Ciclisme

RUBÈN PERIS

DIRECTOR GENERAL DE LA VOLTA A CATALUNYA

“Arribarem a 190 països”

Després d’anys lluitant per la supervivència de la prova, el president del club organitzador ha aconseguit no només fer-la professional sinó estabilitzar-la gràcies a la col·laboració amb ASO i les administracions

Una vida sobre rodes
Peris va començar a col·laborar en la Volta als anys 80, com a voluntari, i des de llavors n’ha estat una figura cabdal, sobretot en els últims 20 anys, en què ha aconseguit salvar la prova més d’una vegada negociant amb les administracions. El 1992 va ser director de ciclisme dels Jocs de Barcelona. També va ser cap de gabinet a la secretaria general de l’Esport i cap de relacions externes a la UFEC. També ha estat vicepresident de la federació espanyola
El ciclisme és un espectacle gratuït que te’l porten pràcticament a la porta de casa

El director general i president de la Volta parla d’una edició (25-31 de març) que no es pot desvincular de la del 2020, la que farà cent.

Què n’espera del recorregut d’aquest any?
Hi haurà espectacle des del principi. L’etapa de Calella, per exemple, no és la de sempre perquè hi ha tres ports de primera. Després ja depèn dels corredors si una etapa es fa dura o no.
Els Pirineus, com sempre, seran decisius?
Sí, segur. En aquest cas també estem mediatitzats per les condicions del temps. Si són bones segur que veurem grans etapes perquè la llista de figures i escaladors és excepcional.
Froome, Valverde, Aru, Enric Mas, Bardet, Aru, Pinot, etc. La llista és interminable. Venen a preparar el Tour o a guanyar?
Totes les figures venen a guanyar; és la tercera volta més antiga d’Europa amb molt bona puntuació. Una altra cosa és que quan arriba la muntanya alguns s’adonen que van justets i es deixen anar. Els equips i els ciclistes saben que tot el que guanyin ara ja ho tenen i que si van deixant coses per al setembre potser s’haurà de repetir curs i això no interessa a ningú.
S’està pensant alguna cosa per a la Volta número 100?
Al maig hi haurà eleccions municipals i molts ajuntaments poden canviar de mans. No sabem encara on anirem o amb qui ho haurem de negociar. El que segur que farem és alguna cosa innovadora, però sense estirar més el braç que la màniga.
L’aliança amb ASO ja dura dos anys. Quin balanç en fan?
És una relació excel·lent a tres bandes. Són ells i nosaltres però també les administracions. La Volta no podria funcionar sense elles. No tenim prou recursos per tirar endavant un pressupost d’1,5 milions. Si vols estar a primer nivell, com nosaltres, les coses són cares. Amb ASO l’any passat ja es va veure un gran canvi, no només en les sortides i arribades i simbologia de la cursa sinó en allò que és més important: la retransmissió televisiva. Això no només ens beneficia a nosaltres sinó a tot arreu on passa la Volta. Aquest any arribarem a 190 països del món gràcies a la televisió.
A banda de producció televisiva també gestionen la comercial?
Sí. Nosaltres, que som el grup d’amics de sempre, tractem amb les administracions tot el tema del recorregut.
I fins quan resistirà aquest “grup d’amics” al capdavant de la Volta?
No ens farem eterns. Ara hi soc perquè també em toca com a president de la Volta, però no sé si en les properes eleccions m’hi presentaré. Abans que nosaltres moltíssima gent s’ha dedicat a la Volta de forma altruista. Ara l’altruisme s’ha de combinar amb el professionalisme i considero que amb ASO hem creat una estructura cent per cent professional.
Fa dos anys es va parlar de portar una etapa a l’Alguer. Aquest projecte perviu?
Tenim alguna complicació per fer-ho realitat. El 1986 hi vam anar i llavors el transport era molt més complex però vam poder demanar un dia més. Ara, amb el calendari tan encaixonat que tenim, és pràcticament impossible fer-ho perquè si comencéssim un diumenge en comptes d’un dilluns cap ciclista que fes la Milà-Sanremo el dissabte podria venir a la Volta.
La Volta arribarà en un moment polític especial. Tem que algunes manifestacions puguin afectar la cursa?
En els últims anys les pancartes i els llaços grocs han format part del paisatge i no hi ha hagut mai cap problema. Tothom ha estat respectuós; fins i tot hem negociat amb gent que s’ha volgut manifestar i hem arribat a acords. Això sí, demanem que no se’ns talli la carretera.
Els últims anys sembla que s’està recuperant el caliu en les sortides i arribades?
Sí, i també durant el recorregut. Un dels grans encerts d’aquests anys és el circuit de Montjuïc l’últim dia. El ciclisme és un espectacle gratuït que te’l porten a la porta de casa. Un convidat, a més, pot seguir la cursa des de dins, com si algú pogués veure un partit del Barça al costat de la porteria.
Reduir els corredors per cursa ha tingut els efectes previstos?
Teòricament era per motius econòmics i de seguretat, però de caigudes i nervis n’hi haurà sempre. A la Volta tenim 25 corredors menys però la despesa acaba sent pràcticament la mateixa.
A la Vuelta, sobretot, hi ha arribades cada vegada més extravagants en ports de muntanya. N’hi ha algun a Catalunya que es pugui explorar?
És molt complicat. Al març i segons a quins llocs no cal ni que ho provem. Només tenim set dies i tampoc podem fer invents perquè si et surt malament una o dues etapes se’n poden anar en orris. A més, hem d’aconseguir que tots els finals d’etapa ens ajudin econòmicament. No podem regalar-ne. Quan vam anar al mont Caro va ser gràcies a la col·laboració de la Diputació de Tarragona.
Últimament ens trobem un banc català (Banc Sabadell) patrocinant voltes al País Basc o al País Valencià però no a Catalunya. Com s’ho pren?
Des del punt de vista del ciclisme, dic que encara sort que hi ha empreses que hi donen suport, però em dol que quan hi vas a trucar a la porta et diguin que no. Cadascú fa el que vol amb els seus diners.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)