Girona

JORDI GRATACÒS

ENTRENADOR UEFA PRO LICENSE, EXDIRECTOR DE L’ACADÈMIA DEL DNIPRO UCRAÏNÈS

“S’intuïa que seria bo”

“Contra l’Almeria va mostrar el tipus de jugador que és. Pot partir de banda, però, a cama canviada, amb el control que té, pot anar cap a dins, té bon xut i pot fer l’última passada”

Jordi Gratacòs (Girona, 1974), entrenador de futbol, va ser director de l’acadèmia del Dnipró ucraïnès. Gran coneixedor del futbol i dels jugadors de l’est, coneix i defineix a la perfecció l’actual futbolista i una de les sensacions del Girona.

Quin és el seu primer contacte amb Tsygankov?
En la meva etapa al Dnipró tot el país parlava de jugadors com Tsygankov, Zinchenko o Mudryc. De la generació del 1997 era dels millors i jugava amb futbolistes més grans que ell. Jugàvem les finals de les competicions formatives i recordo jugar contra el Dinamo de Kíiv. Era un jugador vistós i amb la pilota als peus té qualitat. Es percebia que seria un jugador important a nivell de país però també a nivell internacional. Sempre ha estat internacional en totes les categories i s’intuïa que es convertiria en un bon jugador.
Per la dreta, a cama canviada és on més mal pot fer?
El partit que va fer contra l’Almeria diu molt del tipus de jugador que és Tsygankov. Pot partir de banda, però jugant a cama canviada, amb el control que té, pot anar cap a dins, té bon xut des de fora de l’àrea i també pot fer l’última passada. Si comença a cama canviada, amb la dinàmica del joc, quan té la pilota el mig o l’interior també es pot incorporar per generar superioritat al centre, ja que té bon joc de combinació. Veient el gol que va fer i l’assistència, partia de la banda, però sempre apareixia en zona de segon punta creant sorpresa com a jugador de segona línia.
Al Girona hi troba un entorn adequat pel que fa al tècnic, el sistema i els jugadors que el poden acompanyar?
Amb el 4-3-3 pots tenir jugadors de banda purs o com Tsygankov i Riquelme, perquè et permeten tenir més control del joc. Són futbolistes que sempre poden sumar en el joc de posició, en la possessió i que no només poden guanyar en estàtic el seu rival, sinó que poden intervenir a crear aquesta superioritat de ser quatre o cinc a la zona del centre, on pots tenir més control de la possessió. L’ucraïnès també té un contra un i pot superar l’adversari en estàtic i en dinàmic. Si ho fa a cama canviada sí que mirarà d’anar més al centre, on trobarà més rivals i li costarà acabar jugades.
El rendiment del futbolista de l’est sempre és una incògnita lluny del seu país?
Hi ha diferències culturals. El futbol no deixa de ser part de la cultura d’un país; per tant, aquestes diferències afecten el futbol. De totes maneres ja té força experiència a nivell internacional jugant Champions League, Europa League, amb la selecció i en escenaris importants. L’aclimatació serà més en temes culturals que no pas a nivell futbolístic.
Que sortís Tsygankov lliure l’estiu que ve era complicat d’explicar en un país com Ucraïna?
Els gestors del Girona han estat molt bé. Havia tingut ofertes d’altres clubs i han aconseguit els serveis d’un jugador amb 25 anys, una molt bona edat i amb els millors anys de rendiment. Quan estava al Dnipró i Tsygankov era sub-19 al primer equip del Dinamo, on tenia molta competència, demanàvem la seva cessió però mai ens la van acceptar perquè hi creien.
Ho veu com un pas més en la seva carrera, jugar al Girona?
L’objectiu del 99,9% dels jugadors dels països de l’est és jugar en una de les millors lligues europees. El Girona és un projecte engrescador i si es consolida a primera pot aspirar a fer coses importants a primera i aspirar a jugar competició europea.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)