europeu de cros

El podi es venia car

Mechaal –lluny del bronze del 2016–, Lamdassem i Fifa sucumbeixen al poder turc i britànic en l'europeu de cros

Els tres atletes catalans acaben entre els deu primers i donen la plata a Espanya

Adel Mechaal, Ilias Fifa i Ayad Lamdassem, els tres atletes catalans convocats per al campionat d'Europa de cros, van ser decisius en la consecució de la medalla de plata per equips per part d'Espanya, que no va poder repetir l'or aconseguit l'any passat a Ieras (Provença). Tot i que no hi va haver cap podi individual –Mechaal es va endur el bronze l'any passat–, tots tres van acabar entre els deu millors classificats, amb Fifa, sisè, com a millor representant. L'aragonès Antonio Abadía va ser onzè i va tancar la puntuació per a l'equip espanyol.

Els britànics Andrew Butchart i Callum Hawkins van portar la iniciativa en els primers quilòmetres de la cursa. Fifa i Lamdassem els van seguir el ritme, juntament amb els turcs Polat Kemboi Arikan, campió el 2014, i Aras Kaya. A partir del tercer quilòmetre, el grup va perdre un component i va quedar limitat a cinc atletes. Lamdassem, subcampió el 2010 i el 2011, en va perdre el rastre i ja no s'hi va poder reenganxar. Poc després, en el quart quilòmetre, era Fifa qui sucumbia, ja que no va poder seguir el fort canvi de ritme dels atletes turcs, que van rellevar els britànics com a dominadors de la cursa. El colomenc va córrer uns quilòmetres sol fins que el va caçar el grup del seu darrere, en el qual hi havia Lamdassem. Els dos catalans van córrer els últims metres sisè i setè, posicions en què van finalitzar la cursa.

Al capdavant, la lluita entre turcs i britànics afegia emoció a la cursa. Butchart va quedar endarrerit en els últims parcials i el seu company quedava descartat per a la victòria en els metres finals. La medalla d'or se la van jugar els dos turcs i, finalment, per només tres segons, se la va endur Aras Kaya, que no té cap parentiu amb el vencedor de l'any passat, Ali Kaya. El segon lloc va ser per al seu company d'equip i el podi el va completar Hawkins. La cinquena posició d'Andy Vernon i la setzena de Ben Connor van servir perquè la Gran Bretanya segellés la victòria per equips. Malgrat el doblet de Kaya i Arikan, els resultats del tercer i el quart representant turcs (10è i 25è) van relegar l'equip turc a la tercera posició, rere Espanya.

Mechaal, vuitè

Hi havia molta expectació per veure si Adel Mechaal seria capaç de repetir podi. L'empordanès va ser notícia els dies previs a la competició per la sanció que li prohibia participar en l'europeu, després suspesa cautelarment. Finalment hi va prendre part, però no va poder repetir la brillant actuació de l'any passat. Mechaal va anar de menys a més –no es va posar entre els deu primers fins al setè quilòmetre– i va acabar vuitè.

LES REACCIONS

He sortit amb l'objectiu de pujar al podi, però després d'unes voltes ràpides m'ha pujat l'àcid làctic i he hagut d'afluixar
M'ha agafat el segon grup i m'hi he enganxat. He mantingut el ritme i m'he recuperat