Rugbi

“Com una noia pot fer un esport de tant contacte?”

Rugbi. Judith Vélez, Paula Xutglà i Eli Martínez són les protagonistes de la primera càpsula de les ambaixadores de la Jornada de l’Esport Femení

Les jugadores de la secció de rugbi del GEiEG Judith Vélez, Paula Xutglà i Eli Martínez són les protagonistes de la primera càpsula de les ambaixadores de la Jornada de l’Esport Femení, la sisena edició de la qual es farà l’11 de març al centre de Girona, amb exhibicions, tornejos i entrenaments de més de 20 disciplines esportives; pràcticament tots els esports que es fan a Girona. Dona i Esport fa cinc vídeos protagonitzats per vuit esportistes, nous referents esportius per ajudar a conèixer millor els esports que practiquen, les seves trajectòries esportives i els seus valors. Les protagonistes també exposen com han lluitat per aconseguir els seus reptes i tot allò que els ha aportat per créixer com a persones.

“Per a mi l’esport ha estat una forma de vida, m’ha agradat des de petita i s’ha convertit en una part important de la meva vida”, diu Judith Vélez, convocada per disputar el campionat d’Europa amb la selecció estatal a Bèlgica des d’avui fins diumenge. “L’esport és il·lusió, diversió, treball en equip i companyonia. Però també rivalitat, un desgast físic i mental: lluites i t’esforces per aconseguir el que et proposes”, diu la jugadora grupista, que explica que es va iniciar en el rugbi a la universitat, amb 20 anys i després d’haver practicat natació i tennis de petita.

“Des de ben petits se’ns imposen uns rols concrets relacionats amb el nostre gènere. Encara existeixen i, amb el pas del temps, ho estem intentant canviar. Quan ets noia i dius que jugues a rugbi la gent se’t queda mirant, bocabadada: «Com una noia pot fer un esport de tant contacte?»”, diu Paula Xutglà sobre la seva experiència. “Ho vas explicant i la gent que et coneix més i et ve a veure s’adona que sí que és un esport de contacte, però que tot i així la diferència de gènere no es nota”, afegeix Xutglà, que dels 13 als 16 anys va jugar en un equip mixt. “Molts cops era l’única noia”, recorda.

“Les diferències de gènere encara existeixen en l’esport professional. En el meu cas m’he trobat que les noies, per aconseguir els mateixos mèrits que els nois, hem de treballar el doble, perquè els recursos que se’ns ofereixen són inferiors”, afirma Eli Martínez, olímpica a Rio en la modalitat de seven. “Les dietes econòmiques, les concentracions al llarg de la temporada... La inversió econòmica és un aspecte bastant diferent entre noies i noies i el reconeixement que tenim és inferior tot i obtenir millors resultats”, denuncia Eli.

El GEiEG, a semifinals amb el CRUC

El conjunt grupista disputarà la semifinal de la Lliga Kopparberg de primera contra el CRUC de Castelldefels, un cop finalitzada la fase regular de la màxima competició de l’àmbit català. L’altra semifinal serà entre el Poble Nou i el BUC i els dos partits seran oferts en directe per la Xarxa el dissabte 17 de març a la Foixarda. La del conjunt gironí serà la segona a les 12h –la primera és a les 10h– i la final serà al Torrent de Llops de Martorell, el dia 24. El campió de la lliga disputarà la fase d’ascens a la divisió d’honor estatal, de la qual va baixar el GEiEG el curs passat. Les grupistes han acabat aquesta fase regular en el primer lloc de la classificació amb cinc triomfs i un empat, el d’aquest cap de setmana amb el BUC (22-22).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)