Ciclisme

Victòria redemptora

Tour de França. Boasson Hagen aconsegueix amb un atac implacable la primera victòria per al Dimension Data, equip que havia perdut el seu líder Cavendish en les primeres etapes

Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) va aconseguir la victòria en l’etapa més llarga del Tour de França (222,5 km), que va tenir la sortida a Ambrun i l’arribada a Selon de Provença. La d’ahir va ser tot just la primera victòria del Dimension Data en aquesta edició. Una victòria que serveix per salvar el Tour de l’equip sud-africà després que en l’esprint de la cinquena etapa va perdre el seu principal actiu, Mark Cavendish, a causa d’una topada amb Peter Sagan en la qual es va trencar la clavícula. Boasson Hagen va llançar un atac implacable a dos quilòmetres de la meta després d’una llarga escapada d’una vintena de corredors. El noruec havia acabat dos cops segon i un cop tercer, i finalment va embutxacar-se la victòria anhelada, la primera que aconsegueix després de les dues del Tour 2011. El pilot, a l’espera que la contrarellotge d’avui aclareixi el podi, va tolerar l’escapada i va creuar la meta amb dotze minuts de retard.

Ja des de l’inici de l’etapa hi va haver diversos salts en el grup. Va fructificar el d’una vintena de corredors que en el quilòmetre 43 ja tenia 3:43 d’avantatge. Bauke Mollema (Trek), vintè de la general a l’inici de l’etapa i vencedor a Lo Puèi de Velai, era el ciclista amb millor classificació de la fuga, que també incloïa tres corredors belgues –Jan Bakelants (AG2R), Jens Keukeleire (Orica) i Thomas de Gendt (Lotto)– a la recerca de la glòria el dia de la seva festa nacional. Des del primer moment es va veure que l’Sky deixaria marge a l’escapada, sempre amb previsió que el seu avantatge no posés en un compromís la classificació per equips, que també lidera la formació britànica.

Entre els escapats, Keukeleire va provar l’aventura en solitari en saltar a 61 km de la meta, però no va tenir èxit. El grup, molt nerviós a mesura que s’acostava la línia d’arribada, es va trencar a vint quilòmetres de la meta. El del davant, amb nou efectius –Bennati (Movistar), Bakelants (AG2R), Albasini i Keukeleire (Orica), Boasson Hagen (Dimension Data), De Gendt (Lotto), Arndt (Sunweb), Chavanel (Direct Energie) i Gesbert (Fortuneo). Tots tenien clar que l’arribada a l’esprint beneficiava Boasson Hagen, motiu pel qual hi va haver intents d’escapada dins del grup. Ho van provar un veterà com Chavanel i el benjamí del pilot, Gesbert, però van fracassar. Bennati va ser el proper a saltar, però va escollir la part llarga en una rotonda i va ser reduït.

Finalment va ser el mateix Boasson Hagen qui va prendre la iniciativa amb un atac demolidor a dos quilòmetres de la meta. El nou vegades campió noruec de contrarellotge va sortir com un coet cap a la meta. Amb una velocitat superior als 70 km/h, va deixar tots els seus rivals enrere i va poder celebrar una victòria amb la qual es rescabala de la derrota per només sis mil·límetres contra Marcel Kittel en la setena etapa del Tour. “He buscat l’ocasió d’anar-me’n sol a la rotonda. Sabia que havia de passar per la dreta perquè el camí era més curt i ràpid. És on he atacat, era el moment”, explicava el noruec.

19 etapa (222,5 km)
1r E. Boasson H.(D. Data) 5h06:09
2n Nikias Arndt (Sunweb) a 0:05
3r Jens Keukeleire (Orica) a 0:17
4t Daniele Bennati (Movistar) m.t.
5è Thomas de Gendt (Lotto) m.t.
6è Sylvain Chavanel (D. Energie) m.t.
7è Elie Gisbert (Fortuneo) m.t.
8è Jan Bakelants (AG2R) m.t.
9è Michael Albasini (Orica) a 0:19
10è P.L. Perichon (Fortuneo) a 1:32
11è L. Calmejane (D. Energie) a 1:37
12è Ben Swift (UAE) m.t.
13è G. Brambilla (Quick-Step) m.t.
14è Julien Simon (Cofidis) m.t.
15è Romain Hardy (Fortuneo) m.t.
16è Rudy Molard (FDJ) m.t.
17è Robert Kiserlovski (Katuixa) m.t.
27è Chris Froome (Sky) a 12:27
31è Romain Bardet (AG2R) m.t.
46è R. Uran (Cannondale) m.t.
General
1r Chris Froome (Sky) 83h26:55
2n Romain Bardet (Ag2R) a 0:23
3r R. Urán (Cannondale) a 0:29
4t Mikel Landa (Sky) a 1:36 5è Fabio Aru (Astana) a 1:55
6è Daniel Martin (Quick-Step) a 2:56
7è Simon Yates (Orica) a 4:46
8è Louis Meintjes (UAE) a 6:52
9è Warren Barguil (Sunweb) a 8:22
10è Alberto Contador (Trek) a 8:34
11è Damiano Caruso (BMC) a 13:41
12è Nairo Quintana (Movistar) a 13:52
13è Mikel Nieve (Sky) a 23:11
14è Alexis Vuillermoz (AG2R) a 23:33
15è E. Buchmann (Bora) a 31:01
16è B. Feillu (Fortuneo) a 35:06
17è B. Mollema (Trek) a 36:13
18è C. Betancur (Movistar) a 36:25
19è S. Pauwels (D. Data) a 37:31
20è T. Benoot (Lotto) a 40:49
Muntanya
1r Warren Barguil (Sunweb) 169
2n Primoz Roglic (LottoNL) 80
Regularitat
1r Michael Matthews (Sunweb) 364
2n A. Greipel (Lotto Soudal) 204
Joves
1r S. Yates (Orica) 83h31:41
2n L. Meintjes (UAE) a 2:06
Equips
1r Team Sky 250h38:26
2n AG2R La Mondiale a 3:08

Froome, tot de cara en la ‘crono’

Els 22 quilòmetres de la contrarellotge urbana de Marsella decidiran el podi final del Tour de França. Difícilment hi haurà canvis en el primer lloc. Chris Froome (Sky) és un especialista contra el crono i té un marge de gairebé mig minut respecte dels corredors que el segueixen en la classificació, Romain Bardet (AG2R) i Rigoberto Urán (Cannondale). És per això que, a més d’assegurar-se el mallot groc, el britànic podria buscar una victòria d’etapa que se li ha resistit en aquesta edició. Molta més emoció hi haurà en la lluita pel segon lloc. Bardet l’ocupa amb només sis segons d’avantatge respecte d’Uran. Caps dels dos es pot considerar un especialista en contrarellotge, però tampoc ningú discuteix que el colombià és millor i li pot prendre la segona posició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)