Esport i política

esports

procés sobiranista

Això no és un joc

L’esport català rebutja de manera massiva i majoritària l’actuació d’ahir del govern espanyol contra l’1-O

El Barça encapçala la condemna de les entitats i institucions esportives del país a l’ofensiva estatal

L’ofensiva de l’Estat espanyol contra Catalunya que va tenir lloc ahir no va deixar indiferent el món de l’esport català, que es va posar clarament, i de manera molt majoritària, al costat del govern de la Generalitat. Durant tota la jornada, al mateix temps que la Guàrdia Civil perpetrava la seva operació contra el referèndum de l’1 d’octubre, les principals entitats i institucions esportives del país, així com alguns esportistes a títol individual, van manifestar el seu suport a les institucions catalanes i el seu rebuig a l’operació policial desplegada a Barcelona contra el procés sobiranista.

A un quart de dues del migdia, el FC Barcelona va fer públic un comunicat de premsa en què es declarava “fidel al seu compromís històric amb la defensa del país, de la democràcia, de la llibertat d’expressió i del dret a decidir”, i condemnava “qualsevol acció que pugui impedir l’exercici ple d’aquests drets”. L’entitat esportiva més gran i important de Catalunya manifestava el seu suport “a totes les persones, entitats i institucions que treballen per garantir aquests drets”, i concloïa la nota anunciant que “des del màxim respecte a la pluralitat” de la seva massa social, continuarà fent costat a “la voluntat de la majoria del poble de Catalunya, expressada sempre d’una manera cívica, pacífica i exemplar”.

Les institucions esportives catalanes també van dir-hi la seva ben aviat. Començant per la màxima autoritat, el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, que va fer una piulada en què convidava el món de l’esport a mobilitzar-se “serenament i pacíficament en defensa de les nostres institucions, drets i llibertats”. En un comunicat amb el títol Això no és un joc!, la Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC) i el Comitè Olímpic Català (COC) mostraven el seu “respecte i suport a les institucions catalanes”, manifestaven el seu desig de “viure en un país amb llibertat d’expressió, de reunió, d’acció, i de pensament polític”, i asseguraven que el seu compromís amb la democràcia i el dret a decidir és “més ferm que mai”. A més, demanaven a les federacions, clubs i esportistes “que es manifestin públicament a través dels seus canals de comunicació per defensar les institucions, drets, llibertats i la democràcia”. La Plataforma Pro Seleccions, de la seva banda, publicava una nota similar en la qual es podia llegir que “el cop d’estat del govern espanyol afecta directament tot l’esport”.

Els principals clubs d’arreu de Catalunya, amb alguna excepció, van afegir la seva veu al clam de l’esport català. Així, el Girona FC es va posar “al costat de la voluntat dels ciutadans d’aquest país que han fet evident en nombroses ocasions la seva intenció d’expressar la seva llibertat democràtica exercint el dret a decidir”; el Bàsquet Manresa va expressar la seva disconformitat “davant la vulneració de drets fonamentals”; el Reus Deportiu va rebutjar “qualsevol acte que coarti els drets bàsics dels ciutadans i ciutadanes no només de Reus, sinó de tot Catalunya”; la Santboiana va subratllar el seu caràcter “català i catalanista” i la seva voluntat de defensar “la democràcia, la llibertat d’expressió i el dret a decidir”, i el Lleida Esportiu, a més de condemnar “qualsevol acte que comprometi l’exercici de drets civils bàsics com són la llibertat d’expressió o el dret a decidir”, va fer pública la seva intenció de jugar diumenge amb la samarreta quadribarrada.

MÉS QUE UN CLUB

El Barça condemna qualsevol acció que impedeixi el dret a decidir i la democràcia

SECRETARI GENERAL

Gerard Figueras va convidar el món de l’esport a mobilitzar-se pacíficament

Esportistes i entrenadors catalans donen la cara en una sèrie de vídeos de la campanya ‘L’esport pel sí’

Diversos esportistes, entrenadors i més persones vinculades a l’àmbit esportiu català, 26 en total, expliquen en una sèrie de vídeos que es difonen des de dimarts passat a través dels comptes de Twitter (@esportpelsi) i Facebook (www.facebook.com/esportpelsi) els beneficis de la independència per a l’esport, en una campanya impulsada pel Comitè Olímpic de Catalunya (COC) amb el títol L’esport pel sí.

En el primer vídeo apareixen l’entrenadora de natació sincronitzada Anna Tarrés; l’entrenador de bàsquet, ara a l’Estudiantes de Madrid, Salva Maldonado; la regatista medalla de plata en els Jocs de Barcelona del 1992 i Atenes 2004, Natàlia Viadufresne; el jugador de vòlei platja set vegades campió de Catalunya, Sergi Ten; la ciclista olímpica i guanyadora d’una etapa del Giro, Marta Vilajosana, i el periodista esportiu i corredor de maratons Arcadi Alibés.

Altres esportistes, com la jugadora de bàsquet Helena Boada i el futbolista Oriol Rosell, exjugador del FC Barcelona actualment a les files del Portimonense portuguès, apareixeran en els pròxims dies.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)