Handbol

MARC COMAMALA

“Això és un altre món”

“Molts cops no és que no tinguem la pista sencera... És que no tenim ni mitja pista”, diu sobre la manera de treballar al Blanc i Verd

“Quan arribi la primera victòria les dinàmiques seran bones i l'equip jugarà més tranquil”

El Bordils d'aquesta temporada no només té cares noves que s'han d'adaptar a marxes forçades a la pista. Marc Comamala (Salt, 1994) va fer les pràctiques de CAFE al Blanc i Verd el curs passat des del gener i, un cop acabades, s'hi va quedar de manera voluntària. La marxa de Xevi Salvador per anar al Palamós de futbol li va obrir les portes a portar la preparació física del conjunt de plata al juny i acabat de llicenciar. “És un màster. N'he après més en aquests mesos que en la carrera. T'has de buscar la vida, fer les coses ben fetes i que es vegin a la pista. No és una feina que si no surt no passa res o tens menys nota”, afirma la setmana que l'equip té tres partits.

En mesos passa de sentir a parlar del Bordils a dirigir-ne la preparació física, haver de conèixer cadascun dels jugadors... Els havia vist abans en directe?
Partits no, seguia els equips de per aquí, però venir-lo a veure i conèixer noms, no. Tenim 15 o 20 jugadors comptant els que també vénen del segon equip. Tinc la sort d'haver fet les pràctiques aquí, i sé on juga cadascun. Al principi no sabia ni les posicions: per atacar en són unes, per defensar, unes altres; n'hi ha que només ataquen, defensen...
Pel calendari, que comencen contra rivals directes i aquesta setmana tenen tres partits, ha de tenir tothom ben fi ara.
Amb tot el cos tècnic ja vam parlar quins són els partits importants, no és que jo ho planifiqui, sinó que entre tots mirem que tots els jugadors, des del porter a l'extrem, estiguin bé quan ens interessa. No és només feina meva, amb en Pau podem parlar què és més adequat.
En el seu àmbit és on es nota més la diferència amb els altres equips de la lliga que s'entrenen matí i tarda, hores de gimnàs...
Això és un altre món. Sí que a vegades quedo amb jugadors abans de l'entrenament o amb algun que té la seva rutina personalitzada, com en Jordi, que pot venir als matins i en té una per a ell sol. O amb l'Uri o els més joves, que quedem abans. I el que intento és fer coses d'exigència física que no siguin avorrides i que els jugadors s'ho passin bé. Però és un problema, perquè molts cops no és que no tinguem la pista sencera... És que no tenim ni mitja pista.
El Bordils no fitxa i cada any se li enduen gent. Ara té en Sergi Mach, que ha de guanyar massa muscular. Com tot el Bordils B? Ho vam veure amb Dalmau Huix i Uri Márquez.
Estem treballant amb ell, però és un procés que s'ha de fer a poc a poc. El múscul no el guanyes en un dia, una setmana o un mes. Té un procés i estem treballant tant tot el cos tècnic com l'Esther Cassú en fisioteràpia perquè no tingui tants cruiximents i pugui seguir treballant. Tots hi treballem i, per sort, l'equip B que va pujar té en Carles Ramonet d'entrenador. També és llicenciat en CAFE. A la primera estatal el físic també és important, i per això tampoc ho deixen de banda. Els quilos i els centímetres cada vegada els limitaran més, i per això busquem que siguin més forts.
La primera temporada a plata hi va haver moltes lesions. És la principal amenaça?
Quan hi ha una lesió els fisioterapeutes i preparadors físics queden assenyalats molts cops. I sovint no hi pots fer res. Pots treballar molt la prevenció o exercicis explosius per evitar els trencaments musculars, que és el que més es produeix. Però és un factor de sort, perquè et poden donar un cop, com a en Combis, que es va fer la lesió a l'abductor arrencant i topant amb la cama d'un altre i llavors es va fer l'estrebada. O la de Marc Prat, a qui el va empentar un jugador... No ho pots evitar.
Les dinàmiques segur que també hi influeixen. I ara que encara no han guanyat cap partit... Pot afectar l'angoixa?
La primera victòria ha d'arribar: es veu en els entrenaments que els jugadors van a totes. I en els partits s'ha vist també. I la majoria s'han resolt per petits detalls i, per desgràcia, en contra nostra. Hi ha hagut partits que hem estat bé, i el que falta és que la sort es decanti a favor nostre. Quan arribi la primera victòria, aquestes dinàmiques seran bones i l'equip jugarà més tranquil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)