Atletisme

Perkovic i Guliyev seran les figures de l’estadi

Atletisme. La doble campiona olímpica i mundial croata de disc vol revalidar a Tarragona el títol que va guanyar a Mersin, i el campió mundial turc de 200 m, canviar la plata per l’or

Dues campiones olímpiques, una per partida doble, i tres campions mundials, una amb dos títols, són les figures més destacades que a l’Estadi Campclar de Tarragona es reuniran a partir d’avui i fins dissabte en les proves d’atletisme. Sandra Perkovic, de 28 anys, va guanyar la medalla d’or olímpica de disc a Londres 2012 i a Rio 2016, el títol mundial els anys 2013 i 2017, i té el rècord del món amb un llançament de 71,41 m. La croata disputarà demà la final de disc i es podria apropar als 70 m, que ja ha superat aquest any (71,38). L’altra campiona olímpica és la tunisiana Hariba Ghribi, que va guanyar la medalla d’or en els 3.000 m obstacles a Londres 2012, i també té el títol mundial del 2011. Ghribi, de 34 anys, no està entre les millors del rànquing, ni mundial ni europeu, i té rivals en la final de demà dels 3.000 m obstacles que li podrien posar difícil pujar al podi.

El tercer campió mundial és el turc Ramil Guliyev, que va ser la sorpresa en guanyar els 200 m l’any passat. Aquest curs s’ha acostat al seu millor registre (19.88), ha fet 19.90, i ha baixat de 20 segons en dues ocasions. Demà disputarà la semifinal, i la final del doble hectòmetre és divendres.

Perkovic i Guliyev ja van disputar l’última edició dels Jocs Mediterranis a Mersin, Turquia, l’any 2013, i van pujar al podi. La croata va ser la campiona en disc i el turc va guanyar la plata en els 100 i els 200 m. Ghribi va competir a Pescara l’any 2009 i va ser tercera en els 1.500 m.

Més estrelles

La sèrbia Ivana Spanovic, medalla de bronze olímpica a Rio i amb dos tercers llocs en mundials en la llargada, és l’actual campiona del món de pista coberta, ja que va guanyar fa tres mesos el títol a Birmingham. Ha saltat més de set metres (7,10 a l’aire lliure i 7,24 en pista coberta) i aquest any s’hi ha acostat amb els 6,92 m. Avui buscarà el títol en els Jocs Mediterranis.

També seran a Tarragona quatre guanyadors de medalles de bronze mundials més. El sirià Majd Eddin Ghazal, que ha saltat 2,33 m aquest any, disputarà divendres la final d’alçada, mentre que el llançador croat Stipe Zunic –21,36 m enguany– té avui mateix la final de pes. En noies la grega Nikoleta Kiriakopoulou, que ha arribat als 4,72 m, disputarà demà la final de perxa, i la francesa Alexandra Tavernier –amb un registre de 74,09 m– lluitarà per la medalla d’or de martell aquesta tarda.

La meitat dels catalans entren en acció el primer dia

La meitat dels catalans que disputaran les proves d’atletisme entraran en acció avui, el primer dia de la competició a l’estadi. Només dues atletes ja podran lluitar per les medalles en la final de martell, Berta Castells i Laura Redondo. La resta disputaran les semifinals de les seves proves: Marc Alcalà en els 1.500 m, Cristina Lara en els 100 m (a la imatge) i Esther Guerrero en els 800 m. Demà, Mònica Clemente estarà present en la final de perxa i Estela Garcia disputarà les semifinals dels 200 m. Serà el dia de les finals de 100 i 800 m, amb la presència de Cristina Lara i Esther Guerrero si s’han classificat. Divendres hi haurà les finals dels 1.500 m, possiblement amb Marc Alcalà, i dels 200 m, prova en què aspira a estar Estela Garcia. La resta de catalans no debutaran fins l’últim dia de l’atletisme, dissabte. Marta Galimany i Ayad Lamdassem faran la mitja marató i Carmen Garcia formarà part de l’equip estatal del relleu 4x400 m. En l’equip del relleu de 4x100 m hi seran Cristina Lara i Estela Garcia.