Girona

El Pitxitxi hi posa la cirereta

Dovbyk, amb el trio de gols contra el Granada, es convertirà en el màxim golejador de la lliga amb 24 dianes després que Sorloth es lesionés ahir contra l’Osasuna

El blanc-i-vermell trenca amb 15 anys de dinastia dels jugadors del Barça i del Madrid, des que Forlán va aconseguir el Pitxitxi el curs 2008/09

Costarà molt de temps, anys i panys, assimilar el que ha fet el Girona en la temporada 2023/24. Un curs espectacular que ha acabat amb 81 punts, la tercera posició i la classificació per a la Champions League d’un equip que, fa uns mesos, només es podia permetre somiar amb Europa amb la boca petita. La cloenda, amb l’estrepitosa golejada contra el Granada (7-0), no va fer més que posar la cirereta al pastís. Malauradament, perquè hauria estat preciós poder gaudir-ne més temps, ha tocat abaixar el teló de la temporada. O si més no s’acabarà de fer avui amb la rua pels carrers de la ciutat, l’aturada a la plaça del Vi i el posterior concert a la Copa. Per tant, doncs, arriba el moment de fer resum. Un resum que ha d’incloure mil i un elogis col·lectius, però que ahir va quedar personificat en un sol jugador: Artem Dovbyk.

L’ucraïnès ho ha aconseguit. El trofeu Pitxitxi de la temporada 2023/24 durà imprès el seu nom i l’escut del Girona després dels 24 gols que ha acreditat en la lliga. És obvi que convertir-se en el màxim golejador de la lliga es tracta d’un premi individual, però és un reconeixement a la feina de tot l’equip. Un equip que, més clarament que mai, en el partit de divendres contra el Granada va remar conjuntament perquè Dovbyk marqués un trio de gols, dos dels quals des del punt de penal, i pogués superar les 23 dianes d’un Sorloth que jugava ahir contra l’Osasuna. Tothom estava pendent de la lluita pel Pitxitxi i tot plegat es va decidir molt més ràpid del previst, ja que desafortunadament el noruec del Vila-real es va lesionar en els primers minuts i va haver de ser substituït, de manera que va perdre l’oportunitat de destronar Dovbyk com a pitxitxi de la lliga.

No podrà ser oficial ni definitiu fins que avui acabi la jornada, però ja no hi ha manera humana que a l’ariet del Girona se li escapi l’honor de tenir el Pitxitxi. Bellingham, el tercer màxim golejador de la lliga, ja va jugar ahir i avui només ha de jugar Lewandowski, que hauria de fer sis gols al camp del Sevilla per, simplement, igualar Dovbyk.

És evident que el hat-trick contra el Granada ha estat decisiu perquè l’ariet del Girona acabi com el màxim golejador de la lliga, però també és veritat que la recta final de l’ucraïnès de cara a porteria ha estat espectacular, i que només els quatre gols de Sorloth contra el Madrid li havien complicat obtenir el Pitxitxi. Dovbyk, que va fer gols amb regularitat durant tota la primera volta per sumar-ne 11, només va marcar en una de les nou primeres jornades de la segona –per fer-ne tres contra el Sevilla, això sí. En els últim nou partits, però, només s’ha quedat sense veure porteria en dos, fet que li ha permès superar Bellingham amb relativa facilitat i sortir victoriós de la lluita amb Sorloth.

Uns números bestials

Tancar la temporada amb 24 gols en la lliga són paraules majors per a Dovbyk. L’ucraïnès els ha repartit en 18 partits, marcant tres doblets i dos hat-tricks, cosa que mai havia aconseguit ningú en una mateixa temporada amb el Girona en el futbol professional, i lògicament encara menys a primera divisió –Olunga i Taty Castellanos eren els únics precedents. Tots dos trios de gols han arribat a Montilivi, i és que jugant de local és on Dovbyk ha estat més letal, sumant un total de 15 gols davant de la seva afició. Mirant com han arribat les dianes de l’ucraïnès, destaca el fet que només una ha estat amb la cama dreta, la seva menys bona, sis amb el cap i 17 amb el peu esquerre, set dels quals els ha marcat des del punt de penal d’un total de vuit llançaments –va fallar el primer dels dos que va xutar al camp del Las Palmas. A més, el que crida l’atenció i dona més mèrit al Pitxitxi és que els gols de Dovbyk, deixant de banda els de divendres contra el Granada, gairebé sempre han estat transcendentals per al resultat del Girona. De fet, 22 dels 24 gols de l’ucraïnès han estat en partits que els blanc-i-vermells han acabat guanyant. Només en l’empat al camp del Betis (1-1), en què va donar un punt, i en la derrota al camp de l’Atlético, Dovbyk no ha guiat l’equip cap a la victòria. No és casualitat, doncs, que en els dos partits en què no ha jugat cap minut en tot el curs, els gironins han acabat empatant.

Amb aquestes xifres Dovbyk ha superat qualsevol expectativa que hi podia haver sobre ell aquesta temporada. No perquè no hi hagués confiança en el que podia aportar, però és que l’ucraïnès ha acabat passant per sobre de tots els registres històrics dels golejadors del Girona a primera divisió. El sostre que hi havia fixat per un jugador blanc-i-vermell en una temporada en l’elit era el de Cristhian Stuani, que va marcar 21 gols en l’estrena dels gironins a primera divisió, el curs 2017/18. Semblava un registre que seria molt difícil de superar. De fet, fins i tot es podia pensar que costaria trobar un jugador que superés els 19 que va marcar l’uruguaià el curs següent, el 2018/19, que va acabar amb el descens a 2a divisió A. Dovbyk, però, després de plantar-se a l’última jornada amb els mateixos gols, l’ha acabat superant amb escreix gràcies a les 24 dianes finals. I no cal ni fer menció a la manera en què l’ucraïnès ha superat el repte de fer oblidar Taty Castellanos, l’objectiu real amb què iniciava el curs, i és que l’argentí va tancar la temporada passada amb 13 gols en la lliga.

AVUI, OFICIAL

Lewandowski podria igualar Dovbyk, però hauria de fer sis gols al Sevilla

RECTA FINAL

Dovbyk ha marcat 10 dels 24 gols del curs en les últimes nou jornades de lliga
Curs 2017/18
Cristhian Stuani
21 gols
Curs 2018/19
Cristhian Stuani
19 gols
Curs 2022/23
Taty Castellanos
13 gols
Curs 2023/24
Artem Dovbyk
24 gols
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)