Ciclisme

Líder per esgotament

Nairo Quintana pren el mallot a Dumoulin en un final en què els dos ciclistes van deixar totes les seves forces

Mikel Landa és el més fort de l’escapada i obté el triomf després de dos segons llocs

“O rebenta ell –referint-se a Tom Dumoulin– o rebento jo”, va dir Nairo Quintana (Movistar) dijous abans de les dues últimes etapes de muntanya del Giro. Ahir, van rebentar tots dos. O ho va semblar. El colombià va recuperar la maglia rosa al port de Piancavallo (1.290 m) en una pujada que es va fer eterna per a gairebé tots els favorits, especialment per a Dumoulin (Sunweb), que va perdre 1:20 respecte al colombià i ara és a 38 segons del seu principal rival. L’únic escalador que es va mostrar pletòric va ser Thibaut Pinot (Ag2R), que avui pot fer mal de veritat. L’altre heroi del dia va ser Mikel Landa (Astana), que, després de dos segons llocs, va sumar la tercera victòria basca en l’edició d’aquest any.

La jornada va començar amb un bon ensurt per a Dumoulin, que està fent un curs accelerat de com defensar un mallot de líder contra una aliança de tres o quatre equips. En la baixada del petit port de Comelico (3a) l’holandès –mal col·locat segons alguns i que s’havia aturat a orinar segons els altres– va quedar despenjat. Rojas (Movistar) va avisar els seus companys, que van accelerar el ritme al costat dels gregaris de Nibali. Quedava molta etapa i Dumoulin i els seus companys d’equip van tenir el primer desgast per atrapar el grup capdavanter.

Un cop tots els favorits junts al coll de Sella Chianzutan (2a) es va formar definitivament l’escapada del dia amb tres cavalls guanyadors –Mikel Landa, Rui Costa (UAE) i Pierre Rolland (Cannondale)– i ciclistes enviats cap endavant pel Movistar (Juan José Rojas i José Herrada) i el Bahrain (Giovanni Visconti) per fer d’enllaç amb el líder. Finalment, l’hora de la veritat va arribar al peu del Piancavallo, 16 quilòmetres sense descans amb una autopista cap al cel o cap a l’infern. Al davant, Landa, que havia perdut dues etapes a l’esprint, va enfilar cap a la meta amb gran seguretat i força. Aquesta vegada la glòria seria seva.

A darrere, en el grup principal, Dumoulin va donar símptomes de debilitat ben aviat. Envoltat d’alguns companys va veure com Quintana, Nibali, Pinot, Zakarin, Pozzovivo i la resta mantenien un ritme impossible de seguir gràcies també als seus gregaris, sobretot Annacona (Movistar) i Pellizotti (Bahrain).

La cara i les cames de Dumoulin reflectien un patiment descomunal, però els seus rivals tampoc semblaven estar en unes condicions excepcionals. Amb 10 km de pujada i amb el líder fent figa, Quintana no es va veure amb cor d’atacar. Ni Nibali. Ho va fer Pinot, com dijous, a la recerca d’una plaça en el podi. Darrere seu també van accelerar, sense tanta força, Zakarin i Pozzovivo. Quintana i Nibali van retrobar-se pel camí amb companys de l’escapada i aquesta vegada van col·laborar plegats per treure segon a segon a Dumoulin, que s’esforçava en solitari per defensar el lideratge.

Certament, Quintana va acabar prenent més d’un minut a Dumoulin i és el nou líder del Giro, però el desgast li pot passar factura avui en una etapa encara més dura. A més, continua estant obligat a atacar, ja que la diferència amb l’holandès és clarament insuficient. A tot això s’hi afegeix l’ambició renovada de Pinot, a només 15 segons de Quintana, i de Zakarin i Pozzovivo, ben vius en la lluita per la general.

L’etapa d’avui inclou un dels grans ports del Giro, el Monte Grappa (més de 20 km) i l’arribada a Asagio, després de pujar un altre port de primera, el Foza. Més que fer grans atacs, la qüestió serà resistir i no defallir.

La diferència encara és curta, però l’etapa que queda de muntanya també és molt dura
Nairo Quintana
MOVISTAR
L’últim mes ha estat difícil, després vam tenir la caiguda; per això aquest triomf és especial
Mikel Landa
ASTANA
19a etapa
1r. M. Landa (Sky) 5h53:00
2n. R. Costa (UAE) a 1:49
3n. P. Rolland (Cannondale) a 1:54
4t. P. Bilbao (Astana) a 2:12
5è. S. Henao (Sky) a 3:06
6è. E. Shalunov (Gazprom) a 3:51
7è. L.L. Sánchez (Astana) a m.t.
8è. M. Busato (Triestina) a 5:05
9è. L. Rota (Bardiani) a m.t.
10è. I. Koixevov (Selle) a 6:44
General
1r. N. Quintana (Movistar) 85h02:40
2n. Tom Dumoulin (Sunweb) a 0:38
3r. V. Nibali (Bahrain) a 0:43
4t. T. Pinot (FdJ) a 0:53
5è. I. Zakarin (Katuixa) a 1:21
6è. D. Pozzovivo (AG2R) a 1:30
7è. B. Mollema (Trek) a 2:48
8è. A. Yates (Orica) a 6:35
9è. B. Jungels (Quick-Step) a 7:03
10è. S. Kruijswijk (LottoNL) a 7:37
He fet un error d’aprenent al principi del dia i al port final no tenia bones cames
Tom Dumoulin
SUNWEB
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)