Atletisme

Oukhelfen, la gran sensació de la campanya de cros

Atletisme. Pendent de rebre la nacionalitat espanyola, el jove fondista reusenc de 19 anys ha rivalitzat amb els principals especialistes estatals en curses de primer nivell mundial com ara les d’Atapuerca i Sòria

El reusenc Abdessamad Oukhelfen (CA Igualada), de 19 anys, és un dels atletes del moment i clar aspirant a lluitar per les places d’honor del cros de Granollers, que diumenge arriba a la 52a edició. El cinquè lloc en el cros de Sòria, per davant de corredors consagrats com l’aragonès Toni Abadia i de la resta dels principals especialistes espanyols, l’ha fet saltar a la palestra. Oukhelfen, nascut al Marroc, viu a la capital del Baix Camp des dels cinc anys, però encara no té la nacionalitat espanyola i, per tant, no pot aspirar de moment a lluitar pels podis dels campionats oficials ni ser seleccionat per a competicions internacionals.

La temporada passada, també a Sòria, va ser el primer a creuar la meta en els 5.000 m del campionat d’Espanya sub-23, però es va quedar amb les ganes de penjar-se la medalla d’or. La gesta en el cros de Sòria l’ha posat a l’aparador i en alguns mitjans ja l’han batejat com “el campió marginat” o “el campió invisible”. A més de l’espanyola, Abdessamad també ha sol·licitat la nacionalitat francesa. A França hi viuen un oncle i el seu germà Abdelnasser, també atleta, i allí també ha guanyat els 5.000 del campionat juvenil i sub-23. La normativa de la federació catalana és diferent de l’espanyola i Abdessamad ja acredita diferents títols: els de cros sub-20 (2016/17) i sub-23 (2018); i els de 5.000 m absolut (2018) i sub-20 (2016).

Amb l’enrenou de les últimes setmanes, sembla que els estaments espanyols s’han posat les piles i que la nacionalitat d’Oukhelfen podria arribar abans de l’estiu. De fet, el periple de la jove perla de Reus no és nou i abans ja han viscut situacions similars altres atletes d’origen marroquí com ara el palamosí Adel Mechaal. En aquest sentit, també destaca el fondista de 27 anys Ibrahim Ezzaydouny (FCB), que viu a Canet de Mar des de petit i encara no té la nacionalitat espanyola. Amb 8:14.62 en 3.000 m obstacles, és el primer europeu del 2018 i ocupa l’onzè lloc en el rànquing mundial de l’especialitat.

Talent natural

Maria Carbó, l’entrenadora que té cura de la preparació d’Abdessamad en el seu grup a Vilafranca del Penedès, recorda quan li va arribar el jove talent de Reus, ara fa quatre temporades. “Quan va venir amb el seu germà i un amic és com si m’hagués arribat un nen de la categoria infantil. Corria molt per naturalesa, sense haver-se d’entrenar gaire. Estava molt verd. Havia estat un any amb en Miguel Escalona, però havia fet feina de condició física i de velocitat, coses que no donen rendiment sinó que preparen l’atleta per a quan sigui més gran poder matxucar més. Tant de bo tots s’entrenessin així en aquelles edats”, remarca. En aquest sentit, l’havia de frenar: “Li costava d’entendre que no podia fer el mateix entrenament que altres atletes de la seva edat que feia més temps que hi eren perquè no li calia.” I hi afegeix: “La temporada passada ja va fer 13:52 en 5.000, que a ulls de fora pot semblar més o menys normal, però per a nosaltres ja era un gran resultat tenint en compte que només s’entrenava una mitjana de 70 quilòmetres setmanals.” L’entrenadora penedesenca albira un gran futur a Oukhelfen en els 10.000 m. “És clarament un atleta de fons. Ara ja és promesa de segon i s’entrena 100 km a la setmana, però anem a poc a poc. Té molta qualitat natural i molt marge de millora”, sentencia.

Mentre s’espera que es resolgui l’afer de la seva nacionalitat, Oukhelfen es posarà diumenge a prova en un cros de Granollers que té com a caps de cartell dos kenyans, Bernard Kipkorir i Joash Kiplimo, i alguns dels millors especialistes del país, com ara Merzougui, Chakir, Romeo, Ezzaydouni i l’incombustible Castillejo.

PRÒXIMA CITA

L’atleta del CA Igualada serà diumenge una de les atraccions del cros de Granollers
Categoria masculina
Bernard Kipkorir (Kenya)
Joash Kiplimo (Kenya)
Carlos Martín (Xile)
Abdessamad Oukhelfen (Igualada)
Artur Bossy (FC Barcelona)
Jonathan Romeo (Lloret la Selva)
Ibrahim Ezzaydouni (FC Barcelona)
Llorenç Sales (UA Montsià)
Ibrahim Chakir (Numantino)
Mourad el Bannouri (La Sansi)
Abdelaziz Merzougui (Guadalajara)
Adam Maijo (AA Catalunya)
Carles Castillejo (Adidas)
Mourad Mounim (AA Catalunya)
Categoria femenina
Joyline Jesang (Kenya)
Lilian Jebitok (Kenya)
Lídia Rodríguez (Independent)
Bàrbara Ramon (AA Catalunya)
Marina Bagur (ISS l’Hospitalet)
Míriam Ortíz (AA Catalunya)
Mireia Guarner (Avinent Manresa)
Montse Mas (FC Barcelona)
Laia Andreu (CA Granollers)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)