Ciclisme

La Volta, amb inici d’etapa a Puigcerdà

Ciclisme. La capital cerdana serà un dels punts de sortida de la cursa, que es farà del 25 al 31 de març

Una de les etapes de la 99a edició de la Volta a Catalunya tindrà la sortida a Puigcerdà. És l’anunci que es va fer oficial ahir a l’ajuntament de la capital cerdana, en un acte en què van ser presents l’alcalde, Albert Piñeira; el director de la cursa catalana, Rubèn Peris, i la regidora d’Esports, Mar Quera. La tercera prova per etapes més antiga del calendari internacional es farà del 25 al 31 de març del 2019 i tornarà a Puigcerdà 34 anys després. El 1985 l’irlandès Sean Kelly hi va guanyar l’etapa amb inici a Platja d’Aro i l’endemà José Recio va ser el vencedor de l’etapa que començava a la localitat de la Baixa Cerdanya, amb final a Manresa. El campió d’aquella edició de la Volta va ser l’escocès Robert Millar –ara és una dona, Philippa York, després que fa un any anunciés el seu canvi de sexe.

En les 98 edicions de la Volta Catalunya, Puigcerdà ha estat 12 cops l’inici d’etapa i 14 el final. “És la millor manera de veure i viure la Volta. Una oportunitat de promoció de Puigcerdà, perquè és un esdeveniment d’abast i difusió internacional; i queda el repte de poder acollir una arribada l’any del centenari, l’any 2020”, va dir Albert Piñeira. Per Rubèn Peris, la notícia suposa “l’oportunitat de veure un dels millors espectacles ciclistes del món. I gràcies a la dimensió mediàtica de la cursa, el nom de Puigcerdà creuarà fronteres”. En la darrera edició de la Volta, la cursa va fer un pas de gegant en la seva difusió després de l’acord amb l’empresa organitzadora del Tour de França i va tenir presència televisiva a 190 països.

El 2018 la quarta etapa va acabar a la Molina, amb triomf d’Alejandro Valverde (Movistar). La cursa ja va tenir un cert impacte –sobretot en les pernoctacions– a Puigcerdà. L’endemà la sortida era a Llívia, amb destí a Vielha i un primer esprint intermedi a la capital cerdana.