Tennis

Anderson tomba el mite

Tennis. El sud-africà remunta dos sets contra Federer en els quarts de Wimbledon i se les haurà amb Isner. Nadal guanya un duel èpic de cinc hores contra Del Potro i jugarà contra Djokovic

Kevin Anderson (8) va jugar ahir contra Roger Federer (1) el partit de la seva vida i mai no l’oblidarà. Per l’escenari selecte, els quarts de Wimbledon, però, sobretot, pel fet d’haver fet fora del seu torneig de capçalera el vuit cops campió enmig de les exclamacions de desencís del públic de l’All England Club, lliurat a la causa. El sud-africà va jugar com els àngels contra el mestre de mestres i es va convertir, salvant una pilota de partit en el tercer acte amb 5-4, en el segon jugador de la història que li remunta dos sets en contra a Wimbledon des que Tsonga va signar la gesta el 2011: 2-6, 6-7 (5), 7-5, 6-5 i 13-11 en quatre hores i 13 minuts. El sud-africà va esgrimir com a millor arma per destronar el vigent campió el seu servei i va signar 28 aces. Federer havia acumulat 34 sets seguits guanyats en el torneig i enguany tampoc cap rival li havia trencat el servei. Anderson va esmicolar les apostes i les estadístiques i jugarà demà la semifinal contra el nord-americà John Isner (9), que es va desfer del canadenc Milos Raonic (12) per 6-7(5), 7-6(7), 6-4 i 6-3. L’altre partit l’escenificaran el serbi Novak Djokovic (12) i el balear Rafa Nadal (2). El balcànic es va mostrar molt sovent contra el japonès Kei Nishikori (24) –6-3, 3-6, 6-2 i 6-2 en dues hores i 35 minuts–, mentre que el balear va apel·lar a l’èpica habitual per remuntar contra l’argentí Juan Martín del Potro (5): 7-5, 6-7 (7), 4-6, 6-4 i 6-4.

Finalista l’any passat en l’obert dels EUA, Anderson fa 2m03 però té bon moviment de cames en els desplaçaments laterals. No cal dir-ho, soluciona problemes amb una mà pesada amb la dreta pròpia de la seva envergadura –65 cops guanyadors per 61 de Federer.

No va començar bé. Ni de bon tros. Però la fe –va assegurar al final del partit que tenia clar que era el seu dia– li va permetre de millorar progressivament. El primer set, de fet, va seguir el guió preestablert i va ser un monòleg del suís de 26 minuts, que va segellar dos breaks com si res. Anderson va alçar la veu situant-se per davant en el començament del segon amb un prometedor 3-0 i un trencament, però l’helvètic va reaccionar i va encarrilar el partit. Anderson, que a Roland Garros, curiosament, va perdre els vuitens contra l’argenti Diego Schwartzman quan dominava amb dos sets a favor i 5-3 el tercer, va reviscolar definitivament en el tercer i, malgrat un ambient hostil –semblava un Suïssa-Sud-àfrica de la Davis a Basilea–no es va deixar intimidar. Amb 11-11 va signar el primer trencament del cinquè acte –el quart global–i va tancar sense titubejar.

Djokovic, molt ferm

Tricampió del torneig, el serbi es va convertir en el primer semifinalista després de superar el japonès Kei Nishikori. L’asiàtic va reviscolar en un gran segon set, però, com li acostuma a passar en els grans partits, no va tenir ni l’aplom ni la regularitat suficients per enderrocar el poder establert. El serbi no jugava unes semifinals de Grand Slam des de l’obert dels EUA del 2016. La pressió de les restades del balcànic va desballestar Nishikori, que va perdre quatre torns de servei consecutius entre el tercer i el quart sets –el sisè i el vuitè del tercer parcial i el segon i el quart jocs del quart i últim acte– que van ser definitius. Djokovic eleva a14-2 el bagatge en el cara a cara i s’ha endut els tretze darrers duels.

Una altra marató

El seu rival serà Rafa Nadal, que tal com va fer en les semifinals de Roland Garros, va tornar deixar fora Del Potro, aquest cop amb molts més problemes en un duel de quatre hores i 47 minuts. Va tancar el primer parcial amb un trencament. L’argentí, entossudit, va remuntar un 6-3 en el tie-break del segon parcial, va empatar el partit salvant quatre pilotes de set i es va posar per davant adjudicant-se el tercer acte. Nadal va serrar les dents, va resoldre amb un break en el cinquè set –el quart del partit–i jugarà un duel clàssic del tennis contemporani amb Djokovic.

No sé en quin moment he perdut el control del partit, però tinc la sensació que ha estat més per culpa meva
Roger Federer
Ha estat una gran actuació per part meva. Derrotar aquí Roger Federer és una cosa que no oblidaré
Kevin Anderson
Sempre he pensat que era el meu dia i que podia guanyar el partit contra Federer tot i haver anar dos sets per sota durant el partit
(13) Julia Goerges - (25) Serena Williams
No penso si soc un tapat o un favorit. Només sé que estic encantat de com he jugat en aquesta gira d’herba
Nova Djokovic
M’agrada el nivell que tinc ara. Tal com he jugat avui mereixo jugar les semifinals. Sóc a prop del meu nivell del passat

Isner fa menys ‘aces’ però trenca el servei dos cops

El duel de canoners no va decebre, almenys estadísticament, i entre Milos Raonic (1m96) i John Isner (2m08) van fer 56 aces,31 de Raonic i 25 del ianqui, que va resoldre el partit sense perdre ni una sola vegada el seu servei i trencant dos cops el del seu rival. El percentatge d’Isner de punts guanyats amb el seu primer servei va ser de 90% (78/87) i així és difícil perdre.