Més esport

Genís Grau toca el cel a l’estany de Banyoles

Triatló. Títol estatal en la distància esprint per al triatleta de Castellfollit de la Roca, vencedor de la darrera prova del primer dels dos dies de competició

“Ho havia preparat al màxim, al màxim”, va repetir Genís Grau (Castellfollit de la Roca, 1994) just després de guanyar el campionat estatal de triatló en la distància esprint ahir al vespre a Banyoles; en la novena i darrera cursa d’un programa que es tanca avui amb nou proves més d’aquatló. La capital del Pla de l’Estany va tornar a demostrar per què és un marc incomparable, al món, per al triatló tot i la pluja. Poc més de 200 voluntaris i una infraestructura que sembla impossible, si el lector visita demà la zona en la qual hi ha la grada, la pantalla gegant per seguir la retransmissió de la cursa en directe a l’altre costat de la recta d’arribada i transicions, amb la catifa blava... Banyoles s’hi entrega i, la competició el correspon amb unes curses, les elit, emocionants i de pronòstic incert fins els darrers instants. “Córrer a casa et dona aquest punt afegit, el suport és incondicional” valorava el recentment proclamat campió estatal.

Grau va fer una cursa intel·ligent, sortint de la segona transició en primer lloc malgrat haver caigut en la primera de les tres voltes a l’estany en bici –es feien 750 m de natació, 20 quilòmetres de bici i 5 a peu–. També va caure, en la segona, el gran favorit i ídol local, David Castro –fa cinc anys que fa el seu campus de triatló a Banyoles i té el jovent a la butxaca–; que com fa un any no va poder fer bons els pronòstics i va acabar novè després d’una espectacular remuntada. I insuficient. El 2017, el castellà per això acabaria guanyant el títol estatal d’aquatló, la prova que tanca avui el programa i en la qual no participarà l’olotí Aleix Domènech, molt perjudicat per una lesió muscular.

“És el que et dic, que quan he caigut m’he vist perdut. Tenia els ànims per terra... I quan hem enganxat he sortit al màxim, hem fet un grup de sis o set i al final hem arribat quatre” explicava Grau amb relació al desenllaç, que va voler forçar abans d’hora conscient que en els darrers metres tenia les de perdre contra el també català Jordi Garcia, segon: “Té un esprint molt i molt dur, per això.”

La cita, també internacional

El francès Baptiste Passemard amb 55:08 i la italiana Chiara Lobba (1h00:21) van ser els vencedors de la prova classificatòria per als YOG (Jocs Olímpics de la Joventut) que es faran a l’octubre a Buenos Aires. El portuguès Alexandre Montez i l’hongarès Gergely Kiss i a francesa Emilie Noyer i la portuguesa Inês Rico van completar els podis de la cita que, permetia per vuitè any seguit, complir amb la presència d’una prova de caràcter internacional a Banyoles. Les places individuals anaven en funció de cada federació –el primer de cadascuna– mentre que avui es completaran els classificatoris amb els relleus mixtos (9.30 h), la modalitat que passa a formar part també del programa olímpic en la cita del 2020.