Tennis

Tennis

Torneig Comte de Godó - Barcelona Open Banc Sabadell

Antiheroi de proximitat

Barcelona Open Banc Sabadell. Allunyat del focus mediàtic, el mataroní Albert Ramos ha fet eclosió a partir del punt d'inflexió de París i arriba al Godó avalat per l'èxit recent a Montecarlo

Com diu el tòpic, a Albert Ramos (Mataró 1988), finalista diumenge a Montecarlo, dinovè de l'ATP i novè millor jugador del 2017, no li han regalat res. El seu èxit és el fruit d'un procés llarg i treballat. D'una metamorfosi consumada a partir del sacrifici, de moltes sabatilles tenyides d'argila, d'hores als aeroports, als hotels... D'hores de vol literals i metafòriques. D'una idea compartida amb José María Díaz, el seu entrenador de capçalera al Club Tennis Mataró, on va empunyar il·lusionat als cinc anys la primera raqueta. L'home que el va convèncer perquè no plegués quan volia engegar el tennis. “Un amic que s'enfada com jo quan perdo i se n'alegra quan guanyo”, que li ha inculcat l'esforç com un valor irrenunciable. Es van separar quan Ramos es va entrenar amb la federació catalana i en una acadèmia, i es van retrobar per emprendre l'aventura professional amb un equip de treball de proximitat. “Tenir al darrere un club com el CT Mataró fa més bonica la història”, subratllava Ramos el 2011 després d'haver-se estrenat en el top 100, el primer èxit d'un tipus educat, normal. És del Barça i li agrada la muntanya.

Procés feixuc

Evidentment, aquell esquerrà espigat tenia fusta. Va ser el número 8 del món júnior. El procés per arribar a l'elit, però, va ser més feixuc i va incloure una revisió en els hàbits alimentaris quan li van detectar que tenia intolerància al gluten, la llet i els seus derivats. L'obsessió per accedir al top 100 li va dur algun maldecap, i per això mai no s'imposa objectius numèrics. Quan ja havia aterrat entre els 40 millors el 2012 –38è i amb una final perduda a Casablanca contra la seva bèstia negra i amic Pablo Andújar–, va tornar a recular. Fa tres anys (2014) va caure fins al lloc 119. Es va veure obligat a jugar tornejos challenger per recuperar l'estatus de top 100. El tennis és així.

El 2015 va derrotar Roger Federer a Xangai, un episodi pilot del que havia d'arribar. La seva vida esportiva va canviar radicalment el juny passat. No arribava convençut a Roland Garros –havia perdut en el primer partit els quatre anys anteriors– i, en canvi, va fer el torneig somiat. El partit contra el gegant canadenc Milos Raonic de vuitens va sacsejar la seva carrera. Qüestió de “confiança”, la pedra filosofal. Des que va tastar els quarts al coliseu parisenc fins avui ha ascendit 36 posicions i ha jugat quatre finals. Va derrotar a Bastad Fernando Verdasco i va aixecar el seu primer títol. Va cedir a Chengdu contra el jove rus Karen Khatxanov en pista dura, i va caure contra l'uruguaià Pablo Cuevas a São Paulo. Diumenge es va haver d'agenollar davant de Nadal a Montecarlo. “Avui estic enfadat, demà ja valoraré el que fe fet.” El balear, sublim, va tenir un dia d'aquells en què els seus rivals més valdria que no s'aixequessin del llit.

Mai no dona una pilota per perduda, ni tampoc per guanyada. No té la mà pesada d'altres tennistes i el seu mètode es basa en el rigor tàctic, en la construcció a partir d'una dreta cargolada amb molt de pes, tant convencional com invertida. La millora del seu revés a dues mans plasmada a partir de París, li serveix preferentment per preparar els punts o obrir angles. També ha millorat el servei, col·locat i amb l'efecte sempre enrevessat que li confereix un esquerrà. És disciplinat tàcticament i perseverant.

La gira de terra sud-americana va ser bona, però Montecarlo va esmicolar les previsions. Va superar per primer cop dos top ten de manera consecutiva amb el rebombori d'haver derrotat amb èpica Murray, el número 1, remuntant un 4-0 en el tercer set, un exemple del seu esperit a la pista. La seva víctima posterior va ser Marin Cilic.

Avui Ramos signarà més autògrafs que mai en els setzens del Godó: “Fa cinc dies que el mòbil no para”, il·lustra la seva efervescència. El seu rival és el noruec de 18 anys Casper Ruud, un dels estendards de la nova generació: “He de sortir molt concentrat.”

RÀNQUING ATP

36
posicions
ha ascendit des que va fer quarts a Roland Garros el juny passat. Era el 55è i ara és el 19è.

EL RIVAL D'AVUI

Conec bé el noruec Ruud. Ha progressat molt en els últims set mesos des que va guanyar el ‘challenger' de Sevilla
5
finals
ha jugat en el circuit ATP, amb un balanç de quatre derrotes i un títol a Bastad 2016.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)