Tennis

Un ‘déjà-vu’ infinit

El domini de Nadal en argila ha estat absolut, amb 26 triomfs i una derrota, quatre títols i l’onzena corona a París

El balear té en el punt de mira els 20 Grand Slams de Federer i ara és el torn de Wimbledon

Sempre punyent i posant el dit a la nafra, l’extennista suec Robin Soderling, un dels dos humans que han derrotat Rafa Nadal a Roland Garros –l’altre és Novak Djokovic–, deia que Roger Federer no es retira perquè tem que el balear l’atrapi en nombre de títols de Grand Slam i li arrabassi també altres rècords. El suís de 36 anys n’ha assaborit 20 i el manacorí ja n’acumula 17. Toni Nadal, oncle i extècnic de Nadal, diu, sobre la possibilitat que el seu nebot pogués atrapar el de Basilea: “Vull pensar que és possible.” De fet, tots dos han monopolitzat els sis últims majors jugats. Des que el també suís Stan Wawrinka va guanyar l’obert dels EUA el 2016, cap altre tennista ha tingut res a fer en els tornejos de Grand Slam. La rivalitat, al marge de les paraules del provocador Soderling, els ha estimulat i ha permès gaudir d’una etapa vintage de gran nivell ara que Novak Djokovic, Andy Murray i Stan Wawrinka han abaixat el seu nivell i els joves encara són tendres –cada cop menys–. En un to més irònic, Soderling, que va eliminar Nadal el 2009 i va provocar un sotrac, va dir que Federer, el seu posterior botxí en la final, mai no li va agrair que ell es desfés del balear i li permetés alçar el seu únic Roland Garros.

Sigui com vulgui, Nadal ha fet una gira de terra impecable, amb 26 partits guanyats i un de perdut –Madrid contra Thiem– i quatre títols: l’onzè a Montecarlo, l’onzè a Barcelona, l’onzè a París i el vuitè a Roma. Un domini abassegador que es va visualitzar en la final de Roland Garros malgrat el gran partit que va jugar l’austríac, ara mateix el segon millor jugador del circuit sobre terra batuda. Encara no té clar el seu calendari sobre herba: “Descansaré dos dies i després ho decidirem amb el meu equip.”

Obres a la Chatrier

A Guy Forget, l’eficient i discret director del torneig, només li queden dos anys de patiments per la pluja perquè les obres de la Philippe Chatrier arrenquen aquesta setmana i permetran tenir la pista coberta per al 2021. Roland Garros és l’únic Grand Slam que no té cap pista amb sostre i la mancança ha estat motiu de crítiques perquè els beneficis són, any rere any, prou sucosos per a la federació francesa, l’organitzadora de la competició. Les previsions meteorològiques per al cap de setmana passat eren de pluja però per sort no es van complir.

Rècord de públic

No ha faltat l’expectació en l’època daurada del tennis i Roland Garros ha tornat a batre els registres de públic –480.500 espectadors– que permeten que la quantia dels premis sigui ben sucosa. Nadal va cobrar pel seu triomf 2.200.000 milions de dòlars, un xec que li ha permès superar la xifra dels 100 milions de dòlars en la seva carrera, barrera que ja havien traspassat abans Federer i Djokovic.

Quant al rànquing, Nadal manté el número 1 amb 100 punts de marge sobre Federer. Del Potro iguala amb el quart lloc la seva millor classificació i Thiem puja un lloc. L’argentí Diego Schwartzman, l’únic que va guanyar un set a Nadal, s’ha situat onzè, el seu millor registre. L’italià Marco Cecchinato, semifinalista, ha pujat 45 llocs i és 27è. També ha fet una pujada meteòrica el mallorquí Jaume Munar, que s’ha enlairat 51 posicions: 104è. Va guanyar un partit del quadre procedent de la prèvia i dissabte va obtenir un títol challenger a la República Txeca.

1r. Rafa Nadal 8.770 punts
2n. Roger Federer 8.670
3r. Alexander Zverev 5.965
4t. Juan Martín del Potro 5.080
5è. Marin Cilic 4.950
6è. Grigor Dimitrov 4.870
7è. Dominic Thiem 3.835
8è. Kevin Anderson 3.635
9è. David Goffin 3.110
10è. John Isner 3.070
40è Albert Ramos 1,170

Comença la temporada d’herba

La temporada d’herba ha començat i es prolongarà fins a finals de juliol. Wimbledon (2-15 de juliol) serà la gran oportunitat de Roger Federer de marcar diferències amb Nadal. Defensa el títol conquerit l’any passat, quan va guanyar la seva vuitena corona. Aquesta setmana juga a Stuttgart, l’escenari on l’any passat va perdre contra el veterà alemany Tommy Haas l’únic partit en herba del 2017. També es disputa el torneig holandès de ’s-Hertogenbosch. La setmana vinent serà el torn de Londres –Queen’s–, Halle (Alemanya) i Antalya (Turquia), i del 25 al 30 es jugarà el d’Eastbourne (Anglaterra). La setmana posterior a Wimbledon es disputarà el de Newport (EUA).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)