Ciclisme

Doblet per a Lampaert

El belga va guanyar la segona etapa i el lideratge de la general en anticipar-se i sorprendre els velocistes en l’últim quilòmetre, en un dels teòrics i escassos finals massius d’aquesta edició, en un desenllaç controlat pel Quick-Step

Dissabte, en l’estrena de la Vuelta, el Quick-Step, vigent campió del món de contrarellotge per equips, es va quedar amb la mel a la boca. El BMC, un altre dels principals especialistes en la lluita contra el cronòmetre, li va robar el protagonisme per sis segons i va situar l’australià Rohan Dennis al capdavant de la classificació general. Però ahir el conjunt belga se’n va poder rescabalar en la segona jornada de la prova espanyola, encara per carreteres occitanes (Nimes-Grussan, 203 km). El Quick-Step va descontrolar el final per controlar l’arribada i el belga Yves Lampaert va creuar la línia de meta primer i de retruc es va vestir amb el mallot vermell de líder.

L’etapa, una de les més maratonianes, no presentava obstacles muntanyosos, però això no va propiciar que fos un camí de roses. El pilot va imprimir un ritme elevat, atiat especialment pels equips dels velocistes que tenien interessos en una de les poques arribades massives d’aquesta edició, i el vent i les carreteres estretes i amb rotondes van acabar de complicar el dia als corredors. En els últims deu quilòmetres, el britànic Chris Froome, conjuntament amb els seus companys de l’Sky, va accelerar el ritme per intentar tallar el gran grup, però no se’n va sortir. Amb tot, el vencedor del Tour va mantenir l’esperit competitiu fins al final i a la meta va esgarrapar cinc segons al madrileny Alberto Contador (Trek), mentre que l’italià Fabio Aru (Astana) va creuar la línia d’arribada amb el britànic. D’aquesta manera, Froome es planta a la tercera etapa amb una trentena de segons de coixí amb Aru i Contador. Un botí interessant en una cursa que es preveu ajustada.

Els pocs velocistes inscrits en una Vuelta amb escassos finals per buscar la victòria tenien apuntada la jornada d’ahir amb vermell. El final a Grussan era òptim per a una arribada massiva, encara que el desenllaç no va ser exactament el previst. El Quick-Step va agafar el control en els dos últims quilòmetres demostrant que controla adversitats com el vent i les rotondes. Va tensar la corda amb el neerlandès Niki Terpstra i el gran grup es va rebentar en mil bocins. Els belgues van mantenir un ritme elevat per descartar rivals i llançar el seu corredor més ràpid, l’italià Matteo Trentin, en els últims metres. Però abans encara tenien una primera bala. Lampaert es va avançar uns metres en l’últim quilòmetre. Els seus companys el van protegir i cap rival va tenir forces per caçar-lo, i el corredor de 26 anys, campió belga en contrarellotge, va rubricar un dels dies més gloriosos de la seva carrera. Per arrodonir l’hegemonia del Quick-Step, Trentin es va imposar en l’esprint secundari i va creuar la meta al davant del britànic Adam Blythe (Aqua).

EL PROTAGONISTA

És una bogeria ser el líder d’una cursa gran. Sabia que podia fer un quilòmetre així
Yves Lampaert
ciclista belga quick-step floors
2a etapa
1r. Y. Lampaert (Q. Step) 4h36:13
2n. M. Trentin (Q. Step) m.t.
3r. A. Blythe (Aqua) m.t.
4t. E. Theuns (Trek) m.t.
5è. S. Modolo (UAE) m.t.
6è. M. Schwarzmann (Bora) m.t.
7è. T. van Asbroeck (Cannondale) m.t.
8è. D. Oss (BMC) m.t.
9è. P. Konrad (Bora) m.t.
10è. V. Nibali (Bahrain) m.t.
37è. M. Soler (Movistar) a 0:13
40è. D. de la Cruz (Q. Step) m.t.
105è. A. Losada (Katuixa) m.t.
175è. A. Pedrero (Movistar) a 2:37
General
1r. Y. Lampaert (Q. Step) 4h52:07
2n. M. Trentin (Q. Step) a 0:01
3r. D. Oss (BMC) a 0:03
4t. T. van Garderen (BMC) a 0:17
5è. N. Roche (BMC) m.t.
6è. R. Dennis (BMC) m.t.
7è. J. Alaphilippe (Q. Step) a 0:18
8è. W. Kelderman (Sunweb) m.t.
11è. D. de la Cruz (Q. Step) a 0:23
32è. M. Soler (Movistar) a 0:41
104è. A. Losada (Katuixa) a 1:55
149è. A. Pedrero (Movistar) a 3:12

Andorra posa a prova els favorits en una tercera etapa amb inici a Prada

El pilot trepitjarà el sòl dels Països Catalans avui en l’inici d’una tercera etapa que es preveu com un primer test per comprovar l’estat de forma dels candidats a la general. Prada de Conflent serà l’escenari de la sortida a la una del migdia i els corredors creuaran la frontera administrativa per la Guingueta d’Ix cap a tres quarts de tres de la tarda i a continuació passaran per Puigcerdà, Bellver de Cerdanya, Martinet i la Seu d’Urgell per dirigir-se a Andorra, on es viurà un desenllaç exigent que podria establir les primeres diferències en la general. En els últims 40 quilòmetres de la jornada es concentra el terreny més compromès. Els ciclistes hauran de superar el coll de la Rabassa, de primera categoria (13 km a una mitjana del 6,8%), i a continuació hauran d’afrontar el port de la Comella, un ascens curt però explosiu. Es tracta de tan sols 4,3 km, però amb unes primeres rampes de fins al 15%. Amb tot, la meta està situada 7 quilòmetres després de coronar el cim andorrà. Així que, a part de les pujades, les baixades tornaran a ser un factor determinant que condicionarà l’etapa. Abans del foc d’artificis final, el pilot haurà pujat el primer port d’aquesta edició de la Vuelta, en què n’hi una cinquantena. Es tracta del coll de la Perxa, de primera categoria i d’una vintena de quilòmetres, que trobaran poc després del tret de sortida, al quilòmetre 31 d’una etapa de les considerades curtes: 158 km.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)