Més esport

La regata amable

Vela. La 42a Christmas Race, que es farà des de diumenge fins al dia 22 amb 605 regatistes de 27 països, es va presentar ahir a l’Espai del Peix de Palamós, orgullosa de la seva bona salut

“La Christmas és una regata amable per als participants, tant per les dates nadalenques com pel suport que reben de la vila. Però tècnicament és molt dura, per les temperatures hivernals i les condicions de la mateixa badia.” És la valoració de Miquel Aviñó, vicepresident esportiu del CN Costa Brava-CV Palamós, l’organitzador de la Christmas Race, la 42a edició de la qual es va presentar ahir a l’Espai del Peix de Palamós. Són 605 regatistes de 27 països amb 335 embarcacions per competir en dotze classes –Laser Radial masculí i femení, Laser Standard, Europe, Finn, 420 masculí i femení, 470 masculí i femení, 29er, 49er i FX–, dels dies 17 al 22. El primer és per a inscripcions, entrenaments oficials i verificacions tècniques, i l’últim, per a la Medal Race amb els deu millors de cada classe. La competició tindrà dues seus, les instal·lacions del club i la platja Gran. “Per als regatistes és una cita molt destacable en els seus currículums esportius”, va dir Aviñó, després d’exposar els detalls de la prova i subratllar que es tracta d’un esdeveniment esportiu internacional important per a Palamós i per a tota la demarcació.

Turisme de sol i vent

Explicats els detalls de la Christmas, les autoritats van passar a destacar les qualitats de la regata internacional de classes olímpiques i juvenils de la World Sailing. El vicepresident de la Federació Catalana de Vela, Josep Isern, va agrair el suport de les institucions a la que ja és “una icona del calendari català i internacional, un èxit sostingut durant tots aquests anys”. “Els regatistes venen i troben una regata perfectament encaixada en el calendari. I una organització que els assegura una regata en bones condicions climatològiques i sobretot esportives”, va afirmar. “El club fa la feina de la vela al territori i nosaltres hi som per donar-li suport”, hi va afegir. La presidenta de la Reial Federació Espanyola de Vela, Julia Casanueva, va dir que estava “encantada” de ser a la presentació després que fa un any fos a l’entrega de premis. La mandatària va mostrar el caràcter internacional de la Christmas, amb regatistes que ja van ser a Rio i amb les promeses per al 2020. “Són dates complicades i amb aigües fredes i malgrat això venen molts regatistes perquè poden veure en quin moment es troben ara que comença un nou cicle olímpic”, va afirmar. Per part de Josep Pujols, el delegat d’Esports de la secretaria general de l’Esport, el desig va ser de sol i vent per als quatre dies de la regata, que augmenta pel que fa al nombre de països de procedència dels participants i que es consolida en l’àmbit internacional. Pujols va contraposar la visió de la climatologia assenyalada per Casanueva: “Quan venen aquí diuen que això és meravellós. Per a nosaltres pot semblar dura, però per a ells deu ser un regal perquè quan els veus competir no sembla que sigui ple hivern: van descalços...” Hotels i restaurants són, en temporada baixa, els altres beneficiats de l’esforç que fa el club organitzador, segons Pujols, que va dir que de les més de vint competicions internacionals a la demarcació, quatre són de vela.

Abocats al mar

Esport, turisme, salut i natura són els àmbits que es veuen implicats en la Christmas Race, tal com va destacar Josep Salgas, diputat d’Esports: “És un aparador, amb molts regatistes i les persones que venen amb ells. Seran unes mil persones allotjades aquests dies al Baix Empordà.” El representant de la Diputació també va destacar que la vela es fa en un entorn natural i gràcies al vent i l’aigua, i que la Christmas és una cita que com a baix-empordanès ha vist créixer. “Aquest Espai del Peix representa el que vol ser Palamós: un municipi abocat al mar”, va dir l’alcalde, Lluís Puig. “Tots som conscients de la importància per a Palamós de la vela i de la seva punta de llança, la Christmas Race. És la prova més coneguda que es fa a la nostra vila. I forma part del nostre paisatge: ningú s’imagina no veure les veles navegant aquests dies i l’hem de mimar. Omple de vida el nostre municipi”, va sentenciar.

La primera regata de l’any 2018

La Christmas Race puntua per al rànquing europeu i mundial i, per a la Federació Internacional de Vela (World Sailing), és la primera del calendari del 2018. A Palamós també es proclamaran els campions estatals de 49er i FX, mentre que en 470 és puntuable per a la copa estatal. Jordi Xammar i Nico Rodríguez –ja van guanyar l’anterior edició en la seva estrena com a equip– en el 470 masculí són la referència en nois, juntament amb el croat Milan Vujasinovic, bronze europeu el 2016 i segon en la Christmas Race els dos darrers anys, en Finn. En el 470 femení hi ha les campiones olímpiques a Londres Sofía Toro i Ángela Pumariega i les també olímpiques a Rio Bàrbara Cornudella i Sara López –farà la seva primera competició posterior als Jocs–. La campiona del món juvenil Sílvia Mas i la canària Patricia Cantero també competeixen en el 470. En Laser Radial la britànica Alinson Young (campiona del món el 2016) i la bielorussa Tatiana Drozdovskaya completen la relació de regatistes que van ser als Jocs de l’any passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)