Girona

A Girona, un debat benvingut

El Girona podria jugar per primer cop un torneig europeu

Recollim opinions d’exmembres del Girona FC sobre la possibilitat d’anar a Europa

El mes d’agost passat, concretament el dia 14, a Mestalla el Girona tornava a jugar un partit a la màxima categoria. El retorn esperat per l’equip, el club i l’afició. Ho feia contra un València de Gattusso ple de grans noms i que va acabar en una derrota per la mínima gràcies a un gol de penal de Carlos Soler.

Després de trenta-sis jornades, el Girona podrà lluitar en aquesta última per entrar en competicions europees, a la Conference League. De fet, la intel·ligència artificial situava el conjunt gironí entre els cinc pitjors equips en una hipotètica salvació. Els gironins són el segon equip amb un pressupost més baix, però en un curs de matrícula d’honor els de Míchel Sánchez han trencat totes les barreres i han demostrat que en el futbol tot es decideix a la gespa i que no hi ha rival petit. A Pamplona, el Girona s’enfrontarà a l’Osasuna per intentar fer, de nou, història en clau gironina.

Ordre de prioritats

Des del club sempre s’ha parlat que l’objectiu principal d’un equip acabat d’ascendir a primera és la permanència. També, a través d’aquesta, s’aconseguirà una estabilitat que segons Quique Cárcel és molt més important que anar a Europa: “La idea és tenir l’equip a primera divisió, que és el que a mi m’interessa. Si podem arribar a Europa, ho farem i ho treballarem per poder competir en la lliga i a Europa. La situació idíl·lica és salvar la categoria molts anys”, va dir el director esportiu el mes de maig. A més a més, el tècnic madrileny, Míchel, també ha anat recordant que l’objectiu principal era arribar als 52 punts, un fet que assoliria una fita històrica superant els 51 de Pablo Machín. Ara bé, el Girona ha vist que amb una carambola de resultats, tot i perdre deu punts dels últims dotze, l’equip encara està viu per classificar-se per a la prèvia de la Conference League si l’Athletic Club empata o perd contra el Madrid al Santiago Bernabéu i els gironins guanyen. No és fàcil, però tampoc impossible gràcies a l’average guanyat contra el Sevilla i els bascos. Entre la plantilla, hem sentit jugadors amb discursos optimistes i engrescadors a l’hora de la fita europea; és el cas de Gazzaniga o Stuani, que s’han manifestat favorablement.

Un debat entre l’afició

On sí que hi ha més divisió d’opinions és entre l’afició que s’ha manifestat per xarxes socials i en declaracions a mitjans molt contrariada. La principal raó ha estat l’exigència de partits que suposaria jugar en tres competicions –lliga, copa i Conference– i l’exigència en una plantilla que aquest any ha patit amb les lesions. És per aquest motiu que des de L’Esportiu hem volgut preguntar-ho a exjugadors, exdirectius i autoritats del Girona per saber de primera mà les seves visions i opinions al respecte.

DEBAT EUROPEU

L’Esportiu recull les opinions de nou persones vinculades al Girona i l’entorn

DE REÜLL, L’ATHLETIC

El Girona pot fer història si guanya a El Sadar i l’equip basc empata o perd al Bernabéu

Pensar-hi ja és positiu

Anna Julià

Crec que és quelcom positiu per diferents motius. Per una banda, accedir a la Conference League és una fita esportiva que el Girona FC mai ha aconseguit. Seria la primera vegada en la història del club que podria arribar a competir a escala europea. En segon lloc, perquè portar el nom de Girona a estadis de primer nivell europeu situa Girona i les comarques gironines al mapa dels grans equips, amb la repercussió mediàtica i esportiva que això suposa per a la ciutat i per al país. Però ja només el fet de pensar en aquesta possibilitat és positiu, perquè va molt més enllà de les expectatives que tots esperàvem, i que el Girona FC ens hagi fet aquest regal de temporada, amb bons resultats, bon joc i actitud exemplar, es converteix en un referent per a tota la base esportiva que somia en aquest equip.

S’han de tenir recursos

Francesc Rebled

Crec que esportivament és positiu jugar a Europa perquè el que fa és constatar una temporada d’èxit tenint en compte que no era l’objectiu inicial quedar entre els set primers. Ara bé, si s’aconsegueix aquest objectiu s’ha de planificar la plantilla amb aquesta nova condició. S’ha de reforçar molt, hi ha partits entre setmana, entre tres competicions s’hauria de millorar molt. S’ha de poder fer garantint que l’objectiu principal és mantenir l’equip a primera divisió i que aquest sempre ha de continuar sent l’objectiu principal. Anar consolidant el projecte a primera és una obligació. Si el club no té la capacitat econòmica i els recursos suficients per reforçar la plantilla i garantir l’estabilitat a primera, evidentment, després sí que no seria positiva la classificació per a la competició de la Conference.

Millor trobar l’estabilitat

Mireia Vera

El Girona s’ha de centrar, la temporada vinent, a consolidar-se de manera còmoda a primera. El fet de combinar dues competicions, tot i ser molt atractiu per al jugador i els aficionats anar a Europa i jugar amb rivals diferents, a la llarga podria fer anar malament l’equip. Crec que has de tenir una plantilla mol àmplia i amb un nivell similar entre els jugadors. El club ha d’estar enfocat a trobar la manera que la temporada vinent, sense la inèrcia de pujar a primera, l’equip tingui com a principal objectiu consolidar-se a primera divisió; el curs serà més dur. Anar a Europa et pot fer distreure i treure’t energia i no trobar l’objectiu de mantenir-se. Això els ha passat a molts clubs que, després d’un gran any, no poden igualar i baixen de categoria. Sense ser racional, m’agradaria veure’ls a Europa.

