Atletisme

Campions novells

Mourad el Bannouri i Míriam Ortiz signen el seu primer triomf en el campionat de Catalunya de cros a Vic

El fondista de la Sansi supera Romeo en el tram final i la badalonina precedeix la reapareguda Beatriz Caspar

El campionat del centenari del cros català va tenir dos vencedors novells. Tot i tractar-se de dos corredors molt experimentats, el fondista d’origen marroquí Mourad el Bannouri (La Sansi) i la badalonina Míriam Ortiz (AA Catalunya) van inscriure per primer cop a Vic el seu nom en el palmarès de la competició. El Bannouri, de 39 anys, és un habitual en les proves en ruta del calendari català, amb victòries acreditades en la cursa de la Mercè, en la d’El Corte Inglés, en la Sant Silvestre del Masnou i la mitja de Terrassa, on diumenge passat havia vençut amb 1h03:40. Ortiz, de 34 anys, també és de les millors especialistes catalanes de cros, amb diversos títols en les categories de formació, però encara no havia pujat al primer graó del podi en categoria absoluta.

Inicialment, el sub-23 Genís Fernández (CA Granollers) va ser l’encarregat d’accelerar la cursa, però El Bannouri no va tardar a prendre el comandament. El corredor de la Sansi i Ibrahim Chakir (Numantino) s’anaven alternant al capdavant d’un grup amb tots els favorits. Entre la desena d’atletes del contingent no hi faltava el fondista més llorejat del campionat, Carles Castillejo, que amb nou títols al seu palmarès i al llindar dels 40 anys demostrava una vegada més la seva capacitat competitiva. El Bannouri va accelerar el pas a l’inici de la quarta i última volta al circuit i va encetar el frec a frec final amb el lloretenc Jonathan Romeo. Campió el 2017, l’especialista d’obstacles semblava que podria tornar a cantar victòria, però en el tram final va tenir una davallada i no va poder respondre a l’atac d’El Bannouri en l’últim quilòmetre. En tot cas, Romeo va signar el tercer podi consecutiu, després del tercer lloc de l’any passat a Mollerussa. El canetenc Ibrahim Ezzaydouny (FC Barcelona) va completar el podi, davant de l’incombustible Carles Castillejo (Adidas), que amb el quart lloc es va guanyar la plaça per al campionat d’Espanya.

Ortiz, controladora

La cursa femenina no va ser tan ajustada com la masculina. A diferència d’altres ocasions, la badalonina Míriam Ortiz va optar per una tàctica conservadora. Va reaccionar quan la reapareguda Beatriz Caspar (Ría Ferrol) va incrementar la gambada en el segon gir, i quan va veure que defallia va prendre la iniciativa sense excessives dificultats. La fondista de l’AA Catalunya, que ja ha fet el pas a la mitja marató (1h14:51 a Castelló), es limitava a controlar les distàncies amb les seves rivals i en el tram final va forçar el ritme per arribar victoriosa amb gairebé mig minut de marge. Caspar, que havia competit en dos europeus de cros sub-20 (2010 i 2011), ha decidit reprendre la seva carrera atlètica després de gairebé un lustre allunyada de les pistes. De moment, s’entrena a Madrid, on està estudiant, amb el propòsit de preparar els 3.000 m obstacles. La tercera sènior del campionat català va ser Bàrbara Ramon (AA Catalunya), tot i que va quedar darrere de la vencedora sub-23, Laia Casajoana (JA Sabadell).

1r CA Manresa 38 punts
Hi hagut un moment que m’he vist guanyador, però al final he tingut una petita davallada
Jonathan Romeo
Ja em feia il·lusió guanyar el meu primer títol de cros absolut
Míriam Ortiz
Després de la mitja de Terrassa, venia convençut que podria guanyar
Mourad el Bannouri

Homenatjats pel centenari

La Federació Catalana d’Atletisme va voler guarnir l’efemèride del centenari del campionat de cros homenatjant els atletes amb tres o més títols, i d’altres amb èxits internacionals en l’especialitat. Mentre es disputava la prova femenina es va fer l’acte de reconeixement, en què es va poder veure els llegendaris Tomàs Barris, Josep Molins, Vicente Egido, Encarna Escudero, Rosa Morató, Judit Pla i Carles Castillejo, que va fer una breu aturada mentre escalfava per a la cursa absoluta. Posteriorment, també es van afegir a l’acte Pere Casacuberta, campió del món júnior el 1984 i que dona nom al cros de Vic, i Javier Cortés Huete. La primera edició del campionat de Catalunya de cros es va disputar el 9 de gener de 1916 a Vallvidrera, finançat pel destacat artista i dramaturg Juli Vallmitjana i Colomines (1873-1937). El vencedor va ser l’atleta del FC Barcelona Pere Prat. El primer títol de cros en categoria femenina –ahir es va fer la 63a edició– es va disputar el 1933 a Torre Baró i va vèncer Roser Raventós, del CD Júpiter.