Lliga Europea

Europa és catalana

Els representants de Catalunya han guanyat 40 títols en 53 edicions de la màxima competició, més del 75 per cent

El Barça, el Reus, l’Igualada, el Voltregà i el Noia han aconseguit aquest honor

La lliga europea va acabar fa unes setmanes i va confirmar el domini dels equips catalans en la màxima competició. El Barça Lassa es va emportar el títol, el 22è de la seva història, i els clubs catalans van arribar a la xifra de 40 títols guanyats en les 53 edicions disputades de la lliga europea, un 75,47 per cent. És a dir, més de tres quartes parts dels títols de la màxima competició de clubs són catalans. Al llarg de la història han estat cinc els clubs de Catalunya que han guanyat la lliga europea –abans s’anomenava copa d’Europa–; destaca el FC Barcelona, amb 22 títols, mentre que el Reus Deportiu en suma vuit, l’Igualada HC sis, el CP Voltregà tres, i completa la llista el CE Noia amb un.

Des que en la primera edició, disputada la temporada 1965/66, el Voltregà va aconseguir el primer títol fins que en aquesta el Barça va guanyar el darrer, gairebé sempre els representants de Catalunya han lluitat per ser els campions i la majoria de cops han tingut èxit. En les 53 edicions de la lliga europea hi ha hagut 104 finalistes –en una edició el títol es va decidir en una lligueta–, i els equips catalans han aconseguit 55 d’aquestes places entre els 106 equips que han estat campions o subcampions, un 51,88 per cent, més de la meitat. En total, els representants catalans han aconseguit 40 títols i 15 subcampionats. Al llarg de la història hi ha hagut un total de deu finals que han disputat dos equips catalans, i han aconseguit el títol i el subcampionat en deu doblets històrics. Només cinc representants de Catalunya van arribar a una final i la van perdre contra un equip que no era català.

Als clubs catalans, amb 40 títols, els segueixen en la llista els representants de la resta de l’Estat espanyol, que n’han aconseguit sis, tots el conjunt gallec HC Liceo. Això representa un 11,32 per cent dels títols. Els conjunts portuguesos també han guanyat sis títols de la lliga europea gràcies a quatre equips diferents: l’Sporting CP, l’FC Porto, l’OC Barcelos i l’SL Benfica. Completa la llista de campions de la màxima competició el Follonica H italià, amb un únic títol.

En la lliga europea femenina els equips catalans han guanyat cinc dels 12 títols que s’han posat en joc, el 41,66 per cent, i tots els ha aconseguit el Voltregà. El club de Sant Hipòlit i el Benfica són els únics de tot Europa que han guanyat tant la màxima competició europea de clubs masculina com la femenina.

Cinc copes diferents

La lliga europea és la principal competició de clubs, però des de la seva creació amb el nom de copa d’Europa als anys seixanta hi ha hagut cinc competicions diferents de clubs. La campanya 1976/77 es va crear la recopa –que ja no es disputa–, i va tenir 20 edicions. Tres anys després va arribar la supercopa europea, que ara s’anomena copa Continental, i ja acumula 37 edicions. Gairebé al mateix temps va néixer la copa de la CERS, que ha arribat a les 38. La competició més recent és la lliga europea femenina, que es disputa des de la campanya 2006/07 i ja se n’han fet 12 edicions.

ENTRE CATALANS

En deu ocasions dos catalans han arribat a la final i han estat campió i subcampió

Més de la meitat dels títols en totes les competicions, 85 en 160 edicions

Les cinc competicions europees diferents que hi ha hagut al llarg de la història han arribat aquest any a les 160 edicions i més de la meitat dels títols els han guanyat els equips catalans. Els representants de Catalunya han aconseguit 85 títols, un 53,12 per cent dels que s’han disputat, mentre que els clubs de Portugal han arribat als 35 (21,87 per cent). Més enrere hi ha els clubs representants de la resta de l’Estat, amb 24 –d’aquests els gallecs n’han aconseguit 17, els asturians 5, els de Tenerife un i els madrilenys un–. Tanquen la llista els conjunts italians, amb 16 títols. En total, hi ha hagut 33 clubs que han estat campions europeus en alguna competició –lliga europea, recopa, copa Continental, copa de la CERS i lliga europea femenina–, i com no podia ser d’altra manera, els catalans són els que encapçalen la llista amb 11 clubs: el FC Barcelona, el Reus Deportiu, l’Igualada HC, el CP Voltregà, el CE Noia, el CP Tordera, el CP Vic, el CP Vilanova, el CH Mataró, el CE Vendrell i el CE Lleida Llista, que s’hi ha afegit aquest mateix any. Els portuguesos i els italians tenen el mateix nombre de clubs campions, amb 9. Finalment, la resta de l’Estat té quatre clubs que han guanyat algun títol: l’HC Liceo, el CP Gijón, el CP Tenerife i el CP Alcorcón. A banda dels clubs catalans que han aconseguit títols europeus, també n’hi ha 8 que han arribat a les finals de les diferents competicions però que les han perdut. El Girona CH i el Cd’E Arenys de Munt han estat dos cops subcampions. El conjunt gironí en dues lligues europees femenines, i el maresmenc en una recopa i una lliga europea femenina. La resta són l’HC Sentmenat, el Cerdanyola CH, el CH Lloret, el CP Vilafranca, el Blanes HC i el CP Manlleu, amb un subcampionat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)