovent

El Girona supera amb una golejada autoritària una primera eliminatòria de copa sense ensurts a Puertollano

Artero i Dawda celebren amb gol una actuació convincent i Monjonell també marca

CS Puertollano 1 Girona 5

CALVO SOTELO PUERTOLLANO:Simón; Giuliano, Lucas, Dani Martín (David Domínguez, 64’), Ribalta (Mario Espinar, 74’); Hinojosa, Juanfri, Gonzalo (Javi, 64’); Abraham, Valdivia (Osama, 64’) i Iván Limón (Loro, 74’)GIRONA:Ortolà; Calavera, Juanpe, Monjonell, Juncà; Pol Lozano (Sulei, 62’), Ibrahima, Artero, Sala (Aleix, 62’); Samu Saiz (Baena, 62’) i Dawda (Bueno, 70’).GOLS:0-1 (18’) Samu Saiz, de penal. 1-1 (24’) Abraham. 1-2 (33’) Monjonell. 1-3 (50’) Artero. 1-4 (61’) Dawda. 1-5 (67’) Aleix Garcia.ÀRBITRE:Milla Alvendiz (andalús).T.G.:Domínguez i Lucas; Dawda, Pol Lozano i Santi Bueno.

No arribava en bon moment la copa, per l’allau de baixes, però el Girona en va saber treure unes quantes lectures positives. Potser li acabarà fent nosa, però almenys el primer contacte amb la competició –avui sabrà quin és el pròxim rival– va ser molt productiu perquè es van acomplir tots els objectius. El primer, no prendre més mal amb els lesionats. El segon, la confiança que sempre donen els resultats. I, gairebé per damunt de tot tal com té el panorama Míchel, l’aportació del jovent. Futbolistes com el bisbalenc Ricard Artero i el banyolí Dawda Camara estan trucant cada cop amb més insistència a la porta, i ahir van arrodonir amb un gol que els va omplir de joia –només calia veure la cara que feien– una actuació destacada. També Monjonell va marcar en un partit que no va ser plàcid fins que la contundència del Girona en l’arrencada de la segona meitat va fer impossible la lluita d’un Calvo Sotelo Puertollano que, sobretot en la primera part, va fer treballar i patir els blanc-i-vermells.

Limitat i condicionat, Míchel va deixar l’esquema dels tres centrals i va sortir amb línia de quatre, amb Monjonell i Juanpe a l’eix. Va poblar molt el mig del camp d’un onze sense extrems i amb els laterals quiets. Això provocava que tota la profunditat l’acaparés Dawda, molt actiu a la punta d’atac. Era qüestió de dominar a partir de la circulació al mig, però no va ser fàcil d’entrada perquè els locals van sortir forts. Va patir molt Jordi Calavera, el futbolista del primer equip ara mateix més desconnectat. El Calvo Sotelo va saber combinar per l’esquerra per arribar a porteria, com en una d’Abraham que Ortolà va treure (6’). La primera notícia dels gironins a l’àrea rival va ser un xut de falta directa de Samu Saiz molt ajustat al pal (14’). No va trigar a arribar el 0-1. Dawda va rebre la passada a l’espai de Pol Lozano i, amb intel·ligència, va esperar que Dani Martín li fes penal. Amb l’infal·lible Stuani a casa, va ser Samu Saiz qui va obrir la llauna (18’). Teòricament, el gol havia de donar tranquil·litat, però el Puertollano no ho va permetre. I en una combinació de molt mèrit que va tornar a deixar retratat Calavera, Abraham va fer l’1-1 (24’).

Tot i jugar a segona FEF i patint a la zona baixa, el Puertollano va oferir una bona imatge, amb arribades i bones connexions. A l’altre costat, Artero, amb classe, provava d’estirar-se, i Dawda no parava de treballar entre els centrals. El banyolí va provar un xut que el porter va rebutjar a córner, l’origen de l’1-2. Samu Saiz va servir des de la cantonada i Monjonell, debutant amb Míchel, va rematar (33’). Fins al descans, els gironins van tenir alguna oportunitat de progressar cap a l’àrea rival, com per exemple una d’Artero amb xut tímid, però també van tenir feina al darrere. Ortolá, en dos temps i amb un punt d’incertesa, va aturar una falta lateral.

La incertesa amb què es va arribar al descans (1-2) es va dissipar poc després. Artero va mostrar que té arribada i va recollir una centrada de Calavera per marcar el seu primer gol amb el primer equip (50’). L’1-3 no va ensorrar encara els locals, que van generar alguna arribada. Abraham es va desfer de Calavera i va fer un xut que Ortolá va escopir a córner (57’). Després d’un xut molt fluix de Pol Lozano, va arribar el golàs de Dawda, que va arrencar sol des del mig del camp i es va atrevir a superar el porter amb una vaselina, senyal de confiança i ambició (61’). S’hauria pogut afegir a la festa un altre debutant, Sulei, però li van anul·lar el gol per fora de joc (64’). Amb l’eliminatòria resolta, Aleix Garcia va marcar el quart en una transició molt ràpida. El primer xut l’havia fet Baena, que va jugar poc però que va perdonar tres ocasions claríssimes que, amb un resultat ajustat, haurien estat per fer-s’ho mirar. Amb l’1-5, només quedava l’objectiu que ningú es fes mal. Dawda va deixar el camp coix, després de rebre un impacte. Val més que no sigui res, perquè dilluns té feina. El paper dels joves no és, ni de bon tros, testimonial en aquest Girona.

L’ACCELERADOR

El Calvo Sotelo fa patir en la primera part, però és atropellat per contundència

NO TANTA NOSA

La victòria, el paper dels joves i haver esquivat més lesions donen confiança

Cinc debutants en l’onze inicial

X.M.

Alineant tants jugadors del filial com li era possible, curiosament l’únic titular que jugava els seus primers minuts oficials amb el Girona era un futbolista del primer equip, el porter Ortolá. Els quatre del filial escollits per Míchel també debutaven en l’onze –el central Monjonell, els migcampistes Artero i Àlex Sala, i el davanter Dawda– però ja havien tingut minuts. Monjonell, un dels golejadors, va debutar el curs passat, en el Saragossa-Girona, però no ho havia fet amb Míchel. Qui va jugar els seus primers minuts oficials amb el primer equip és l’extrem Sulei, que també va marcar un gol, però anul·lat per fora de joc.