El calendari seria dur

Pablo Machín

Es pot mirar des del vessant esportiu o des d’una òptica més global i institucional amb la ciutat i el creixement del club. S’ha estat treballant tot l’any per estar com més amunt millor, fent un joc atractiu per a l’espectador. Per la ciutat, demostrar el creixement del seu club es molt interessant que l’equip pugui jugar a Europa i un reconeixement estatal i europeu. Per altra banda, i ho dic com a tècnic, crec que hem de ser conscients que el calendari seria més compactat. Es necessita una plantilla àmplia i sort amb les lesions, jo em baso en les meves experiències al Sevilla i l’Espanyol. Els viatges són llargs, encara que sigui amb avió. Per mi seria positiu com a club i espectador, però s’ha de tenir en compte que et pot repercutir en la competició estatal. Per contra, és més fàcil fer jugar tothom.

Una manera de créixer

Oriol Alsina

Jo penso que seria molt positiu per al Girona. Tot el que sigui superar la millor classificació de la historia i classificar-se per a un torneig europeu suma i fa créixer el club en els aspectes esportiu, econòmic i social. Com a entrenador és complicat gestionar el fet de jugar molts partits –dimecres-diumenge–, però és un club professional i té mitjans físics i econòmics per poder-ho fer. Per tant, es tracta de tenir algun futbolista de més nivell i en lloc de 18 han de ser 22 jugadors que puguin jugar de titulars en qualsevol moment. També cal tenir un planter fort, que el Girona ja té de sempre, i que podria anar molt bé per saber gestionar els minuts de la gent jove, podrien ajudar més al màxim nivell. En definitiva, és molt positiu i és la fórmula de continuar creixent com ja està fent el club en els últims anys.

Serien més ingressos

Eloi Amagat

Per mi és un sí rotund. Al final soc del parer que en el futbol i en qualsevol àmbit de la vida aconseguir fites que són de creixement i importants, és positiu. Sí que és veritat que molta gent té dubtes perquè hi ha casos d’equips que han jugat a Europa i han patit molt els següents anys, però el Girona està demostrant, i fa molt de temps, que el projecte és seriós i que la gent de la propietat esta fent les coses molt bé en l’àmbit esportiu i institucional. Anar a Europa és una opció que és bona per situar Girona encara més al mapa. També cal recordar que jugar-hi implica uns ingressos importants i que amb aquesta capacitat ajudaria a ampliar i donar més qualitat a la plantilla. Sempre que em treuen el tema recordo quan abans es parlava que no interessava que el Girona anés a primera, hi ha similituds.

La propietat té la clau

Cristòbal Sánchez

El més important és saber què n’opina la propietat. Si estan disposats a fer un pas endavant pel futur del club i s’ho agafen tot per potenciar el Girona com un club de primera estable i potent econòmicament, doncs endavant. Si no és així, el que farem és estavellar-nos. Tenim moltes coses per arreglar, hem de fer un estadi que no ens faci vergonya d’ensenyar abans d’anar a Europa. Anar millorant les instal·lacions, en l’escala de valors hauria d’estar al davant de tot. D’aquí a uns anys ja en parlarem, tenim exemples com ara el Granada, el Màlaga, l’Espanyol o el Celta, als quals no els va anar be anar a competicions europees. Si la propietat s’hi posa de valent, perfecte; segur que tots els aficionats faríem l’onada... però hem de tocar de peus a terra i saber on som. El més important és l’estabilitat en la lliga.

Els futbolistes ho volen

Àlex Granell

La meva opinió és que, sense cap mena de dubte, tot serà positiu si el Girona s’acaba classificant per a Europa. Crec que hi hauria un reforç econòmic, la plantilla seria més competitiva, tots els jugadors estarien més involucrats i amb molta participació de minuts i això fa que sigui més “fàcil” gestionar la plantilla. Des de la meva humil opinió, no hi ha cap aspecte negatiu, no hi ha una relació directa entre jugar a Europa i patir per salvar la categoria. Tots els futbolistes volem jugar més partits, entrenar-nos menys i jugar molt; això és el que ens agrada. Tot és positiu, si s’acaba jugant a Europa. A part de la repercussió mediàtica en l’àmbit europeu i del que suposa ensenyar al món que som un equip que està preparat per jugar a Europa i contra rivals importants de les millors lligues.

I tant, s’ha d’aprofitar

Sergi Raset

Jo crec que seria il·lusionant per a la ciutat de Girona i per al club. Seria la primera vegada que el club competiria a Europa. S’ha fet una temporada molt digna i, si realment l’equip s’acaba classificant per a la Conference League, s’ha d’aprofitar aquest moment. Lògicament caldria potenciar la plantilla una mica més, has de tenir més opcions, ja que el calendari estaria molt ajustat i el desgast seria molt més elevat. Hi hauria partits entre setmana i dissabte o diumenge; seria exigent. A més a més, però, entrarien uns nous ingressos que anirien molt bé a l’entitat. Tota aquesta opinió és des de fora, n’estic segur que la gent que hi ha a dins treballant saben com fer-ho tot. Per tant, com a soci i com a simpatitzant del Girona m’agradaria que el conjunt gironí aspirés a una plaça europea, i tant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)