Girona

Un impacte immediat

Amb només una volta (19 partits), Tsygankov ha demostrat que el Girona va fer bé de pagar cinc milions per assegurar-se el seu fitxatge al més aviat possible

L’ucraïnès s’ha guanyat de seguida l’estima de l’afició a còpia d’actuacions esperançadores

El Girona va aconseguir els serveis d’un dels jugadors amb més talent del futbol ucraïnès durant el passat mercat d’hivern. Una operació que ha repercutit en el present, perquè ha suposat un pas endavant qualitativament en la plantilla, i que segurament repercutirà en un rèdit econòmic en un futur no gaire llunyà, tot i que el seu club d’origen es va guardar el 50% d’una futura venda. El club gironí tenia ben controlat Viktor Tsygankov, jugador que pertany a l’empresa de representació SEG, en la qual treballa el president del consell d’administració, Pere Guardiola. El talentós futbolista de l’Est acabava el contracte el 30 de juny que ve amb el Dinamo de Kíev però el Girona, sabedor que tenia la paella pel mànec, ja que el jugador havia escollit anar a LaLiga en detriment de la Serie A o la Premier, va oferir cinc milions per aconseguir-lo immediatament –els dirigents del club ucraïnès no volien que una de les seves estrelles marxés gratuïtament aquest estiu–. I el que semblava incomprensible per a una entitat com la blanc-i-vermella –pagar traspàs per un jugador que acabava contracte pocs mesos més tard– ara s’ha convertit en una ganga, per l’impacte immediat que ha tingut en l’equip gràcies a una adaptació fantàstica i al valor de mercat (per damunt dels 20 milions d’euros) d’un jugador lligat fins al 2027.

Tsygankov va debutar amb el Girona jugant els últims 12 minuts del primer duel de la segona volta de la lliga contra el València a Montilivi (1-0). En la jornada següent, l’ucraïnès va disputar gairebé mitja hora d’un dels pitjors partits dels gironins al Nuevo Mirandilla contra el Cadis –l’atacant va jugar malalt el matx, com més endavant va desvelar el seu entrenador.

Des de llavors, l’internacional amb Ucraïna va encadenar 17 titularitats –ja fins al final de la competició– i va jugar els 90 minuts sencers de les últimes set jornades. L’aterratge estava fet i la vinculació de Tsygankov amb la metodologia de Míchel i amb els companys d’equip cada vegada ha anat a més. Tot just en la seva primera titularitat contra l’Almeria a Montilivi, el futbolista de l’Est va deixar bocabadats els aficionats blanc-i-vermells amb una diana i una assistència d’esperó a Javi Hernández, un duel encara en la memòria de tots –4-0 al descans i un 6-2 definitiu.

Aquell va ser el primer gran partit de l’atacant del Girona, que va encadenar dues jornades més assistint i al camp del Rayo Vallecano va fer dues dianes per assegurar l’empat a dos gols d’un partit que se’ls havia complicat molt, als gironins. Des d’aquell enfrontament, la incidència de Tsygankov en el joc del Girona ha estat, sobretot, des de la generació de joc ofensiu, d’espais i en l’associació, elements clau en l’ideari de Míchel. De fet, l’exjugador del Dinamo de Kíev ja no ha tornat a fer cap més gol però va tornar a encadenar tres jornades assistint companys per fer gol en les victòries contra el Sevilla i el Mallorca, i en l’empat al camp de la Real Sociedad. Des de llavors, com tot l’equip, el jugador de només 25 anys es va anar apagant lleugerament –dos punts sumats en les últimes cinc jornades li van impedir jugar competició europea.

La mitja temporada de Tsygankov amb el Girona ha estat il·lusionant en tots els sentits. Sense estridències ni fer soroll, el de l’Est és ja una peça bàsica per a Míchel Sánchez, que té ben assegurada la banda dreta amb talent i projecció incalculable juntament amb Arnau Martínez com a escuder del de Nahariyya en el 4-3-3. L’entesa entre tots dos serà clau per al rendiment de l’equip des d’aquesta banda, i és que al de Premià de Dalt li agrada doblar a l’extrem i fer incursions a camp rival, mentre que l’ucraïnès no defuig trencar cap a posicions més centrades per generar dubtes als defensors i espais.

Els ucraïnesos a LaLiga

Tsygankov forma part d’una llista reduïda de futbolistes d’Ucraïna que han jugat algun partit en la màxima categoria del futbol estatal. Qui més enfrontaments ha disputat, amb 32, ha estat el davanter Yevhen Konoplyanka, que va defensar la samarreta del Sevilla durant el curs 2015/16 –va fer quatre dianes–, seguit d’Artem Kravets, que en va jugar 26 a les files del Granada en la campanya 2016/17. El també davanter és el futbolista ucraïnès que més gols ha fet a primera, amb cinc, dos més que el jugador del Girona, que la temporada vinent hauria de destrossar tots els registres dels seus compatriotes. De marge per incrementar-los en té i des del punt de vista personal també, sobretot, en l’aspecte defensiu, apartat en què Tsygankov ha mostrat alguna llacuna que segurament en la lliga d’Ucraïna passava desapercebuda, però en un torneig tan competitiu com l’espanyol es paga un preu massa alt.

És evident, però, que el futbolista ha despertat una il·lusió molt gran entre l’afició gironina.

LA INCIDÈNCIA

Tsygankov ha fet tres dianes i en 19 partits ha estat el màxim assistent de l’equip (6)

ELEGÀNCIA

Sense estridències ni fer soroll, el d’Ucraïna és ja una peça bàsica per a Míchel Sánchez

AMB MARGE

L’aterratge de l’atacant ha estat molt bo tot i alguna llacuna en facetes defensives

ELS UCRAÏNESOS A PRIMERA DIVISIÓ

Konoplyanka Sevilla
32 partits / 4 gols
Artem Kravets Granada
26 partits / 5 gols
TSYGANKOV GIRONA
19 partits / 3 gols
Lunin Madrid
14 partits
Txigrinski Barça
12 partits / 0 gols
Rats Espanyol
11 partits / 0 gols
Yakovenko Màlaga
9 partits / 1 gol
Vasyl Kravets Leganés
6 partits / 0 gols
Zozulya Betis
6 partits / 0 gols
Boyko Màlaga
3 partits
Pogodin Mèrida
3 partits / 1 gol
Koval Dépor
2 partits / 0 gols
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.