Ciclisme

Dumoulin, irreductible

Giro d’Itàlia. El neerlandès va sobreviure als atacs de Quintana i Nibali i fins i tot va respondre amb la mateixa moneda, en una jornada compromesa en què Van Garderen va derrotar Landa

Tom Dumoulin (Sunweb) va poder arrencar alleugerit una altra pàgina compromesa del calendari i ja tan sols n’hi queden dues per convertir-se en el primer neerlandès de la història que guanya el Giro. Ahir va mantenir el lideratge i els 31 segons de diferència amb Nairo Quintana (Movistar) en una jornada perillosa amb cinc ports, dos de primera, en només 137 quilòmetres. El propietari de la maglia rosa va tenir temperament davant les accelerades del colombià i fins i tot força i confiança per refredar l’ofensiva que patia atacant.

Per completar la graduació en una gran volta, al de Maastrich li falta aprovar dos exàmens muntanyosos amb la tranquil·litat que, si li calgués recuperar un temps raonable, ho podria fer en la contrarellotge de diumenge, un terreny en el qual és superior als rivals. El menú d’avui inclou dos ports secundaris abans de l’ascens al Piancavallo, de primera categoria, on hi haurà la meta.

L’altre triomfador de la jornada va ser Tejay van Garderen (BMC). El nord-americà va batre Mikel Landa (Sky) en el duel final a Ortisei. El basc va tornar a quedar a les portes de la victòria, com li va passar dimarts després d’haver estat tot el dia al capdavant de la cursa i haver-se mogut perfectament per escapar-se fins a la meta.

La jornada va seguir l’esquema previst i les hostilitats van començar en els primers i únics quilòmetres plans. Rosskopf (BMC), Rosa (Sky) Boaro (Bahrain), i Berhane (Dimension Data) van obrir la caixa dels trons i ben aviat s’hi va afegir una quinzena de corredors més amb ganes de protagonisme puntual i, en el millor dels casos, aspirants a l’etapa, com els mateixos Van Garderen i Landa. Per la seva part, el Movistar hi va situar Anacona i Amador, en un moviment estratègic clar d’impulsar Quintana si era capaç de desempallegar-se de Dumoulin en algun tram. Els escapats es van disputar els punts del Pordoi (Rosa) i el Valparola (Fraile) i intentaven mantenir una distància suficient amb el pilot. Al següent port, el Gardena, el grup capdavanter es va reduir a set unitats i en les rampes inicials del darrer obstacle, el Pontives, Van Garderen i Landa es van escapar i es van entendre per acabar disputant-se l’etapa a l’esprint final, en què el nord-americà va ser superior.

Quintana, contra un mur

El pas pel Gardena també va ser el lloc triat per Quintana per provar les cames del líder. A 53 quilòmetres de meta i a dos de coronar el tercer port del dia va accelerar ferotgement en solitari davant de la passivitat de Dumoulin i Nibali. Encara que al cap de poc el Tauró de Messina també s’afegiria a la festa. El neerlandès no es va inquietar en cap moment i també es va aprofitar de les pedalades de l’equip francès del FDJ. Abans de coronar el port ja havia arreplegat els rivals. El colombià ho va provar una altra vegada en els últims vuit quilòmetres. Va saltar del grup dels favorits i fins i tot va connectar amb el seu company Anacona, a qui va deixar enrere mentre intentava obrir una escletxa amb el líder. Però tampoc se’n va sortir i va ser absorbit. Aleshores, Nibali no va voler ser menys i també ho va provar, però amb la mateixa sort. Les hostilitats es van acabar quan va ser el mateix Dumoulin qui va accelerar. Quintana i Nibali es van posar a la roda del líder i ja no ho van tornar a provar. Tampoc van reaccionar quan la resta de ciclistes del top ten van començar un combat trepidant per millorar les posicions. Dumoulin els instava a rellevar-lo, també per evitar sorpreses a les últimes rampes, però cap dels dos va col·laborar. Pinot (FDJ) va treure rèdit de la situació, va retallar un minut a Nibali i va recuperar les opcions de podi.

18a etapa
1r. T. van Garderen (BMC) 3:54.04
2n. M. Landa (Sky) m.t.
3r. T. Pinot (FDJ) a 0:08
4t. D. Pozzovivo (AG2R) m.t.
5è. J. Hirt (CCC) a 0:11
6è. I. Zakarin (Katuixa) a 0:24
7è.S. Kruijswijk (LottoNL) a 0:34
8è. B. Mollema (Trek) m.t.
9è. T. Dumoulin (Sunweb) a 1:06
10è. N. Quintana (Movistar) m.t.
11è. V. Nibali (Bahrain) m.t.
General
1r. T. Dumoulin (Sunweb) 80:00.48
2n. N. Quintana (Movistar) a 0:31
3r. V. Nibali (Bahrain) a 1:12
4t. T. Pinot (FDJ) a 1:36
5è. I. Zakarin (Katuixa) a 1:58
6è. D. Pozzovivo (AG2R) a 2:07
7è. B. Mollema (Trek) a 3:17
151è. A. Losada (Katuixa) a 4h03:35

Nibali: “Dumoulin és un arrogant”

L’esportivitat de les disset etapes prèvies es va evaporar ahir. Dumoulin es va mostrar indignat amb Quintana i NIbali: “Només estan centrats en mi i proven de fer-me perdre en comptes de voler guanyar ells. Al final han perdut molt de temps amb els altres corredors. Espero que si corren així perdin el lloc en el podi a Milà, això estaria molt bé i em satisfaria molt. No m’ha agradat tenir-los tota l’estona a roda.” Al neerlandès el va molestar que al final cap dels dos li fes ni un relleu, i Pinot ho va aprofitar per acostar-se al podi. Nibali va respondre ràpidament. “No m’importa el que digui Dumoulin, és una mica arrogant. Mai parlo així. Ha demostrat que està fort, però no hauria de parlar tant. També pot perdre el podi.” Dumoulin encara va tenir temps de rèplica: “M’ha dit arrogant? Són paraules massa gruixudes per part seva.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)