Ciclisme

Sagan reescriu la història

L’eslovac es va convertir en el primer ciclista que encadena tres victòries en el mundial amb una aparició aïllada i fulgurant en els últims metres del recorregut de Bergen

El noruec Kristoff i l’australià Matthews, segon i tercer

Malgrat les més de vuitanta edicions i haver-hi participat totes les llegendes del ciclisme, sempre hi ha temps per revolucionar els registres i establir-ne de nous. Ahir Peter Sagan es va convertir en el primer corredor que encadenava tres campionats del món en la prova en ruta. Una fita inaudita fins ara. L’eslovac va saber jugar millor que ningú les possibilitats en els 267 quilòmetres del mundial de Bergen. Sense una selecció potent per catapultar-lo a la victòria, es va limitar a estar ben situat, salvar tots els inconvenients i esperar que les circumstàncies de la cursa el deixessin en un bon lloc i amb possibilitats de defensar el mallot irisat en els últims metres. I així va ser. No se’l va veure fins a les acaballes, quan el noruec Alexander Kristoff va accelerar com un coet empès pels seus compatriotes. Sagan va sortir a roda i el va superar en un final ajustadíssim, tant que cap dels dos es va atrevir a aixecar els braços fins que els jutges van dictar sentència.

El pilot es va desintegrar definitivament en l’últim ascens a Salmon Hill, una pujada d’un quilòmetre i mig al quilòmetre 11 del circuit de 18 km al qual es van fer onze voltes. El francès Julian Alaphilippe va obrir una escletxa incòmoda amb els perseguidors. Poc després s’hi va afegir l’italià Gianni Moscon i es van convertir en una parella molt perillosa. Es van entendre i encara que no van obtenir un marge definitiu, sí que tenien una diferència que obligava els rivals a entendre’s i a no especular. Però l’aventura se’ls va acabar a tres quilòmetres de meta. El danès Christopher Juul Jensen va firmar l’últim intent d’escapada a 500 metres de meta, encara que sense sort.

Aleshores, Itàlia, una de les seleccions més combatives i amb molts fronts oberts, va intentar llançar Matteo Trentin, l’autèntic dominador de les arribades massives en l’última edició de la Vuelta. Però no se’n va sortir. El noruec Kristoff va arrencar amb potència i el va superar davant del deliri dels espectadors que van omplir la meta. Fins que va aparèixer Sagan per posar-los aigua al vi. L’eslovac, fins aleshores discret i expectant, va reaccionar i va batre Kristoff per centímetres. L’australià Michael Matthews va ser tercer.

La victòria permet al corredor eslovac tancar un altre gran curs, que encara hauria pogut ser més fructífer si no hagués estat desqualificat en la quarta etapa del Tour, després d’haver guanyat la tercera. En total ha sumat dotze triomfs.

A la cita també hi van participar els catalans David de la Cruz i Marc Soler, amb un paper discret. Tots dos van buscar el protagonisme. El vallesà va entrar amb els favorits i el vilanoví es va despenjar abans.

Prova en ruta Bergen (260 k)
Classificació
1r P. Sagan (Eslovàquia) 6:28.11
2n A. Kristoff (Noruega) m.t.
3r M. Matthews (Austràlia) m.t.
4t M. Trentin (Itàlia) m.t.
5è B. Swift (Gran Bretanya) m.t.
6è G. van Avermaet (Bèlgica) m.t.
7è M. Albasini (Suïssa) m.t.
8è F. Gaviria (Colòmbia) m.t.
9è A. Lutsenko (Kazakhstan) m.t.
10è J. Alaphilippe (França) m.t.
71è D. de la Cruz m.t.
109è M. Soler a 7:35
El palmarès
2017 Peter Sagan (Esl)
2016 Peter Sagan (Esl)
2015 Peter Sagan (Esl)
2014 Michal Kwiatkowski (Pol)
2013 Rui Costa (Por)
2012 Philippe Gilbert (Bel)
2011 Mark Cavendish (GBR)
2010 Thor Hushivd (Nor)
2009 Cadel Evans (Austràlia)
2008 Alessandro Ballan (Itàlia)
2007 Paolo Bettini (Itàlia)
2006 Paolo Bettini (Itàlia)
Ciclistes amb més victòries
Peter Sagan (Esl) 3
Rik van Steenbergen (Bel) 3
Alfredo Binda (Ita) 3
Óscar Freire (Esp) 3
A dalt del cim ens havíem quedat enrere. No es podia preveure aquest final tan increïble
Peter Sagan
ciclista eslovac
No ha estat fàcil. En els últims 5 km pensava que el títol se m’escapava. Vull dedicar el títol a Scarponi: demà era el seu aniversari
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)